van der Horst

Legend Boucles de Spa: Knappe podiumplaats voor Dirk Van Rompuy

Dirk Van Rompuy / Jans Vanoverschelde - Opel Ascona i2000
Dirk Van Rompuy / Jans Vanoverschelde - Opel Ascona i2000
Nadat Dirk Van Rompuy en Jens Van Overschelde zich reeds in de kijker reden tijdens de afgelopen Rallye Monte Carlo Historique, stond het duo uiteraard ook aan de aftrap van de Legend Boucles de Spa in de categorie Classic. En dit opnieuw met de Opel Ascona i2000. Ook zoon Tom Van Rompuy tekende terug paraat met Kristof Vermant in een Fiat 124 Spider. Voor Dirk was het een aangenaam terug zien met categorie Classic die hij twee jaar geleden nog won. Tom was gebrand op revanche nadat hij vorig jaar de rally moest verlaten met technische averij, terwijl hij op dat moment aan de leiding lag.
Tom Van Rompuy / Kristof Vermant - Fiat 124 Spider
Tom Van Rompuy / Kristof Vermant - Fiat 124 Spider
Voor Tom en Kristof begon deze loodzware RT Rally zeer goed. Ze benaderden exact de opgelegde gemiddelde snelheid tijdens de derde KP op Creppe en lagen na de eerste boucle in tweede positie, na de Ford Escort RS 2000 van David M'Body. Vader Dirk lag op dat moment op vinkenslag in vijfde positie, maar de pech blijft Tom en Kristof achtervolgen in Spa. De voorruit ging aan diggelen en van verder rijden was geen sprake. Meteen was de rally een van zijn kandidaat winnaars armer.

Dan moest Dirk maar de eer van de familie redden. En dat deed hij voortreffelijk. Hij nestelde zich in het begin van de tweede boucle in derde positie, na thuisrijder Verhelle en Dominique Holvoet die na zijn derde plaats in de Monte Carlo opnieuw onderweg was met Bjorn Van Overschelde, de broer van Jens en dus opnieuw twee broers binnen de top 3.

Na de zesde KP nam Holvoet de leiding over, maar niets was beslist binnen de top 3 en Van Rompuy had nog een plan achter de hand.

Dirk Van Rompuy / Jens Vanoverschelde - Opel Ascona i2000
Dirk Van Rompuy / Jens Vanoverschelde - Opel Ascona i2000
“Tijdens de eerste doortocht op de showetappe van Bilstain waren we 50 seconden te snel. Dit was de enige KP waar we voluit konden gaan om dan nadien op de ideale tijd in te klokken. We zijn voor de finish dan ook 50 seconden aan de kant gaan staan”, geeft Van Rompuy senior tekst en uitleg.
“De tweede doortocht was voor ons het ideale moment om het verschil te maken. We moesten om de 30 seconden starten en kwamen vrij vlug in het spoor van onze voorganger. Die liet ons niet passeren waardoor we 40 seconden te laat aan de finish kwamen. En daar hebben we onze overwinning laten liggen. Heel spijtig, maar we zijn toch tevreden met de derde plaats en de overwinning in onze Klasse".

Dirk Van Rompuy / Jans Van Overschelde - Opel Ascona i2000
Dirk Van Rompuy / Jans Van Overschelde - Opel Ascona i2000
"Verder niets dan lof voor de organisatie, alle chrono’s klopten en de beslissing om de derde doortocht op Bilstain te annuleren was toe te juichen, want de piste was ondertussen door de dooi te slecht voor het materiaal. Ook is er ondanks zware concurrentie op de KP’s een heel vriendschappelijke sfeer onder de rijders. Latere winnaar Holvoet heeft ons zelfs op een verbindingsetappe geëscorteerd omdat we zonder licht zaten. Een klus die door Enzo en Luc Bouckaert in amper 4 minuten was opgelost. Ook op dat vlak niets dan lof voor onze meccano’s. Het was wel de langste en lastigste Boucles de Spa die we ooit meemaakten. Iedereen was dan ook gelukkig toen ze over het podium konden rijden. Het werd net als tijdens de Monte Carlo opnieuw een zeer spannende wedstrijd waarin in dit geval de top 3 heel dicht bij elkaar zat”.

Veel tijd om te vieren was er niet bij de familie Van Rompuy. Komend weekend staat Tom immers aan de start van het Belgische rallykampioenschap met een Ford Fiësta R2.

“Tom is heel gemotiveerd, maar we bekijken deze maidentrip in het Belgisch kampioenschap als één lange testsessie om ervaring op te doen. De concurrentie in R2 is immers heel zwaar. Tom zal met een Ford rijden die reeds een of twee seizoenen achter de rug heeft en pas in Tielt zal hij met de nieuwe Fiësta uitpakken”, besluit een nuchtere Dirk Van Rompuy.

Foto's: Georges De Coster & www.thepicture.eu



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons