van der Horst

Kessel Racing wint Gulf 12 Hours 2015

Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Nadat Kessel Racing halfweg de Gulf 12 Hours reeds bovenaan de resultatenlijst stond, reden de Zwitsers om iets voor middernacht lokale tijd ook als eerste onder het zwart-wit geblokt. De Ferraristi van Kessel Racing kregen de zege in Abu Dhabi evenwel niet op een dienblad aangereikt en moesten knokken voor elke seconde. Telkens leek Giacomo Piccini en vooral Davide Rigon net dat extra beetje tijd te kunnen persen uit de Ferrari 458 Italia ten opzichte van de concurrentie wat op de beslissende momenten uiteindelijk de doorslag leek te geven. De eigenlijke race werd vroeger afgevlagd dan gepland toen een tiental minuten voor het geplande einde zowel de #99 Kessel Racing Ferrari als de merkgenoten van Black Pearl Racing by Rinaldi crashten.
  • LTF
Podium Gulf 12 Hours 2015
Podium Gulf 12 Hours 2015
Eens opnieuw bleek de Ferrari een zeer betrouwbare strijdros tijdens de race rond de klok en de zege van de Kessel Racing Ferrari 458 Italia was dan ook oververdiend. Als kers op de taart pakte Kessel Racing ook een één-twee in de Gentlemen-klasse, terwijl merkgenoot AF Corse zegevierde in Pro-Am en MRS GT-Racing met de Porsche 991 Cup niet alleen de Cup klasse won, maar ook op een negende stek algemeen afsloot.

Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3 vs. Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3 vs. Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
De vier protagonisten uit de eerste wedstrijdhelft maakten ook tijdens de openingsfase van de tweede race het mooie weer. De Kessel Racing Ferrari 458 Italia #11 spurtte weg, maar de beide Black Falcon Mercedessen lagen steeds op vinkenslag, terwijl ook de Aston Martin Vantage nooit veraf was. Tijdens het spel van de pitstops wisselden de posities regelmatig, maar toen er, net als tijdens de kwalificaties, opnieuw alternatorproblemen opdoken bij de #1 Mercedes, verloren Bleekemolen/Al Qubaisi/Engel niet alleen 10 ronden, maar ook meteen elke kans op een nieuwe zege.

Oman Racing Team - Aston Martin Vantage GT3
Oman Racing Team - Aston Martin Vantage GT3
De Oman Racing Aston Martin moest seconde per seconde prijsgeven naarmate de wedstrijd vorderde, waardoor het laatste uur de facto uitdraaide op een duel tussen de Kessel Racing Ferrari en Black Falcon Mercedes #2. Davide Rigon sloop echter op kousenvoeten weg door ronde per ronde zijn voorsprong op Yelmer Buurman uit te bouwen. Ook onze Noorderbuur draaide chrono's van 2:11 en 2:12, maar zijn Italiaanse concullega leek elke ronde net dat tikkeltje meer tijd te vinden.

AF Corse - Ferrari 458 Italia GT3
AF Corse - Ferrari 458 Italia GT3
AF Corse moet dit jaar tevreden zijn met het goud (en zilver) in Pro-Am en de vierde plaats algemeen. Knap, temeer omdat de #55 Ferrari betrokken was bij het incident in de openingsronde van de eerste race en zo eigenlijk de race in het Emiraat van achteraan het veld moest aanvatten. De Black Pearl Racing by Rinaldi Ferrari, die in de slotfase crashte, eindigde als derde in de klasse, maar ontbrak op het klassepodium.

MRS GT-Racing - Porsche 911 GT3 Cup
MRS GT-Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Xavier Maassen, Charles Putman en Charles Espenlaub hielden het hoofd koel en wonnen met overmacht de Cup-klasse in hun MRS GT-Racing Porsche 991. Het trio domineerde binnen hun klasse zowat elke sessie van deze Gulf 12 Hours en mag dan ook verdiend de grootste beker mee huiswaarts nemen; er stond simpelweg geen maat op de geoliede Nederlands-Amerikaanse machine. Brookspeed en de MRS GT-Racing zusterwagen vervolledigden respectievelijk het Cup-podium.

Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Net als vorig jaar, crashte de MotoGP-sterrijder Loris Capirossi bij Kessel Racing de Ferrari 458 Italia GT3 in de eindfase en net als vorig jaar had die crash de facto geen effect op de uitslag. Daarnaast finishte de Renault R.S.01 ingezet door het Nederlandse Equipe Verschuur op de laatste podiumtrede in de klasse en ook de CRM Motorsport Wolf zag de meet en mocht bij op het Cup-podium.



Tot slot kunnen we ook melden dat de wedstrijd volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid een week later zal plaatsvinden, op 16 december 2016. Om de promotie van het evenement kracht bij te zetten, zei de organisatie in een gesprek met Autosport.be maar liefst 20 gratis deelnames weg te gaan geven, waaromtrent in januari meer details wereldkundig worden gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk gaat men ook snelle toerismes toelaten tot de race, maar dat staat nog ter evaluatie.

--- Uitslag Race 1 Gulf 12 Hours 2015 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op vrijdag 11 december 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons