van der Horst

Japan: Bottas wint autoritair - Mercedes pakt zesde titel

Valtteri Bottas - Mercedes-Benz
Valtteri Bottas - Mercedes-Benz
Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Japan gewonnen, zijn eerste zege sinds Azerbeidzjan in april dit jaar. De Fin bleef in zijn Mercedes Sebastian Vettel (Ferrari) voor, die op zijn beurt Lewis Hamilton (Mercedes) verschalkte. Met die derde plaats zet Hamilton een nieuwe stap richting een zesde wereldtitel en pakt Mercedes bovendien haar zesde opeenvolgende wereldtitel - een evenaring van het record van Ferrari tussen 1999 en 2004. Bovendien is het merk met de ster zeker dat na de titel bij de teams, het met een van zijn piloten ook zes opeenvolgende rijderstitels binnen haalt, dat is wel een record dat Mercedes solo op haar naam mag schrijven.
Ferrari leek nochtans over de beste kaarten te beschikken want na de kwalificaties, die uitzonderlijk zondagochtend werden verreden vanwege de dreiging van de tyfoon Hagibis, het monopoliseerde  immers de eerste rij. Bij de start liep het echter al meteen mis, want Vettel kende een rotstart - waarbij hij zelfs bewoog voor de lichten doofden. Bottas profiteerde om naar de leiding te schieten, maar luttele ogenblikken nadien zou het van kwaad naar erger gaan voor het Steigerende Paard. Max Verstappen (Red Bull) en Charles Leclerc (Ferrari) kwamen in aanraking, waarbij de Monegask zijn voorvleugel beschadigde. Ondanks een vraag van Ferrari, bleef hij op de piste, tot grote frustratie van Hamilton net achter hem, die zijn spiegel beschadigd zag worden door de brokstukken van Leclerc's voorvleugel. Ook Lando Norris zou een extra pitstop moeten inlassen nadat debris van die voorvleugel zijn remkoeling hinderde. Verstappen zou een tiental ronden later opgeven, terwijl Leclerc uiteindelijk toch de pits zou opzoeken voor een nieuwe voorvleugel.

Vettel hield Hamilton wat op, waardoor Bottas zijn voorsprong kon uitdiepen. Vettel zou als eerste pitten, Hamilton als laatste en daarmee knaagde de regerende wereldkampioen niet alleen een stuk van zijn achterstand op teamgenoot Bottas weg, ook beschikte hij in de eindfase over verser rubber. Met nog vijf ronden op de tellers, waagde Hamilton een eerste - schuchtere - poging op Vettel. Twee ronden later wilde de Brit een eerste echte inhaalbeweging inzetten, toen Vettel in de chicane net voor start-finish wat tijd verloor met het dubbelen van een Toro Rosso, maar de Duitser hield de bovenhand.

Alex Albon zou, na het uitvallen van Max Verstappen en ondanks een slechte start waarbij de beide McLaren's hem passeerden, als vierde afkloppen, net voor de McLaren van Carlos Sainz die een eenstopper afwerkte en... Charles Leclerc die een dijk van een inhaalrace reed. Daniel Ricciardo schonk Renault de zevende plaats nadat hij zeer lang op de medium's bleef, om op het einde op zacht rubber nog een aantal wagens te passeren, waaronder teamgenoot Nico Hülkenberg die de top 10 rondde. In de eindfase ging Sergio Perez nog voorbij aan Racing Point-teamgenoot Lance Stroll, maar de Mexicaan crashte na een aanrijding met Pierre Gasly in de strijd voor plaats 8. Hij werd echter nog als negende geklasseerd, met teamgenoot Lance Stroll net buiten de top 10, aangezien de wedstrijdleiding de finishvlag een ronde te vroeg toonde...

Door deze zege nadert Bottas licht op Hamilton in de WK-tussenstand, maar geen hond die er nog aan twijfelt dat de Brit uiteindelijk met de kroon aan de haal zal gaan. Bottas telt 66 punten achterstand, terwijl er nog iets meer dan 100 uit te delen zijn.

Update

 

Na afloop van de race bedachtten de stewards Charles Leclerc met een dubbele penalty. Enerzijds werd hij verantwoordelijk geacht voor de aanrijding met Verstappen, anderzijds kon men maar weinig begrip opbrengen voor het feit dat de Ferrarist bleef verder rijden met een beschadigde SF 90. Voor de eerste beslissing krijgt Leclerc 5 seconden penalty en twee strafpunten, voor het tweede incident 10 seconden penalty, waarbij Ferrari 25.000 Dollar mag ophoesten. Leclerc valt hierdoor in de ranking terug naar P7, achter Ricciardo.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Japan 2019

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes52 ronden in 1:21:46.755
2.Sebastian VettelFerrari+13.343s
3.Lewis HamiltonMercedes+13.858s
4.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+59.537s
5.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+69.101s
6.Charles LeclercFerrari+1 ronde
7.Daniel RicciardoRenault+1 ronde
8.Pierre GaslyScuderia Toro Rosso Honda+1 ronde
9.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
10.Nico HülkenbergRenault+1 ronde
11.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
12.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+1 ronde
13.Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
14.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
15.Romain GrosjeanHaas+1 ronde
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
17.Kevin MagnussenHaas+1 ronde
18.George RussellWilliams MercedesDNF
19.Robert KubicaWilliams Mercedes+2 ronden
20.Max VerstappenRed Bull Racing HondaDNF (niet geklasseerd)



Foto: Daimler



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons