van der Horst

Maleisië: Ferrari en Vettel verslaan Mercedes - Verstappen pakt eerste punten

Sebastian Vettel - Ferrari SF15-T
Sebastian Vettel - Ferrari SF15-T
Ferrari en Sebastian Vettel zorgden, na de absolute dominantie van Mercedes in Australië, voor dé verrassing door de wedstrijd in Maleisië naar zich toe te trekken. De Ferrari van Vettel kon veel beter om met de banden en het team spaarde zo een pitstop uit, genoeg voor de Duitser om Lewis Hamilton te verslaan met een kleine tien seconden. Nico Rosberg mocht mee naar het podium, Kimi Räikkönen kwam dan weer erg goed terug van een lekke band in de beginfase om als vierde aan te tikken.
  • Powercars
De start verliep incidentloos, Hamilton hield Vettel en Rosberg af in de eerste lus van bochten en zo bleef de top drie ongewijzigd. Voor Kimi Räikkönen was er werk aan de winkel na zijn mislukte kwalificatie, maar hij moest zijn opmars alweer staken op het einde van de eerste ronde nadat Felipe Nasr hem door een klein tikje een lekke band bezorgde net na het voorbijrijden van de pitingang.

Nico Rosberg voor Roberto Merhi
Nico Rosberg voor Roberto Merhi
De wedstrijd brak pas echt open toen de Sauber van Marcus Ericsson na vier ronden kwam vast te zitten in de grindbak na een mislukte inhaalpoging op Nico Hulkenberg. De inzet van de safety car was nodig en veel teams opteerden ervoor om meteen een eerste pitstop af te werken, zo ook Mercedes. Verschillende piloten verloren tijd omdat ze in de pits dienden te wachten tot hun teamgenoot bediend was, zo ook Rosberg. Vettel besloot om buiten te blijven en kon zo na de herstart een mooie voorsprong uitbouwen op de Mercedessen die zich eerst voorbij de andere niet gestopte wagens dienden te werken.

Lewis Hamilton - Mercedes W06 Hybrid
Lewis Hamilton - Mercedes W06 Hybrid
Vettel wachtte tot de zeventiende ronde voor zijn eerste pitstop, om vervolgens opnieuw de beide Mercedessen te verslaan op de piste doordat zij op dat moment op versleten rubber onderweg waren. Voor het eerst dit seizoen leek het er dus op dat Mercedes niet onoverwinnelijk is, dit feit bevestigde zich toen Vettel na zijn tweede en laatste pitstop zelfs nipt voor Rosberg de piste opgereden kwam. Mercedes had nog wat hoop dat Hamilton na zijn derde pitstop Vettel zou kunnen gaan bedreigen voor de leiding, maar niets was minder waar, de Duitser stak zijn eerste zege sinds 2013 op zak.

Daniel Ricciardo - Red Bull RB11
Daniel Ricciardo - Red Bull RB11
Max Verstappen finishte als zevende en versloeg dus niet alleen Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz, die bovendien als één van de weinigen buiten bleef na de tussenkomst van de safety car, maar ook de beide Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo. Onze Noorderbuur verklaarde na afloop dat de remmen perfect begonnen te werken na vijftien ronden, waar deze tijdens de kwalificatie nog voor problemen zorgden. De auto was erg goed en Verstappen liet enkele mooie inhaalacties optekenen, de ongetwijfeld belangrijkste daarvan gebeurde in de eindfase op teamgenoot Sainz, wiens banden op dat moment hun beste tijd hadden gehad. Zo is Verstappen met zijn zeventien jaar meteen de jongste piloot ooit om WK-punten te scoren.

Voor McLaren werd het zoals verwacht een wedstrijd met de nodige problemen. Waar Fernando Alonso in de kwalificaties nog een foutje maakte en gisteren in Button zijn meerdere moest erkennen, leek hij vandaag gevoelig beter voor de dag te komen dan zijn Britse teamgenoot. Naar het einde van de wedstrijd moesten beide rijders evenwel de box opzoeken met problemen aan de Honda-krachtbron. Manor werkte voor het eerst een volledige race-afstand af, al zal het waarschijnlijk ook op meer gehoopt hebben toen Will Stevens zelfs de race niet kon aanvatten omdat het team de problemen aan het brandstofsysteem van gisteren niet te boven kon komen.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Maleisië 2015

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelScuderia Ferrari1u41m05.793s
2.Lewis HamiltonMercedes AMG+8.569s
3.Nico RosbergMercedes AMG+12.310s
4.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+53.822s
5.Valtteri BottasWilliams+1m10.409s
6.Felipe MassaWilliams+1m13.586s
7.Max VerstappenToro Rosso+1m39.085s
8.Carlos Sains Jr.Toro Rosso+1 ronde
9.Daniil KvyatRed Bull Racing+1 ronde
10.Daniel RicciardoRed Bull Racing+1 ronde
11.Romain GrosjeanLotus+1 ronde
12.Felipe NasrSauber+1 ronde
13.Sergio PérezForce India+1 ronde
14.Nico HülkenbergForce India+1 ronde
15.Roberto MerhiManor Ferrari+3 ronden
16.Pastor MaldonadoLotusopgave
17.Jenson ButtonMcLaren Hondaopgave
18.Fernando AlonsoMcLaren Hondaopgave
19.Marcus EricssonSauberopgave
20.Will StevensManor Ferrariniet gestart


Foto's: Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons