van der Horst

Monza: Alpine verslaat Toyota - WRT primus in LMP2

Alpine Elf Team - Alpine A420 Gibson
Alpine Elf Team - Alpine A420 Gibson
Maar liefst zes Hypercars streden voor de zege tijdens de FIA WEC 6 Uren van Monza. De van pole vertrokken Glickenhaus hield de leiding tijdens de eerste twee uren stevig in handen maar een technisch mankement zorgde uiteindelijk voor de opgave. De strijd om de zege ging dan tussen de beide Toyota's en de Alpine, de Franse bolide van Negrao, Lapierre en Vaxivière trok aan het langste eind en versloeg de Toyota's #8 (Buemi, Hartley, Hirakawa) en #7 (Conway, Kobayashi, Lopez). Het verschil op de meet tussen de eerste twee was nauwelijks drie seconden.
  • De Swert Opticiens
Peugeot 9X8
Peugeot 9X8
De strijd tussen de Alpine en de Toyota's bereikte een hoogtepunt op een goed uur van de finish wanneer Matthieu Vaxivière eerst voorbij Hirakawa ging en daarna Kobayashi te grazen nam. De Japanner gaf weinig plaats waardoor het tot een contact kwam waarbij Kobayashi ook nog eens een lekke achterband opliep. De koersdirectie gaf hem bovendien de schuld van het ongeval en de daaropvolgende straf van anderhalve minuut legde meteen de posities tussen beide Toyota's vast. De debuutrace van de beide Peugeot's 9X8 verliep dan weer verre van optimaal, de Franse bolides vielen meer dan eens stil langs de kant van de baan, met telkens een neutralisatie tot gevolg.

Realteam by WRT #41 werd vierde algemeen maar Andrade, Habsburg en Nato wonnen vooral de LMP2-klasse. De zusterwagen #31 (Rast, Frijns, Gelael) kende dan weer een technisch euvel. In GTE Pro zat het venijn hem in de staart, de AF Corse Ferrari #52 (Molina, Fuoco) leek op weg naar een populaire zege op eigen terrein maar kwam met nog slechts enkele minuten op de klok naar binnen voor een snelle tankbeurt. De Corvette #64 (Milner, Tandy) hoefde niet bij te tanken en snoepte zo de zege af van de Italianen, enige troost voor Ferrari was dat de zusterwagen #51 ook nog mee naar het podium mocht.

Iron Dames - Ferrari 488 GTE
Iron Dames - Ferrari 488 GTE
Sarah Bovy schreef gisteren geschiedenis door als eerste vrouw de pole te pakken in het FIA WEC. Haar stint van twee uren in de Iron Dames Ferrari #85 verliep optimaal en ook Rahel Frey kon de leiding vasthouden. Een "gratis" pitstop van de Dempsey Proton Porsche #77 tijdens een full course yellow besliste echter de wedstrijd in het voordeel van Ried, Priaulx en Tincknell, zelfs een late pitstop voor enkele extra liters brandstof hield hen niet van de zege in GTE Am. Michelle Gatting bracht de roze Ferrari #85 alsnog als tweede binnen, Jan Heylen en co. (Dempsey Proton Porsche #88) werden zesde.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zondag 10 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Monza.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons