van der Horst

Marrakech: Race 1: José Maria Lopez wint - Citroën-trio cruiset naar eerste hattrick

Citroën Racing
Citroën Racing
Het allereerste treffen van het hertekende wereldkampioenschap voor toerwagens werd niet meteen een hoogvlieger. Zoals verwacht maakten José Maria Lopez, Sebastien Loeb en Yvan Muller er een 'three men show' van en namen moeiteloos afstand van de concurrentie. Bovendien hadden de drie musketiers zo te zien een niet-aanvalspact gesloten zodat er vooraan helemaal niks te beleven viel. Tom Chilton tikte na een eenzame race als vierde aan voor rookie Dusan Borkovic die Tiago Monteiro via een tik de vijfde plaats afsnoepte.
  • LTF
Yvan Muller, na Q3 teruggezet naar de vierde startplaats nam bij de start al dadelijk de maat van buurman Tom Chilton, waarop het Citroën-trio meteen het hazenpad koos, definitief. René Münnich kwam na een jumpstart erg slecht weg, kon geen vruchten plukken van zijn knappe zesde uitgangspositie en kreeg er nog een drive through bovenop. Hij zou later opgeven. Na amper twee ronden had het Citroën-trio reeds anderhalve seconde voorsprong op ROAL Motorsport-rijder Chilton, een kloof die tot dik tien seconden zou klimmen, tot vooraan voetje werd gelicht. Met rondetijden die anderhalf tot twee seconden onder hun reeds gerealiseerde besttijd lagen werden niet alleen mogelijke remproblemen voorkomen maar dacht men in de Citroën-box wellicht ook aan de latere gewichtshandicap die immers gestoeld is op de gemiddelde rondetijden in de race. De drie Citroën-musketiers werkten de race in gesloten formatie af; enig uitremmaneuver tussen de drie onderling bleef uit zodat José Maria Lopez zijn debuut voor de Franse constructeur met een tweede WTCC-zege mocht vieren.

Honda-rijder Tiago Monteiro kon het tempo van Chilton niet aan en viel in de greep van de verrassende Dusan Borkovic die de Italiaan mits een tik in ronde 5 naar de vijfde plaats verwees. Met een band die tegen het koetswerk sleepte, kreeg de Portugees daarop merkgenoten Michelisz en Bennani, alsook Valente in de nek maar kon naderhand toch weer afstand nemen om onbedreigd als zesde aan te tikken. In een al bij al vrij saaie race zorgden Michelisz en Bennani gelukkig voor wat actie. Een geslaagde aanval van de Marokkaan leverde deze uiteindelijk een zevende stek op voor... Valente die mee voorbij de Hongaar was geglipt. Een eind verder scoorde James Thompson met een tiende stek het enige puntje voor Lada. Achteraf diende de Brit naar het ziekenhuis, naar verluidt bedwelmd door motorgassen in de cockpit. Het Russische Lukoil Racing Team kampte overigens nog met allerlei kinderziektes die ook tot de opgave van Rob Huff leidden.

Ook Tom Coronel die zijn tiende uitgangspositie bij de start had behouden haalde het einde van de race niet. Onze Noorderbuur had in ronde 3 contact met Hugo Valente en zou een zestal ronden later met schade de pits opzoeken waardoor het ROAL Motorsport Team dan weer meer tijd kreeg om de Chevrolet Cruze TC1 in optima forma aan de start van race 2 te krijgen. Daarin gaat Major Tom immers vanop de pole van start.

Uitslag race 1 FIA WTCC Marrakech 2014

1  LOPEZ Citroen C-Elysee WTCC 14 ronden 
2  LOEB Citroen C-Elysee WTCC  +0.713
3  MULLER Citroen C-Elysee WTCC  +1.607 
4  CHILTON Chevrolet RML Cruze TC1 +8.222 
5  BORKOVIC Chevrolet RML Cruze TC1  +11.849 
6  MONTEIRO Honda Civic WTCC +20.495
7  BENNANI Honda Civic WTCC +25.111 
8  VALENTE Chevrolet RML Cruze TC1 +29.953 
9  MICHELISZ Honda Civic WTCC  +44.583
10 THOMPSON LADA Granta 1.6T  +48.596
11 KOZLOVSKIY LADA Granta 1.6T  +1:03.873 
12 ENGSTLER BMW E90 320 TC  +1 r 
13 DISABATINO BMW E90 320 TC +1r
14 FILIPPI SEAT Leon WTCC  +1 r
15 MORBIDELLI Chevrolet RML Cruze TC1  +2r
16 MUNNICH Chevrolet RML Cruze TC1  +5r
17 CORONEL Chevrolet RML Cruze TC1 + 7r
18 HUFF LADA Granta 1.6T 10r


Kampioenschap:

1.Lopez 30p; 2.Loeb 22p; 3.Muller 17p; 4.Chilton 15p; 5.Borkovic 11p; 6.Monteiro 8p; 7.Bennani 6p;8.Valente 4p;9.Michelisz 2p; 10.Thompson 1p

Foto: Citroën Racing

  




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 13 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech Street Circuit.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons