van der Horst

Minstens 10 teams plannen deelname aan FIA GT Series

Nürburgring: Beelden van de FIA GT1 & GT3 championship race
Zoals eerder deze week aangekondigd heeft de SRO Motorsports Group en de FIA in het kader van de openingsdag van de Autosport International show in Birmingham meer details bekendgemaakt over het nieuwe GT Sprint kampioenschap. Zoals verwacht komt de openingsmanche in Abu Dhabi te vervallen en start het seizoen op het circuit van Nogaro begin april. Opvallend is dat de naam "GT Sprint Series" niet langer van toepassing is en gewijzigd wordt in "FIA GT Series". Volgens SRO hebben al tien teams hun intentie om deel te nemen bevestigd waaronder ook de Belgische equipes ProSpeed Competition en Belgian Audi Club Team WRT.
Met de naamswijzing naar FIA GT Series wil men duidelijk maken dat het kampioenschap, dat in de plaats komt van het FIA GT1 World Championship, nog altijd plaatsvindt onder het toezicht van de internationale automobielfederatie. Het bleef lang stil rond de serie, maar na maanden onderhandelen kunnen SRO en de FIA eindelijk met verdere details naar buiten komen. Met de economische crisis in gedachte werd er besloten om zich terug te plooien op het Europese continent waar vijf van de zes races zullen plaatsvinden. De openingsmanche in Abu Dhabi komt zoals gezegd te vervallen, maar op het einde van het jaar staat er een nieuwe uitstap naar het Midden-Oosten gepland, waarvan de juiste locatie en datum moeten nog bepaald worden. Er wordt nu gestart op 1 april op het circuit van Nogaro, waarna drie weken later het circuit van Zolder wordt aangedaan. Daarna volgen nog Zandvoort, de Slovakia Ring en Navarra, alvorens de finale race buiten Europa.
 
Paul Ricard: Kwalificaties in beeld gebracht
Wat de deelnemers aan de serie betreft was tot nu enkel geweten dat Sébastien Loeb Racing twee McLaren MP4-12C’s zou inzetten, waarbij Loeb zelf een van de twee wagens zou besturen. Eerder op de dag raakte al bekend dat de negenvoudige rallykampioen officiële McLaren rijder Alvaro Parente naast hem krijgt. De Portugees zal de FIA GT Series combineren met een deelname aan de Blancpain Endurance Series waar hij een McLaren van Hexis Racing bemant. SRO liet weten dat nog negen andere teams hun deelname bevestigd hebben en dat daar nog eens één of twee kunnen bijkomen voor het verstrijken van de inschrijvingsdatum. Drie van de teams kozen alvast voor de Audi R8 LMS ultra als wapen, waaronder de Belgian Audi Club WRT, maar ook winnaar van de laatste 24 uren van Spa Phoenix Racing en het Portugese Novadriver. Ook het Spaanse Sunred schakelt waarschijnlijk over van Ford naar Audi, wat het aantal ingeschreven R8’s al op acht brengt. Vita4One Racing en Reiter Engineering blijven het FIA kampioenschap trouw en zetten respectievelijk  twee BMW Z4’s en twee Lamborghini Gallardo’s in. Uit Tsjechië komt Heico Gravity Charouz dat inzet op de Mercedes SLS, terwijl Lambda Performance - verleden jaar nog actief in het ADAC GT met onder meer Nico Verdonck - een samenwerkingsakkoord met het Portugese Rodrive Competições aangaat voor het inzetten van twee Ford GT’s. Tenslotte is er nog het Belgische ProSpeed Competition dat nu ook de sprint serie vervoegt met twee Porsche’s. Bij de mogelijk nog geïnteresseerde teams is er het Braziliaanse Antonio Hermann’s BMW Team Brazil dat natuurlijk voor de Z4 zou kiezen.
 
Paul Ricard: Vrije trainingen in beeld gebracht
Ook nieuw is dat buiten de vast ingeschreven teams andere deelnemers zich nog per race kunnen aanmelden. Een opportuniteit waarvan de Franse teams Hexis Racing (McLaren), Sofrev Auto Sport (Ferrari) en Saintéloc Racing (Audi) al gebruik zullen maken voor de openingsrace op Nogaro. De definitieve deelnemerslijst zal op 1 februari bekend gemaakt worden.

Voorlopig deelnemerslijst

Sébastien Loeb Racing - McLaren MP4-12C GT3
Belgian Audi Club WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
Phoenix Racing - Audi R8 LMS ultra GT3
ProSpeed Competition - Porsche 911 GT3-R
Vita4One Racing - BMW Z4 GT3
Reiter Engineering - Lamborghini Gallardo LP600+
Heico Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3
Lambda Performance - Ford GT
Novadriver - Audi R8 LMS ultra GT3
Sunred - Audi R8 LMS ultra GT3
(BMW Team Brazil - BMW Z4 GT3)

Kalender FIA GT Series

01 april: Nogaro
21 april: Zolder
14 juli: Zandvoort
18 augustus: Slovakia Ring
13 oktober: Navarra
16 of 23 november: Midden Oosten

In onze autosport kalender kan u steeds de meest recente versie van de GT Sprint Series kalender voor 2013 aantreffen.

Foto's: Marnik Mouchaers & Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT Series op donderdag 10 januari 2013.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons