van der Horst

Max Verstappens opa Robert Kumpen overleden

Robert Kumpen
Robert Kumpen
Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Amper enkele dagen nadat bekend raakte dat Max Verstappens zus Victoria eind dit jaar moeder wordt, moest de F1-topper afscheid nemen van zijn grootvader Robert Kumpen. Vijf maand geleden verloor de Belgische Nederlander ook al zijn grootvader aan vaders kant.
Robert Kumpen was de vader van Sophie Kumpen en grootvader van Max en Victoria, de kinderen uit Sophies in 2008 ontbonden huwelijk met oud-F1-rijder Jos Verstappen. Dat Max (en ook zus Victoria) de racegenen van zowel vader Jos als moeder Sophie erfde is genoegzaam bekend. Net als dochter Sophie die op internationaal niveau meer dan haar kartmannetje stond, bewees echter ook Robert Kumpen eind de jaren tachtig, begin de negentiger jaren een begenadigd kartpiloot te zijn. 

Robert Kumpen
Robert Kumpen
Hoewel doorgaans ca. twintig jaar ouder dan zijn concurrenten, legde Kumpen Sr. de toenmalige nationale en internationale karttoppers geregeld het vuur aan de schenen. Ter staving een momentopname uit de zomer van 1989 wanneer Robert in de laatste manche om de Europese Form.K-titel in Liedolsheim een knappe derde plaats achter winnaar én kersvers kampioen Marc Goossens laat optekenen. Schoonzoon in spe Jos wint er diezelfde dag overigens de laatste EK Super 100-wedstrijd, wat ook hem  de Europese titel opleverde, voor Mike Hezemans. Twee historische podiums voor de familiekroniek waarvan ook dochter Sophie   getuige was. Kort daarna greep zij door een onbesuisd maneuver van favoriet Rossi zélf naast de laatste podiumplaats op het WK voor Junioren, gewonnen door Jan Magnussen. 

Robert Kumpen met Werner Lemmens
Robert Kumpen met Werner Lemmens
Op nationaal niveau tekent de steeds erg gedreven Kumpen present in het Belgisch kampioenschap waarin hij zich met topmateriaal van tuner Paul Lemmens geregeld de evenknie toont van beloftevolle youngsters als Goossens, Corbiau, Adams, Eyckmans, Radermecker, Van Hool, Hemroulle, Goldstein Jr., Machiels ea.

In het eigenste Genk ontpopt Kumpen zich ook tot een endurance-specialist. Met kompaan Kenis domineert hij er zowat alle uithoudingswedstrijden.  Met zijn professioneel gerund Hakar-team (Hasselts Karting Team) wint hij met Louis Machiels en Werner Lemmens o.m. drie keer de 500 km van Genk.  

Robert Kumpen met Philippe Adams, Louis Machiels, Marc Goossens en Paul Lemmens
Robert Kumpen met Philippe Adams, Louis Machiels, Marc Goossens en Paul Lemmens
Maar ook extra sportief zit Kumpen niet stil. Zo tilt de uit een welgekende ondernemersfamilie stammende Limburger samen met onder meer Bernard Adams, Jos Eyckmans en Nico Leinders de Belgische kartsport in de tweede helft van de jaren tachtig naar een ongezien niveau door op de nog jonge Horensbergdamomloop succesrijke internationale meetings te organiseren, naast tal van andere geslaagde initiatieven. Dankzij deze professionalisering ligt vanaf dan de weg naar de internationale kartingscène voor menig Belgisch karttalent open. Een belangrijk keerpunt voor het kleine broertje van de autosport, wat mede dankzij de (wat later opgedoekte) Marlboro-filière zal resulteren in de alom geprezen 'Gouden Generatie', goed voor een rist internationale F.Ford-, F3- en F3000-successen én -titels. 

Midden de negentiger jaren vinden we Kumpen terug als voorzitter van KRC Genk, wat later verdwijnt hij voorgoed van de publieke bühne. De laatste jaren stortte hij zich met passie op het restaureren van oldtimers. Robert Kumpen was ongeneeslijk ziek en overleed thuis in Stokrooie op zaterdag 30 mei. In augustus zou hij de kaap van 70 jaar hebben gerond. Autosport.be wenst de familie veel sterkte toe bij dit verlies.

Foto's: (c)Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Formule 1 op maandag 8 juni 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons