van der Horst

Marrakech: Race 2: Sébastien Loeb wint door crashes ontsierde wedstrijd

Citroën domineert ook tweede Marrakech-treffen
Citroën domineert ook tweede Marrakech-treffen
Veel tijd heeft rallykampioen Sébastien Loeb niet nodig gehad om aan zijn nieuwe WTCC-biotoop te gewennen. In wat amper zijn tweede wedstrijd was, liet de negenvoudige WRC-kampioen reeds een eerste zege optekenen in de Citroën C-Elysée die momenteel duidelijk een maatje te snel is voor concurrenten Honda,Lada en RML. RML dat met Hugo Valente beslag wist te leggen op een verrassende derde plaats. De zege én Citroën-dubbelslag met José Maria Lopez op P2 werd evenwel overschaduwd door de clash tussen polesitter Tom Coronel en de voor eigen volk en koning optredende Mehdi Bennani. Coronel's Chevrolet Cruze is zwaar beschadigd en het is zeer de vraag of ie volgend weekend in Le Castellet kan racen. In de tussenstand telt leider Lopez één punt voorsprong op Sébastien Loeb.
Geen Thompson (remprobleem), Michelisz (servo) of Huff (turbo) op de startgrid voor deze tweede race waarin de Citroën's van Lopez en Loeb vanuit tiende, resp. negende positie startten. Een geluk misschien want mogelijks hadden ook zij net als teammaat Muller in de brokken gedeeld van de verschrikkelijke crash waarvan polesitter Tom Coronel nog op het rechte eind slachtoffer werd. De Nederlander kwam bij het uitdoven van de lichten goed weg, blokkeerde de rijlijn van buurman Mehdi Bennani maar werd, hoewel hij duidelijk voor de Marokkaan reed, even door laatstgenoemde aangetikt. Bennani bleef evenwel de Cruze tegen de linker achterhoek voor zich uit duwen waardoor deze gedestabiliseerd werd, dwars ging en snoeihard aan de overkant van de baan in de muur knalde. De achteropkomende Yvan Muller kon de
72cdedc7b3869113853b0abdcd318bc2f08e3d77.jpg
Chevrolet niet meer ontwijken en reed er tegen hoge snelheid op in. Een drama voor Tom Coronel wiens wagen het reeds op zaterdag hard te verduren kreeg maar die thans, gelukkig ongedeerd maar moedeloos de enorme ravage aanschouwde. "Dit is wel het ergste dat me kon overkomen" verklaarde een begrijpelijk aangeslagen Coronel. "Die eerste tik kon nog wel, maar Bennani bleef me maar duwen en stuurde dan naar rechts, hij deed niks om een ongeval te voorkomen. Dit is een regelrechte ramp. Het ROAL Motorsport Team levert erg knap werk maar ik betwijfel of ik volgend weekend in Le Castellet aan de start sta, dit ziet er echt niet goed uit". De Nederlander ging naderhand nog verhaal halen bij Bennani die net als de rest van het veld door code rood op de grid tot staan was gebracht maar reageerde daarbij opmerkelijk kalm en professioneel op de uitleg van zijn 'agressor' die van zijn kant stelde dat hij zijn rijlijn aanhield en geen andere kant op kon.

Bij de herstart, na enkele rondjes achter de safety car maar zonder Muller wiens Citroën te zwaar beschadigd is, behoudt Bennani de leiding maar werkt Loeb zich op het rechte eind makkelijk voorbij Monteiro naar de tweede plaats. De Citroën heeft duidelijk meer snelheid in huis en een ronde later moet ook leider Bennani er aan geloven. Ook Lopez baant zich inmiddels een weg naar voor en gaat achtereenvolgens Valente en Monteiro voorbij. De gemoederen zijn verhit en kort na een clash tussen Valente en Münnich komt het tot een treffen tussen Monteiro en die zelfde Valente waarbij de Fransman Tiago's derde plaats inpikt.

 
38a2d766c37dec632c06a56d4d95da28ac799aa6.jpg
Dusan Borkovic' Chevrolet brengt zijn Cruze na een brandalarm op de baan tot stilstand wat er de wedstrijdleiding toe noopt de safety car de baan op te sturen. Wanneer de omloop wordt vrijgegeven leidt Loeb voor López, Valente, Monteiro, Chilton, Kozlovskiy, Morbidelli en Bennani. Laatstgenoemde begint na het uitzitten van een drive through voor het Coronel-incident (plus drie plaatsen terug op de grid in de volgende race) aan een sterke remonte. Eens voorbij Morbidelli en Kozlovskiy, sluit de Marokkaan aan bij Chilton en Monteiro waarop zich tussen deze drie een gesmaakte confrontatie ontspint. Bennani gaat ook aan Monteiro voorbij waarna de Portugees door een lekke band ver weg zakt en net buiten de punten eindigt. Chilton en Bennani kruisen daarop de degens, een strijd om de vierde plaats die voor 26/1000sten in het voordeel van de Brit wordt beslecht. Sebastien Loeb weet zijn leidersplaats nooit door teamgenoot en medevluchter Lopez
bedreigd en snelt probleemloos naar een eerste WTCC-zege voor de Argentijn en een agressieve maar snelle Hugo Valente (Campos Racing) die een eerste podium voor de Cruze by RML versiert.


Uitslag race 2 FIA WTCC Marrakech 2014

1  LOEB  Citroen C-Elysee WTCC 16 ronden
2  LOPEZ Citroen C-Elysee WTCC +4.321
3  VALENTE Chevrolet RML Cruze TC1  +7.598
4  CHILTON Chevrolet RML Cruze TC1 +18.305
5  BENNANI Honda Civic WTCC  +18.331
6  KOZLOVSKIY LADA Granta 1.6T +19.757
7  MORBIDELLI Chevrolet RML Cruzrode TC1 +23.117
8  ENGSTLER BMW E90 320 TC  +38.957
9  FILIPPI SEAT Leon WTCC  +48.611
10 DISABATINO BMW E90 320 TC +50.553
11 MONTEIRO Honda Civic WTCC +2r
12 BORKOVIC Chevrolet RML Cruze TC1 +9r
13 MUNNICH Chevrolet RML Cruze TC1 +12r
14 HUFF LADA Granta 1.6T +14r

Kampioenschap

1. Lopez 48p; 2.Loeb 47p; 3.Chilton 27p; 4.Valente 19p; 5.Muller 17p; 6.Bennani 16p; 7.Borkovic 11pp; 8.Kozlovskiy 8p; 9.Monteiro 8p; 10.Morbidelli 6p; 11.Engstler 4p; 12.Michelisz 2p; 13.Filippi 2p; 14.Di Sabatino 1p; 15.Thompson 1p....

Foto's: Honda Racing, Tom Coronel en Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 13 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech Street Circuit.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons