van der Horst

Macau: Comini wint chaotische openingsrace, James Nash crasht.

Stefano Comini - Leopard Racing VW Golf
Stefano Comini - Leopard Racing VW Golf
Stefano Comini lijkt na een rocamboleske en incidentrijke openingsrace goed op weg om zijn titel te verlengen. De Zwitser nam via een prima start dadelijk de leiding en had die ook twee rode vlaggen en amper vijf ronden later nog in handen toen de race na het verstrijken van de voorziene tijd werd gestopt. Voor puntenleider James Nash draaide dit eerste treffen uit op een regelrechte ramp. Na een sterk wedstijdbegin brak de Brit zijn achterophanging bij een contact met Mat O'Homola in 'Lisboa' en heeft nog slechts een half punt voorsprong op zijn rivaal. Waar Comini in race 2 vanop de pole start, zet Nash evenwel pas als 18de aan.
  • Oeste Kart
Niet polesitter Vernay maar Comini ging bij het uitdoven van de lichten aan de leiding. Ook Tiago Monteiro profiteerde van de wat minder prompte start van Vernay om de Zwitser nog voor 'Mandarin' voorbij te gaan. Bij het aanremmen van Lisboa heroverde Vernay evenwel knap zijn tweede plaats, hiermee de eerste opdracht alvast tot een goed einde brengend. Dat deed ook James Nash, auteur van een knalstart want nog voor Lisboa vanuit zevende stelling naar de vierde stek achter Monteiro opgerukt.

Macau zou evenwel Macau niet zijn zonder de obligate crashes in de openingsronde. Gianni Morbidelli ging in de snelle Mandarin-knik in de muur en ook Tang Chi Lun maakte verderop brokken zodat de wedstrijd al meteen met code rood diende gestopt.

De herstart achter de safety car was amper gegeven of daar knalde alweer een local hero in de rail. Puntenleider Nash verspeelde ondertussen via slipstreaming zijn vierde stek aan Dusan Borkovic; het begin van het einde voor de Brit die bij een contact met Mat'O Homola in Lisboa zijn linker achterwiel zag afbreken en zo wellicht een kruis over de titel mag maken. Homola van zijn kant kon geen kant meer op en knalde in de muur met het gekende scenario als gevolg: het achteropkomende veld reed op zijn wagen in waardoor de krappe bocht volledig versperd raakte.

Wat volgde was komplete chaos. Terwijl pechvogel Nash zijn gehavende SEAT op drie wielen naar de pitlane terugbracht rukte de safety car opnieuw uit om in de volgende ronde al meteen de baan opnieuw vrij te geven. Totaal onverwacht werd daarop de geblokte vlag gezwaaid, maar quasi meteen terug ingetrokken om de knotsgekke race meteen daarop met de rode vlag te stoppen...

Winnaar Comini kon de vertoning na afloop helemaal niet smaken, ook al was hij er reeds nagenoeg zeker van zijn titel te zullen verlengen. "Stupid, dit is maar een halve zege, ronduit stupid dit" klonk de Zwitser die voor één keer geen glimlach uit zijn baard wist te toveren, ook al omdat er slechts halve punten te rapen vielen.. Comini heeft nu nog maar een half puntje goed te maken op James Nash die na zijn opgave pas vanuit achttiende stelling van start zal gaan.

Uitslag Race 1:

1.Stefano Comini 5 ronden
2.Jean Karl Vernay +1.040
3.Tiago Monteiro +1.467
4.Dusan Borkovic +1.844
5.Pepe Oriola +2.192
6.Hui Ka +2.704
7.Tin Sritai +3.253
8.Andrea Belicchi +3.933
9.Lau Shek +6.135
10.Rafaël Galiana +14.443...

Kampioenschap: (o.v.)

1.James Nash 262 p
2. Stefano Comini  261,5
3 Jean-Karl Vernay 237
4.Pepe Oriola 234
5 Mat'o Homola 175
6 Gianni Morbidelli 174
7 Dušan Borkovic 168
8 Mikhail Grachev 141
9 Sergey Afanasyev 141
10 Davit Kajaia 80

Foto: TCR Intl.Series
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 20 november 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau Grand Prix.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons