van der Horst

Komt de Aston Martin Valkyrie LMH dan toch in actie?

Aston Martin Valkyrie hypercar
Aston Martin Valkyrie hypercar
We worden verwend met de nieuwe weg die het enduranceracen is ingeslagen, maar de toekomst lijkt er nog rooskleuriger uit te zien. Volgend seizoen vervoegen Alpine, Lamborghini en vermoedelijk Isotta Fraschini het deelnemersveld en er zijn nog altijd constructeurs die nadenken over een mogelijke deelname. Maar ook voormalige deelnemers aan de gesprekken die hebben afgehaakt, lijken nu te overwegen om toch deel te nemen aldus Motorsport.com, meer bepaald Aston Martin met zijn Valkyrie LMH.
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Even terug in de tijd. Van zodra het nieuwe reglement werd opgesteld, stond Aston Martin te springen om deel te nemen aan het WEC. De Britse constructeur bepaalde zelfs enigszins de ingeslagen weg, namelijk de straatversie als basis voor de racewagen. Het project belandde in 2020 echter in de koelkast. De officiële reden was de komst van het alternatieve, en minder dure LMDh-reglement, al vormden de overname van Lawrence Stroll en de investeringen in de Formule 1 waarschijnlijk een minstens even belangrijke factor. Hoe dan ook, de Canadees liet de deur eind vorig jaar op een kier staan.

The Heart of Racing - Aston Martin Vantage AMR GT3
The Heart of Racing - Aston Martin Vantage AMR GT3
Toen liet Stroll senior al vallen dat Le Mans nog niet helemaal afgeschreven was en dat gerucht werd recent bevestigd door Motorsport.com. De Engelstalige website schrijft namelijk dat Aston Martin het Valkyrie-project samen met the Heart of Racing (een Amerikaans team, n.v.d.r.) uit de koelkast wil halen om dan deel te nemen aan zowel het FIA WEC als in IMSA. Het merk is de laatste jaren immers een vaste pilaar geworden in IMSA, met de titel in GT Daytona vorig jaar en de winst tijdens de Rolex 24 at Daytona eerder dit seizoen.

Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie
Hoewel de Britten dit bericht niet officieel willen bevestigen, zijn er ondertussen al opvallende verschuivingen geweest in de organisatie die doen vermoeden dat er toch iets broeit rond het Valkyrie LMH-project. Ook Multimatic wordt genoemd als grootste hulp bij de verdere ontwikkeling van de wagen, al zal het Aston Martin Performance Technology-departement, dat mee verhuist naar de nieuwbouw van hun F1-team in Silverstone, het hart vormen van het project.

In kannen en kruiken is het project nog niet. Maar bij the Heart of Racing en de voornaamste geldschieter - computergamemagnaat Gabe Newell - wordt gezegd dat de deal rond is en een kwestie van weken is. Kortom, als het project van de grond komt, is 2025 de prikdatum eens de officiële bevestiging volgt.

Foto's: Aston Martin Press Office - Red Bull Advanced Technologies



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op dinsdag 12 september 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons