van der Horst

Keert de A1GP terug op het toneel?

A1GP in Brands-Hatch
A1GP in Brands-Hatch
Wie herinnert zich nog de A1GP? Het kampioenschap dat over de winter liep en werd uitgevochten niet door teams, maar door landen. Tussen 2005 en 2009 werkte het vier seizoenen af, vooraleer de stekker er om financiële redenen werd uit getrokken Maar indien het van voormalig Alpine F1-teambaas Marcin Budkowski afhangt, maakt de serie alvast volgens Motorsport.com., in de toekomst zijn come back Al is het niet voor het eerst dat dit gerucht de ronde doet.
MP Motorsport - A1GP “two-seater"
MP Motorsport - A1GP “two-seater"
Budkowski zou samen met een organisatie genaamd "World Cup of Motorsport" het initiatief genomen hebben om de A1GP een tweede adem te geven. Daarvoor rekent men zelfs op een grote naam uit het Verenigd Koninkrijk als investeerder met Sir Keith Mills. De Brit was een van de drijvende krachten achter de organisatie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen en was ook nauw betrokken bij de zeilcompetitie, meer bepaald de Americas Cup. Al lijkt vooral Budkowski het gezicht te worden van het kampioenschap. De Pool begon bij Prost GP en legde van daaruit een parcours af dat hem richting Ferrari, McLaren, de FIA en Alpine stuurde. Dat hij ook F1-technisch directeur Mike Gascoigne in zijn team heeft, is tekenend voor zijn ambities.

Team Astromega en Team China werkten 4 seizoenen samen in A1GP
Team Astromega en Team China werkten 4 seizoenen samen in A1GP
Vraag is of dit niet een te ambitieus plan is? Toegegeven, men kende goede tijden in de eerste drie seizoenen tot men in het laatste jaar overstapte naar Ferrari als motorleverancier en het fout ging. Bovenden zijn zij niet de enigen die recent het idee hadden opgevat om de serie te laten heropleven. Ook in Afrika was er een plan om een soort continentaal kampioenschap op te zetten om jong talent op dat continent beter op te sporen. Men had zelfs de Ferrari's van A1GP in het bezit, maar sinds de bekendmaking in 2019 bleef het stil, vermoedelijk ook door de corona-pandemie. Afwachten of het  Budkowski en co wél lukt. Wordt zeker vervolgd!

Foto's: Arne Simons - Ronald JanssensDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op woensdag 24 mei 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons