van der Horst

Laurens Vanthoor: "Niet eenvoudig om in voetsporen Ickx en Boutsen te treden"

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
Met de overstap van Laurens Vanthoor naar Porsche, is ook de kans dat we op korte termijn terug een landgenoot aan het werk zien op een topproto in Le Mans een stuk groter geworden. De Limburger werkt dit weekend nog één laatste race af bij Audi, alvorens hij in januari definitief overstapt naar zustermerk Porsche. Net voor Vanthoor naar Frankfurt afreisde, sprak Autosport.be met hem over zijn LMP1-ambities.
Je hebt nooit onder stoelen of banken gestoken LMP1 te willen rijden. Is dat de hoofdreden waarom je voor Porsche koos?
Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
"Ik zeg al drie jaar dat ik in 2017 LMP1 wilde rijden. Ik denk te mogen stellen dat zonder de Diesel-affaire met Volkswagen ik uitzicht had op een programma met Audi in LMP1. Ik heb helaas nooit de LMP1-test gehad die me beloofd is, ook dit jaar niet vanwege de clash tussen Macau en Bahrein. Ik heb wel een goed gevoel aan mijn periode bij Audi en voel dat ik het maximale heb behaald bij het merk met de vier ringen. "
Het maximale, zonder LMP1...
Laurens Vanthoor - Audi R18 e-tron quattro
Laurens Vanthoor - Audi R18 e-tron quattro
"Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik een LMP1-zitje ambieerde bij Audi. Dit jaar had ik echt de wil om meer te doen en nog verder te groeien. Ik wilde geen 3-4 jaar wachten om vooruitgang te boeken. Ik ben dan met Audi gaan praten en toen bleek dat ik niet de eerste was in de wachtrij (dat was René Rast nvdr.). Via mijn ingenieur ben ik dan in contact gekomen met Porsche. Ik heb eenmaal gepraat met Porsche tijdens de 24 Heures du Mans en in september kreeg ik dan de bevestiging dat ze met mij in zee wilden gaan."
Laten we met de deur in huis vallen, hoe waarschijnlijk is het dat we jou in Le Mans zien in een Porsche 919 Hybrid in 2017?
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
"Daar kan ik moeilijk op antwoorden; ik wil mij in eerste instantie ook focussen op GTE. Ik wil daar eerst goed in zijn, winnen. Natuurlijk speelt LMP1 in mijn achterhoofd, maar op dit ogenblik is er, voor zover ik weet, geen rangschikking of prioriteit qua piloten die aanspraak maken op een LMP1-zitje. Er is geen reserverijder aangeduid voor Le Mans volgend jaar en een derde wagen is eveneens onzeker."
Met de overstap naar Porsche, treed je in de voetsporen van namen als Jacky Ickx en Thierry Boutsen. Wat doet dat met een getalenteerde piloot van 25?
Jacky Ickx (r.)
Jacky Ickx (r.)
"Dat zijn twee spectaculaire namen natuurlijk. Het zal voor mij niet eenvoudig zijn om in hun voetsporen te treden, maar ik wil mij er wel toe engageren. Porsche heeft altijd al aan autosport gedaan, het merk ademt gewoon autosport. Je merkt dat aan alles, zelfs als je de kantoren van Porsche binnen wandelt. Mijn focus is om op te bouwen en verder te evolueren. Ik wil kijken en leren en mijn best doen, ik ben niet iemand die aan politiek doet."
Kon je jouw strijdros voor volgend jaar in Amerika al eens aan een test onderwerpen?
Porsche 911 RSR GTE 2017
Porsche 911 RSR GTE 2017
"Ik kreeg de kans om de Porsche 911 GTE kort aan de tand te voelen toen ik mijn zitje ging maken, maar dat was in feite niets meer dan een rollout. We reden op standaard banden op de testpiste in Weissach; hard gepushed heb ik dus niet, maar je voelt als piloot snel of je op je gemak kan zijn in een wagen en dat was het geval, het gevoel zat goed. Nu blijft het natuurlijk nog wachten op een test op een gewoon circuit, maar ik vertrouw erop dat de wagen potentieel heeft. Porsche is al sinds maart aan het testen met de wagen, de bolide is klaar - geloof me."

Foto's: Arne Simons, Racing International Photography, D'Ieteren & Audi



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op dinsdag 6 december 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons