van der Horst

Mettet: Peugeot staat er terug

Sébastien Loeb - Peugeot 208
Sébastien Loeb - Peugeot 208
Peugeot heeft 17 wedstrijden moeten wachten om nog eens de champagne te ontkurken na een zege in het World RX. In Letland 2016 won Sébastien Loeb de race en werd Timmy Hansen derde. Ook afgelopen weekend werd het een dubbel podium met de eerste winst van het seizoen voor de Franse vedette. Hij klopte de Volkswagen Polo van Petter Solberg en zijn teamgenoot bij Team Peugeot Total, Timmy Hansen. En dit na schitterende halve finales en finale. Ook De Keersmaecker mag tevreden terugkijken op een halve finale in Euro RX, terwijl De Ridder ontgoocheld was nadat hij in de halve finale werd aangetikt en moest opgeven. Steve Volders was de enige landgenoot die via een tweede plaats in de TouringCar een podiumplaats veroverde. Duval tenslotte kwam met de ex-Ekström Audi S1 na de kwalificaties enkele puntjes te kort om zich te verzekeren van een plaats in de halve finale. Hij strandde op de meest ondankbare 13de plaats.

Loeb doet mee voor de titel

Loeb wint voor Solberg en Hansen
Loeb wint voor Solberg en Hansen
Tweede in Barcelona (Na teamorders van Peugeot waardoor Kevin Hansen zijn halve finale moest opofferen), tweede in Montalegre en nu winnaar in Mettet. De Franse negenvoudige wereldkampioen rally is de enige die dit seizoen driemaal na elkaar op het podium stond. Leider en regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson was naar Mettet gekomen voor een hattrick te scoren na winst in Spanje en Portugal, maar de concurrentie was beresterk voor de derde afspraak van het seizoen, in de provincie Namen.

François Duval - Audi S1 SuperCar
François Duval - Audi S1 SuperCar
Het was een bijzonder boeiend weekend met de drie fabrieksteams die duidelijk domineren binnen de top 6 en waarbij de piloten het verschil dienen te maken. Zo kregen we een wereldrace van Timmy Hansen te zien tijdens de halve finale. De Zweed kwam slecht uit het startgewoel met Bakkerud, Baumanis, Chicherit en Timerzyanov. Hansen had de joker niet nodig om de maat te pakken van Baumanis en Chicherit en reed zich naar de finale achter Loeb en Bakkerud. In de andere halve finale kwamen Kristoffersson en Solberg goed uit de startblokken, terwijl Ekström een beetje geluk kende toen Larsson zijn Fiesta in de bandenmuur parkeerde.

Start finale World RX
Start finale World RX
Kristoffersson (VW Polo) en Loeb (Peugeot 208) bevolkten de eerste startrij van de finale, gevolgd door de tweede Polo van Solberg, de Audi’s S1 van Bakkerud en Ekström en de tweede Peugeot van Timmy Hansen. Daarin kwam Loeb het best weg, maar werd Kristoffersson door ploegmaat Solberg een beetje teveel naar rechts gedrukt waardoor deze bijna op zijn dak ging. Bakkerud raakte de bandenmuur aan de buitenkant van eerste bocht. Hierdoor kon Hansen van de zesde naar de tweede plaats oprukken. Kristoffersson zat na de start derde voor Solberg die onmiddellijk ging jokeren. Na hem volgden Kristoffersson, Bakkerud en Loeb die samen met teammaat Hansen in de joker dook. Solberg wist zich hierdoor tussen de beide Peugeot's te wringen, terwijl leider Ekström nog als enige moest jokeren. Zijn voorsprong was echter te klein en de Zweed verhuisde in de laatste ronde van de leiding naar de vierde plaats, terwijl Loeb, Solberg en Timmy Hansen richting podium mochten.

Kristoffersson blijft op kop, maar Loeb doet de beste zaak

Volkswagen versus Peugeot
Volkswagen versus Peugeot
In de tussenstand blijft Kristoffersson uiteraard aan de leiding, maar Loeb realiseerde het beste puntensaldo en rukt van de vierde op naar de tweede plaats en loopt vijf punten in op de Zweedse wereldkampioen. Solberg blijft derde, terwijl Bakkerud de verliezer is van het weekend en van twee naar vier verhuist. Het is nog vroeg op het seizoen, dus de verschillen zijn nog niet spectaculair. Maar het feit dat de officiële wagens van Volkswagen, Peugeot en Audi de eerste zes plaatsen bezetten, zegt veel over het verschil in niveau tussen de fabrieksteams en de rest.   

Lees ook: Mettet: Belgen doen het goed in de nevenklassen

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 13 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Belgium.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons