van der Horst

Macau: Stefano Comini kampioen na winst in dramatische afvallingsrace (+ video)

Stefano Comini TCR International Series-kampioen
Stefano Comini TCR International Series-kampioen
Het eerste bezoek van de TCR International Series aan Macau is er eentje dat niet snel vergeten zal worden. Net als in race 1 andermaal brokken bij de start van race 2 waarbij toppers Rob Huff en Jordi Gené die de crash veroorzaakten als bij wonder ongedeerd weg komen. Na een lange onderbreking halen uiteindelijk slechts zes rijders de finishvlag. Leider Stefano Comini, na de herneming zwaar onder druk van titelrivaal Oriola, hield knap stand en gaat dankzij een oververdiende zege de geschiedenis in als de eerste TCR-kampioen.
  • STX Motorhomes
 
Start race 2
Start race 2
Het na race 1 toch al uitgedund startveld werd bij de start van race 2 zowat gehalveerd nadat Jordi Gené en Rob Huff elkaar licht raakten en keihard in de vangrail knalden. Ook voor negen achteropkomende rijders waaronder Veglia, Afanasyev, Gleason, Cunnington en Files betekende de crash het einde van het Macau-avontuur. Titelrivalen Comini en Pepe Oriola slipten door de mazen van het net en hadden net de Lisboa-bocht gerond toen de vijandelijkheden met de rode vlag een halt werden toegeroepen.

 
Andermaal brokken in Macau
Andermaal brokken in Macau
Slechts negen rijders meldden zich voor de herstart die achter de safety car werd genomen. Voor Pepe Oriola die na race 1 tegen een achterstand van zeven punten aankeek zat er niets anders op dan leider Comini uit het zadel te lichten en hopen dat de Zwitser niet beter deed dan een derde stek. Op steun van Gianni Morbidelli hoefde de Spanjaard daarbij alvast niet te rekenen want de Italiaan moest zijn voorlopige derde stek uit handen geven na een drive through.

Stefano Comini met Pepe Oriola
Stefano Comini met Pepe Oriola
Oriola leek deze keer iets sneller wat zich vertaalde in verscheidene contacten tussen beide kemphanen. Eén ervan zou de Spanjaard zuur opbreken: de radiator van diens SEAT werd daarbij doorboord, met opgave voor de Craft Bamboo-rijder als gevolg. Ook broer Jordi Oriola, inmiddels opgeklommen tot in derde stelling, moest met schade aan de kant waarna Andrea Belicchi finaal als tweede eindigde, goed voor een Target Competition-dubbelslag. Die leverde het team ook de titel in het teamkampioenschap op, ten koste van het in de afsluitende race puntenloos gebleven Craft Bamboo Racing. Mikhail Grachev mocht als gelukkige derde onverhoopt mee op het podium.

Pepe Oriola's opgave beslechtte vanzelfsprekend de tot op het laatst erg gesmaakte titelstrijd. De Zwitser, steeds goed voor een grap en  een grol, sluit het seizoen na zijn zesde zege af met een riante voorsprong van 30 punten op Oriola. Lang niet kwaad voor een man die om budgettaire redenen ei zo na voortijdig een punt achter zijn TCR-seizoen had moeten zetten.

Uitslag Race 2:

1 COMINI SUI   10  ronden
2 BELICCHI ITA   1.733 
3 GRACHEV RUS  26.549 
4 MORBIDELLI  ITA  32.677
5 AVILA MAC  55.890 
6 HOLLAND USA  56.665 
7 CHAN HKG   2:17.210 
8 ORIOLA ESP   2 ronden 
9 ORIOLA ESP  3 ronden 

DNS:
AFANASYEV RUS  

Kampioenschap Rijders:

1  Stefano Comini 342 p
2  Pepe Oriola 312
3  Jordi Gené 285
4  Gianni Morbidelli 243
5  Kevin Gleason 226
6  Andrea Belicchi 186
7  Sergey Afanasyev 134
8  Mikhail Grachev 105
9  Michel Nykjær 100
10  Lorenzo Veglia 85
11  René Münnich  34
12  Loris Hezemans  32
13  Rob Huff   30
13  Nicki Thiim  30
15  Pol Rosell  27 ...

Kampioenschap Teams:

1  Target Competition  669
2  Team Craft-Bamboo Lukoil  650
3  WestCoast Racing 545
4  Liqui Moly Team Engstler 320
5  Campos Racing 44 ...

Foto's: TCR Intl.Series       
   


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 22 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau Grand Prix.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons