van der Horst

Valencia: Day pakt derde NASCAR-titel na zege Hezemans

Alon Day
Alon Day
Alon Day heeft zich in Valencia verzekerd van zijn derde titel in de topklasse van de NASCAR Whelen Euro Series. De Israëlier zette een stevige stap richting zijn eerste titel met het Belgische PK Carsport door de voorlaatste manche te winnen, maar bij de seizoensfinale moest hij die eer laten aan uittredend kampioen Loris Hezemans. Day finishte zelfs naast het ereschavot, maar dat was nog steeds voldoende voor de titel.
  • Hamofa Performance
Het was een aankondiging van jewelste begin dit jaar: Alon Day trekt naar PK Carsport. De samenwerking tussen de tweevoudig kampioen en de troepen van Anthony Kumpen had slechts één doel: na één seizoen Loris Hezemans van de troon stoten en opnieuw aanknopen met de titel. De derde kampioenenring is nu een feit, want Day toonde zich deze week in Valencia uiterst dominant in zijn #24 Chevrolet Camaro en brak daarbij ook het absolute zegerecord. Met een derde titel komt hij bovendien op gelijke hoogte met Ander Vilariño, die dit weekend overigens zijn comeback maakte in het EK NASCAR.

Race 1: Vreugde en frustratie voor PK Carsport

Alon Day - PK Carsport
Alon Day - PK Carsport
De enige die Day nog echt van de titel kon houden vandaag, was Lasse Sørensen, maar de Deen diende de eerste manche vandaag als elfde aan te vatten. Hij gaf evenwel niet af en knokte zich richting een verbluffende P2, onder meer doordat Stienes Longin in de openingsronde wegviel vooraan en daarbij een safety car uitlokte, Olivier Hart na de finish terugviel van P2 tot P10 na een sanctie (10 sec penalty voor track limits) en Loris Hezemans vooraan wegviel. Lucas Lasserre pakte de laatste podiumpaats, terwijl Marc Goossens beste Belg was op P5.

Race 2: Loris Hezemans klopt Lasse Sørensen

Na zijn DNF in het eerste treffen, diende Stienes Longin race 2 van achteraan de grid aan te vatten. Hij knokte zijn weg doorheen het veld, maar strandde uiteindelijk buiten de top 10 nadat hij na enkele ronden streed voor de top 5, maar naast de piste werd geforceerd. Alon Day daarentegen vertrok vanaf de pole, maar na een neutralisatie in de tweede ronde (incident tussen Gianmarco Ercoli en Mauro Trione), verslikte hij zich bij de herstart volledig. De puntenleider viel terug tot P3 na de eerste bocht en zou uiteindelijk nog een plaatsje verliezen aan Nicolo Rocca. Hezemans had bij de herstart de kop genomen en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Lasse Sørensen finishte nog als tweede, maar dat was niet voldoende om Day van een derde titel te houden.

Foto: NASCAR Whelen Euro Series / Stéphane Azemard  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons