van der Horst

Kouvola: Niclas Grönholm wint thuisrace

Niclas Grönholm - GRX Hyundai i20
Niclas Grönholm - GRX Hyundai i20
Het tweede gedeelte van de WRX double-header in het Finse Kouvola werd verreden in barre weersomstandigheden. Na de zege van de Zweed Kristoffersson een dag eerder ging de grootste beker ditmaal naar de Finse thuisrijder Niclas Grönholm en zijn GRX-Huyndai. En voor het eerst geen Johan Kristoffersson op het podium, dat naast winnaar Grönholm werd ingenomen door Mattias Ekström (Audi) en Timur Timerzyanov (Hyundai).
Podium dag 2 Finland met Grönholm, Ekström & Timerzyanov
Podium dag 2 Finland met Grönholm, Ekström & Timerzyanov
Na de clean sweep van Johan Kristoffersson op zaterdag en het feit dat zijn grootste opponent, de Audi-rijder Mattias Ekström, punten liet liggen, kon de tweevoudige wereldkampioen verder uitlopen in het kampioenschap. Op zondag sloeg het weer om en was het een ganse dag miezerig met regenbuien boven Kouvola. Dat toverde de omloop om in een schaatsbaan en het gravelgedeelte in een modderpoel. Het was quasi een ganse dag op eieren rijden. Wat een verschil met de eerste dag toen de snelheden op Kouvola waanzinnig hoog lagen.

Start finale race 2 Finland
Start finale race 2 Finland
We kregen twee totaal verschillende podia met op de eerste dag Kristoffersson, Rytkönen en Timmy Hansen. Vooral Fins kampioen rallycross, Juha Rytkönen, heeft zijn debuut in het RX niet gemist. In de derde Hyundai van GRX, waarmee Krisztian Szabo in Zweden aan de slag was, wist de Finse thuisrijder de halve finale te winnen en de zilveren plak te pakken na Kristoffersson in de finale. Alleen een tijdsstraf wegens het niet respecteren van de track limits hield hem op de tweede dag uit de finale. Dit was een geschenk voor Andreas Bakkerud, die de enige was die een Renault in de finale wist te parkeren. Het team van Chicherit ging opnieuw door de knieën met onder meer een motorwissel voor Marklund en een nieuwe baalweekend voor Doran en Bakkerud. Zonder die penalty van vijf seconden voor Rytkönen hadden drie Hyundai's van GRX in de finale gestaan. Het team rond Grönholm heeft zich goed herpakt na een mindere seizoenstart in Zweden.

Strijd voor podium met Kristoffersson en Timerzyanov
Strijd voor podium met Kristoffersson en Timerzyanov
Net als tijdens de eerste wedstrijddag pakte Kristoffersson en zijn VW Polo ook nu opnieuw de pole in de finale voor Grönholm (Hyundai), Ekström (Audi S1), Timmy Hansen (Peugeot), Bakkerud (Renault Mégane) en Timerzyanov (Hyundai) - die tijdens de halve finale nipt de eindsprint won van Kevin Hansen.
Kristoffersson schoot het snelst uit de startblokken, maar werd vakkundig uitgeremd door Grönholm die op de spekgladde ondergrond alle deuren dichthield en een treintje opzette. Kristoffersson ging vrij vroeg jokeren en dat bracht hem op een derde positie na Ekström. Dat had hij echter misschien niet moeten doen. Ekström voelde dat Grönholm geen fouten maakte en wachtte tot de laatste ronde om samen met de Finse leider te gaan jokeren. Kristoffersson rook zijn kans om de Audi aan te vallen voor de tweede plaats, maar ging iets te ver naar buiten waardoor Timerzyanov nog binnendoor kon en derde werd. 

In de tussenstand blijft Kristoffersson ruim aan de leiding voor zijn landgenoot Ekström en Grönholm. De broers Timmy en Kevin Hansen sluiten de top 5 af. Op 19 & 20 september wordt de derde double-header verreden in Letland om dan tijdens het eerste weekend van oktober af te zakken na Spa-Francorchamps.

Foto's: Paulo MariaDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 31 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Finland.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons