van der Horst

Motorsport Games: Oekraïne en Australië pakken eerste gouden medailles

Mikhail Illyuk - Nissan 200SX
Mikhail Illyuk - Nissan 200SX
Gisterenavond werden in Vallelunga de eerste finales afgewerkt in het kader van de FIA Motorsport Games. In de Drifting Cup ging het eerste goud naar de Oekraïner Dmitry Illyuk, die met zijn Nissan 200X in de finale de BMW M3 E92 van de Tsjech Michal Reichert versloeg. Tijdens de Digital Cup was het Australië boven na een immens spannende strijd tussen Cody Nikola Latovski en de Costa Ricaan Bernal Valverde. Een overzicht van beide cups.
Podium 2019 Drifting Cup
Podium 2019 Drifting Cup
In de Drifting Cup werden de piloten onderworpen aan zeer wisselende weersomstandigheden. Terwijl zij eerder nog konden trainen op een droge baan, duurde het niet lang alvorens de regensluizen alweer open gingen. Hierdoor kregen we een paar verrassingen voorgeschoteld. Zo stootte Reichert door nadat hij topfavoriet Portugal uitschakelde en in de halve finale de Rus Ilya Federov - een andere topfavoriet - opzij zette. Aan de andere kant van de tabel was het Illyuk die thuisrijder Enrico "The Sheriff" Sceriffo kon uitschakelen, waardoor we een Oost-Europese finale kregen.

De strijd om de derde plaats tussen Sceriffo en Federov eindigde al snel in mineur. Al van bij de start van de eerste run raakte de Italiaan de Russische Nissan, waarbij Fedorov schade opliep aan zijn wagen die hij niet meer binnen de toegewezen vijf minuten gerepareerd kreeg. De driekoppige jury moest terugvallen op het reglementhandboek en besloot om de bronzen medaille uit te reiken aan de Rus. In de finale ging het er spannender aan toe en moest de run nog eens over gedaan worden, maar na de tweede run vond de jury dat Illyuk zowel de betere jager als leider was, waardoor hij als eerste een gouden medaille mocht claimen.

Cody Nikola Latovski - Team Australia
Cody Nikola Latovski - Team Australia
In de Digital Cup was een en al spanning alom vanf de verschillende halve finales tot we een finale kregen tussen 12 verschillende landen. Duitsland met Mikhail Hizal domineerde de vrije trainingen en mocht ook vanaf pole starten op het virtuele circuit van Barcelona, maar De Duitser kon in de eindfase niet verhinderen dat zowel Latovski als Bernal hem voorbij snelden. Vooraan was het een kwestie van wie de meest strategische pitstops kon inlassen en wie er de minste fouten maakte. Bernal had de beste papieren om de gouden medaille te claimen tot hij in de voorlaatste ronde spinde in de laatste chicane, iets waar de Australiër Latovski gebruik van maakte en zo zijn allereerste overwinning op hoog niveau pakte.

Achter beiden ging de bronzen plak naar de Italiaan Stefano Conte, die op zijn beurt de Brit James Baldwin van zich af kon houden. Hizal spinde ook in de laatste ronden een keer en verloor hierbij maar liefst drie plaatsen, waardoor hij als zesde geklasseerd werd. Onze landgenoot Félix Ferir geraakte niet door tot de halve finales. Hiermee zijn er al twee disciplines afgerond en zijn er nog vier te gaan vandaag, waarbij België bij minstens twee ervan een mooie uitgangspositie heeft voor een medaille.
 
Tussenstand medailles
 
LandGoudZilverBrons
Oekraïne100
Australië100
Tsjechië010
Costa Rica010
Rusland001
Italië001

Foto's: FIA Motorsport GamesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op zondag 3 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA Motorsport Games.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons