van der Horst

Le Castellet praktisch - wat is er nieuw?

Le Castellet - Circuit Paul  Ricard
Le Castellet - Circuit Paul Ricard
Het WTCC-seizoen dat vandaag met een testsessie in Le Castellet van start gaat, brengt ons naast een nieuwe constructeur en verscheidene nieuwe gezichten ook nieuwe initiatieven en wijzigingen aan het format. Wij zetten hieronder een en ander op een rijtje.

Tom Coronel - ROAL Motorsport
Tom Coronel - ROAL Motorsport
Géén race 1 of race 2 meer, vanaf vandaag hebben we het over Openingsrace en Hoofdrace, waarbij deze laatste steevast een ronde meer telt dan het eerste treffen.

De 'reversed grid' waarbij de top 10 uit Q2 wordt omgegooid, is niet langer toepasselijk op de laatste maar wel op de eerste confrontatie. De grid voor de hoofdrace wordt dan weer bepaald aan de hand van de in Q1 en Q2 opgetekende tijden.

Le Castellet krijgt de primeur voor het nieuwe initiatief dat naar de naam 'WTCC MAC3' ofte 'Manufacturers Against the Clock' luistert. Een opzet, geïnspireerd door de ploegentijdrit in de wielrennerij waaraan constructeurs Citroën, Honda en LADA (Volvo doet mee van zodra het een derde wagen inzet) met drie wagens deelnemen en verreden op zaterdag, kort na afloop van Q3.
Alle drie de wagens, geschoeid op nieuwe rubbers, vertrekken naast elkaar uit stilstand en leggen twee vliegende ronden af (één enkele tijdens de afsrpaak op de Nordschleife). De chrono wordt gestopt wanneer de derde wagen de finishlijn overschrijdt. Het team dat de snelste tijd heeft neergezet scoort 10 punten voor de merkentitel, acht punten wachten het tweede team, zes zijn er weggelegd voor het derde team. Een team dat met minder dan drie wagens over de meet bolt of waarbij het verschil tussen de eerste en derde wagen meer dan 15 seconden bedraagt, krijgt nul op het rekwest.

Het maximum succesballast wordt opgetrokken van 60kg naar 80kg. Alle Citroën's starten in Le Castellet en op de Slovakiaring met maximale ballast aan boord, alle overige deelnemers blijven ballastvrij. Na het tweede raceweekend wordt een en ander herberekend op basis van de opgetekende resultaten, een herberekening die met ingang van de race op de Hungaroring na elke evenement geschiedt. Waar voorheen een aanpassing gebeurde van zodra het verschil tussen de modellen meer dan 0.3 seconde per ronde bedroeg, zal de marge voortaan nog slechts 0.1 seconde bedragen om 10 kg in mindering te brengen.

Al dan niet nieuwe partners worden bij het wedstrijdgebeuren betrokken. Polestar levert met de Volvo V60 Polestar de nieuwe safety car terwijl JVCKenwood tekent voor de radioverbinding op TV tussen piloot en team. Elke raceweekend is er de DHL Pole Position Award en de TAG Heuer Performer Award gaat naar de rijder die de snelste wedstrijdronde liet optekenen. De repair time wordt net als vorig seizoen naar partner OSCARO genoemd.

General Manager François Ribeiro is zich al langer bewust van het belang van de social media én een grote fan van de manier waarop de jongere fans naar het Moto GP-gebeuren worden gelokt. Met het nieuwe 'WTCC Premium TV' -opzet waarbij videocontent via mobiele apps (zowel iOS als Android) en on line kan worden bekeken, beoogt Ribeiro een zelfde effect voor het wereldkampioenschap voor toerwagens.  Premium TV  kost 14 euro per raceweekend of 99 euro voor het hele seizoen. De App brengt naast real time statistieken en gedetailleerde info over rijders, teams en wagens uiteraard ook live video. Het pakket omvat bovenop de world feed o.m. keuze uit tien on-board cameras, video on demand, time shift en pause live.


Timing Le Castellet:

Vrijdag 1 april:

12h30-13h00: Testing

Zaterdag 2 april:

08h45-09h15: WTCC Free Practice 1
11h45-12h15: WTCC Free Practice 2
14h00-14h20: WTCC Qualifying Q1
14h25-14h35: WTCC Qualifying Q2
14h40  WTCC Qualifying Q3
15h00-15h30: WTCC Manufacturers Against the Clock

Zondag 3 april:

12h15: WTCC Openingsrace (16 ronden)
16h40: WTCC refuelling time start 16h45: OSCARO WTCC repair time start
16h50: Pit lane open; 17h00: Pit lane sluit
17h15: WTCC Hoofdrace (17 ronden)

WTCC Le Castellet op TV:

02/04 14:00 FIA WTCC: Le Castellet, France (kwalificatie - 90m) LIVE EUROSPORT 2 BELGIUM
03/04 12:00 FIA WTCC: Le Castellet, France (Openingsrace - 60m) LIVE EUROSPORT BELGIUM
03/04 17:00 FIA WTCC: Le Castellet, France (Hoofdrace - 60m) LIVE EUROSPORT BELGIUM

Foto's: Eurosport Events Ltd




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 1 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons