Kristoffersson en Volkswagen zegevieren in Mettet

Solberg, Kristoffersson & Ekström
De Zweed Johan Kristoffersson heeft de vierde WK-manche van het seizoen gewonnen voor Kevin Hansen en ploegmaat Petter Solberg. Twee Zweden en een Noor op het podium dus in het Waalse Mettet. VW-rijders Kistoffersson en Solberg verdeelden de kwalificatieheats onder hun twee, maar het was door een lekke band van Timmy Hansen in de finale dat Kristoffersson zijn eerste race van het seizoen kon winnen. Hierdoor komt hij in het zog van landgenoot Ekström die vooral veel punten liet liggen.
Kristoffersson, Hansen & Solberg
Het was negen wedstrijden, of van de Franse WK manche in 2016, geleden dat Johan Kristoffersson en Volkswagen nog eens als winnaars over de streep kwamen. Lohéac was trouwens de enige wedstrijd die de Zweedse vice kampioen en Volkswagen wonnen in 2016, toen nog onder de vlag van Marklund Motorsport. We schreven het reeds eerder dat de VW Polo's van Kristoffersson en Solberg zeer snel zijn in 2017 en ook dat Solberg reeds een overwinning werd afgesnoept in Hockenheim, waar hij tijdens de finale uitgerekend door ploegmaat Kristoffersson werd aangetikt met een lekke band tot gevolg. VW is in 2017 het meest regelmatige team door reeds vier wedstrijden op rij met de beide wagens binnen de finale te toeven.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
De eerste zege van het seizoen kon dus niet lang meer uitblijven. Na drie snelste chrono's voor Kristoffersson en eentje voor Solberg stonden dus twee VW rijders op de pole in de halve finales. Michaël De Keersmaecker en François Duval reden een verdienstelijke wedstrijd, maar waren niet opgewassen tegen het fabrieksgeweld en werden respectievelijk 17de en 15de na de kwalificaties. Precies de plaatsen die MDK had voorspeld in de voorbeschouwing.

Halve finales

François Duval - Peugeot 208 Supercar
Tijdens de eerste halve finale was Timmy Hansen de snelste, voor Kristoffersson en een verrassende Eriksson die in de start Loeb opzij zette waarna deze de handdoek moest gooien. Ook Scheider en Heikkinen mochten een plaats in de finale vergeten. Solberg won de tweede halve finale voor Bakkerud en Ekström die de meerdere bleven van Timerzyanov, Grönholm en Block.

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Tijdens de finale kwam Solberg het best uit de startblokken voor Hansen en Kristoffersson. Het leek er een tijdlang op dat de Noor zijn eerste zege van het seizoen zou halen. Maar Hansen kon het gaatje dicht rijden en op de rechte lijn had de Zweed meer tractie en zette zich op kop. Ook Bakkerud wou voorbij de Noorse tweevoudige wereldkampioen, maar strandde in het decor. Hansen leek het te halen, maar reed lek in de laatste ronde. Hij moest zijn jokerronde nog afwerken en werd in de laatste rechte lijn voorbij gestoken door Kristoffersson die ondanks dat tikkeltje geluk toch een verdiende zege binnenhaalde en even voordien de maat pakte van Solberg. De Zweed was de snelste man van het weekend. Solberg kwam aan de meet 11 duizendste tekort om de tweede plaats te pakken, maar leek toch na de race tevreden met het resultaat.

Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Ekström werd nog vierde en kon de schade na een minder weekend beperken. Kristoffersson scoorde tijdens het ganse weekend 13 punten meer dan leider Ekström die nu de hete adem van zijn landgenoot in zijn nek voelt. De VW-rijder is genaderd tot op drie punten van de regerende wereldkampioen, terwijl Solberg tegen aan achterstand van 14 punten aankijkt.

RX2

Cyriel Raymond - RX2
De Franse titelverdediger in RX2, Cyril Raymond, won in Mettet de eerste RX2-race van het seizoen voor de Brit Dan Rooke en Tanner Whitten, nadat Simon Olofsson de kwalificaties had overheerst. Onze landgenoot Guillaume De Ridder reed een mooie race, maar pakte net naast een finaleplaats. De rallyrijder moest genoegen nemen met een vierde plaats in zijn halve finale.

Super 1600

Artis Baumanis
Net als bij de Supercars is het niveau in Super1600 bijzonder hoog en het materiaal te competitief voor onze landgenoten. Davy Van den Branden en Nick Vanalken waagden zich toch moedig aan de uitdaging en eindigden op een eervolle 22ste en 23ste plaats. Nadat de halve finales werden gewonnen door Ulrik Linnemann en Artis Baumanis, was de zege voor Navickas - voor Ligur en Leppihalme. Baumanis, die het beste uit de kwalificaties kwam, ging nog over de kop tijdens de finale.

Touring Cars

Steve Volders - Ford Fiësta TouringCar
Danny De Beuckelaer was onze beste vertegenwoordiger bij de TouringCars met een knappe vijfde kwalificatie, terwijl Gundersen de kwalificaties overheerste. Ook Steve Volders, die het ganse kampioenschap rijdt, en Florent Hontoir kwalificeerden zich voor de halve finales.
Gundersen zou echter de finales niet zien, want het kwam tot een treffen met De Beuckelaer die werd gediskwalificeerd.

Danny De Beuckelaer - Volvo C30 TouringCar
Deze beslissing was, volgens enkele van onze bronnen die met de neus op de feiten stonden, volledig onterecht. Het gevolg was dat de Nederlandse amazone Mandy Kasse kon doorstoten naar de finale. Hierin was Enerberg de snelste voor Braten en Gehrman, terwijl Steve Volders als vijfde over de meet bolde.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 15 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting België.