van der Horst

Le Castellet: Nipte zege voor José Maria Lopez in hoofdrace, Honda bevestigt

Winnaar José Maria Lopez omringd door Monteiro en Michelisz
Winnaar José Maria Lopez omringd door Monteiro en Michelisz
José Maria Lopez zette zoals verwacht zijn pole voor de hoofdrace om in een 22ste WTCC-overwinning. Verhoopt maar minder voor de hand liggend was de alweer sterke prestatie van het Honda JAS Motorsport Team dat met Tiago Monteiro en Norbert Michelisz andermaal twee rijders op het podium zag eindigen. Monteiro kwam overigens slechts een wagenlengte tekort om Lopez in diens 80 kg zwaardere Citroën van de zege te houden.
 
José Maria Lopez op weg naar zege
José Maria Lopez op weg naar zege
Er was dus een beresterke Lopez nodig om het gewichtsverschil van 80 kilogram tussen de Citroën's en de concurrentie te compenseren. De Argentijn gebruikte naar eigen zeggen elke centimeter van de omloop om zijn eerste plaats voor de oprukkende Tiago Monteiro veilig te stellen.

Pechito had aanvankelijk afstand genomen van teamgenoot Muller, werd halfweg de race opnieuw door de Fransman bijgebeend maar profiteerde naderhand van het duel tussen zijn teamgenoot en Monteiro om zich andermaal los te rukken. Een ontketende Monteiro had duidelijk niet genoeg aan een derde stek. Bij een poging om bij Muller binnendoor te duiken tikte de Portugees zijn opponent bijna dwars, incident waarvan ook Nobert Michelisz gebruik maakte om de Citroën-rijder het nakijken te geven. Monteiro kwam ongestraft weg, sloot met nog twee ronden te gaan aan bij leider Lopez maar kwam finaal enkele meters tekort om Honda een tweede dagzege te schenken.

Rob Huff - Castrol Honda World Touring Car Team
Rob Huff - Castrol Honda World Touring Car Team
Man van de race was ongetwijfeld Rob Huff, de winnaar van het eerste treffen. De Brit werd in de eerste bocht na de start helemaal rondgetikt door Hugo Valente die op zijn beurt was aangereden door Lada-teamgenoot Gabriele Tarquini. Laatstgenoemde kreeg hiervoor een drive through, hij zou zijn Vesta later in de box parkeren. De inhaalrace die Huff daarop met een gehavende Civic uit de mouw schudde, leverde hem alsnog een onverhoopte zesde plaats op, dik tien seconden achter Nick Catsburg, de best presterende Lada-rijder.

Ook Hugo Valente, Mehdi Bennani en Tom Chilton zorgden voor spektakel in hun onderlinge strijd om de zevende plaats terwijl ze tussendoor Huff als een komeet voorbij hadden zien komen.  Na de zevende stek van Thed Björk in de openingsrace (opgave in de hoofdrace door een elektrisch probleem) , scoorde ook Polestar-teamgenoot Fredrik Ekblom,tiende, nog een puntje voor Volvo Polestar. De nochtans ervaren Zweed kreeg het racelang hard te verduren en kreeg tussendoor menige tik mee. Toch bleef hij de betere van Tom Coronel die met een elfde stek buiten de punten finishte. Onze Noorderbuur was bij de start stil blijven staan op zijn vierde startplek en was zo meteen op achtervolgen aangewezen, waarbij de stuurbekrachtiging het in de laatste zes ronden liet afweten.

De zware gewichtshandicap - die ook binnen twee weken op de Slovakiaring nog geldt - speelt de Citroën C-ELysées wel degelijk parten. Honda van zijn kant loste eindelijk de verwachtingen in.  Tenzij de handicap voor de derde race op de Hungaroring wordt herzien, wachten de toerwagenfans dus wellicht nog meer leuke confrontaties. Niks te vroeg.

In de kampioenschapsstand leidt Lopez met vier punten voorsprong op Monteiro. Huff en Michelisz volgen op één, resp.vier punten van de Portugees.

FIA WTCC Race of France - Hoofdrace:

1 José-María López 17 ronden  22ste zege
2 Tiago Monteiro  +0.284 
3 Norbert Michelisz  +3.111 
4 Yvan Muller  +8.652 
5 Nicky Catsburg  +9.814
6 Rob Huff  +19.934
7 Hugo Valente +21.792
8 Mehdi Bennani T  +22.130
9 Tom Chilton T  22.389
10 Fredrik Ekblom 27.554 
11 Tom Coronel T  32.142 
12 John Filippi T 32.166
13 Grégoire Demoustier T 35.629
14 Gabriele Tarquini  8r.
15 Rene Munnich T  4r
16 Thed Bjork  3r

Kampioenschap:

1 LÓPEZ José María 38p
2 MONTEIRO Tiago 34
3 HUFF Rob 33
4 MICHELISZ Norbert 30
5 BENNANI Mehdi 22
6 VALENTE Hugo 16
7 CATSBURG Nicky 15
8 MULLER Yvan 15
9 BJÖRK Thed 6
10 CORONEL Tom 4
11 CHILTON Tom 2
12 DEMOUSTIER Grégoire 1
13 EKBLOM Fredrik 1

Merken:

1.Honda 84p
2.Citroën 83p
3.Lada 46p
4.Polestar 14p


Foto's: Citroën Racing, Eurosport Events LtdDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 3 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons