van der Horst

Leclerc behaalt tweede zege in Italië

Charles Leclerc - Ferrari SF90
Charles Leclerc - Ferrari SF90
Charles Leclerc is erin geslaagd om zijn pole positie voor de Grote Prijs van Italië om te zetten in een overwinning. De jonge Monegask heeft zo zijn tweede opeenvolgende zege geboekt, en dat voor het oog van de vele Ferrari-fans. Mercedes kwam topsnelheid tekort, maar eerst Lewis Hamilton en later Valtteri Bottas zaten Leclerc de hele race op de hielen en zorgden zo voor een mooie wedstrijd. Bottas eindigde op acht tienden van een seconde als tweede, Hamilton palmde de laatste podiumplek in.
Start 2019 F1 GP van Italië
Start 2019 F1 GP van Italië
Leclerc kwam bij de start goed weg en ging als eerste door de eerste bocht. Bottas kon langs de buitenkant Hamilton passeren, maar werd vrijwel onmiddellijk terug ingehaald door de wereldkampioen. In de derde bocht raakte Nico Hülkenberg voorbij Sebastian Vettel, maar één ronde later werden ook die posities terug omgekeerd.

In de derde ronde raakten Alexander Albon en Carlos Sainz elkaar, waardoor Albon door het grind moest en terugzakte van P8 naar P11. Twee ronden verderop slaagde Daniel Ricciardo erin om de vijfde plek van Hülkenberg over te nemen, en vervolgens een kloofje te slaan met zijn teamgenoot.

In ronde zeven zaten de tifosi met de handen in het haar. Vettel spinde immers in derde chicane. Alsof dat nog niet genoeg was, reed de ongeduldige Duiter nog Racing Point-rijder Lance Stroll aan bij het wegrijden. Stroll spinde hierdoor ook, en ook hij verliet het gras niet voorzichtig genoeg en hinderde Pierre Gasly. De Fransman moest uitwijken door het grind en verloor drie plaatsen. Vettel kreeg een stop and go-straf van tien seconden voor het incident, Stroll werd een drive through opgelegd. De wedstrijdleiding bleef vervolgens straffen uitdelen; Raikkonen kreeg een stop and go van tien seconden omdat hij niet op de banden was gestart waarmee hij gisteren de snelste tijd neerzette in Q2 en Albon kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor het afsnijden van de chicane tijdens zijn remonte na het incident met Sainz.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Mercedes merkte dat Hamilton niet voorbij Leclerc raakte wegens een tekort aan topsnelheid, en probeerde dan maar de Brit als eerste vers rubber te geven in ronde 19. Ferrari reageerde gepast door een ronde later Leclerc ook binnen te halen, maar ze stuurden de Fransman weg met harde banden, terwijl Hamilton met het medium rubber rondtoerde. Drie ronden later zit Hamilton dicht genoeg om zijn kans te wagen. De inhaalpoging mislukte en de Brit moest de tweede chicane afsnijden. Leclerc kreeg een zwart-witte vlag omdat hij Hamilton wel erg weinig plaats gaf in de remzone. Nog eens drie ronden later maakte Bottas zijn pitstop en kwam hij zes seconden achter Hamilton de baan op.

Bottas had zo’n veertien ronden nodig om tot op ongeveer één seconde van Hamilton te naderen. Net wanneer iedereen zich afvroeg of Mercedes teamorders zou gebruiken om Bottas voor Hamilton te krijgen, verremde Hamilton zich en moest hij rechtdoor gaan in de eerste chicane, waardoor Bottas de tweede plek cadeau kreeg. De Fin had de eerste keer DRS in ronde 50, maar hij maakte een ronde later een fout waardoor het verschil terug anderhalve seconde werd. Ook in de laatste ronde kon Bottas terug binnen de seconde van Leclerc raken, maar hij bleef te veraf om een inhaalpoging te ondernemen.

Charles Leclerc
Charles Leclerc
Zo behaalde Leclerc zijn tweede overwinning in zijn carrière, acht tienden voor Bottas en vijfendertig seconden voor Hamilton. Die was immers nog drie ronden voor het einde de pits binnengekomen om zachte banden te monteren en het extra punt te verzilveren voor de snelste ronde.
Renault deed het erg goed en behaalde een knappe vierde en vijfde positie, nog net voor Albon. Sergio Perez maakte een mooie remonte naar P7 en slaagde erin om Max Verstappen nog nipt achter zich te houden. Antonio Giovinazzi en Lando Norris pikten de laatste punten mee.

Uitslag Race F1 Monza 2019 F1 Grote Prijs van Italië 2019

#RijderTeamResultaat
1.Charles LeclercFerrari1u15min26.665
2.Valtteri BottasMercedes+0.835s
3.Lewis HamiltonMercedes+35.199s
4.Daniel RicciardoRenault+45.515s
5.Nico HülkenbergRenault+58.165s
6.Alexander AlbonScuderia Toro Rosso Honda+59.315s
7.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+73.802s
8.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+74.492s
9.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
10.Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
11.Pierre GaslyRed Bull Racing Honda+1 ronde
12.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
13.Sebastian VettelFerrari+1 ronde
14.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
15.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
16.Romain GrosjeanHaas+1 ronde
17.Robert KubicaWilliams Mercedes+2 rondes
18.Kevin MagnussenHaasDNF
19.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso HondaDNF
20.Carlos Sainz Jr.McLaren RenaultDNF


Foto: Racing International Photography - Georges de Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons