van der Horst

New Race Festival: McDonald's Racing zegeviert bij Norma 1-2-3 na thriller in eindfase

Start Belcar race
Start Belcar race
McDonald's Racing liep gisteren nipt de pole mis met 14 duizendste van een seconde ten opzichte van merkgenoten van Deldiche Racing, maar vandaag mochten François Bouillon en Frédéric Vervisch wel de grootste beker mee naar huis nemen nadat ze hun stalgenoten klopten in een rechtstreeks duel. De McDonald's Racing Norma M20 FC was het enige prototype aan de kop van de wedstrijd die geen drive-through penalty opliep en kon zo richting zege cruisen met een tiental tellen bonus op de Deldiche Racing Norma M20 FC en het identieke exemplaar van de gebroeders Thiers en Jeffrey Van Hooydonk.
  • Dreamdrive
PK Carsport - Wolf GB08
PK Carsport - Wolf GB08
Bij de start van de race rukte de Chrisal Lamborghini Huracán op naar de kop van de race, maar de bolide zou reeds vroeg onder de normtijd duiken en daardoor een extra keer door de pitstraat moeten passeren. Nadien zouden ook de Norma's van DVB Racing en de Deldiche Racing eenzelfde sanctie oplopen. PK Carsport en McDonald's Racing bleven vooraan uit de problemen wat betreft normtijd, maar eerstgenoemde team moest 30 tellen langer in de pitstraat blijven vanwege hun zege in Spa en had op die manier wat minder kansen op de zege wanneer de directe concurrenten uit de problemen bleven. Bovendien manifesteerde er zich op de Wolf na een uur wedstrijd een probleem aan de versnellingsbak dat verergerde naarmate de wedstrijd vorderde; in de eindfase van de race had men enkel nog de vijfde versnelling over. Uiteindelijk leek de McDonald's Norma op een zekere zege af te stevenen, totdat... de wagen in de absolute eindfase plots problemen kreeg aan de benzinetoevoer.

McDonald's Racing - Norma M20FC
McDonald's Racing - Norma M20FC
Fred Vervisch verloor in de absolute eindfase seconde na seconde en zag zijn voorsprong van meer dan tien tellen op stalgenoot Luc De Cock zienderogen slinken. Had de wedstrijd één ronde langer geduurd, dan had de zege meer dan waarschijnlijk naar Deldiche Racing gegaan, dat gaf McDonald's Racing ook grif toe na de meet. "Dit is een leuke sportieve revanche na het mislopen van de pole gisteren", lachte François Bouillon. "Het scheelde echter niet veel, want de bolide begon in de eindfase plots te sputteren. Dat was zenuwslopend, want het voelde alsof we de overwinning zouden verliezen. Onze voorsprong was echter voldoende en dan smaakt de zege des te zoeter."

Chrisal Leipert Motorsport - Lamborghini Huracán
Chrisal Leipert Motorsport - Lamborghini Huracán
Bij zijn debuut in het Belcar Endurance Championship finishte de Chrisal Leipert Motorsport Lamborghini Huracán op een knappe vijfde plaats algemeen en won daarmee de gastklasse. De wagen kon in het begin van de race wedijveren met de top-proto's, maar de bovenvermelde drive through penalty gooide roet in het eten. "We hebben veel data kunnen verzamelen en bewezen dat de wagen over voldoende snelheid beschikt. Dat is belangrijk voor het vertrouwen richting de 24 Hours of Zolder", aldus Niels Lagrange.

MExT Racing - Porsche 991 GT3 Cup
MExT Racing - Porsche 991 GT3 Cup
MExT Racing zegevierde in Belcar 2 en hield uiteindelijk de merkgenoten van No Speed Limit en Belgium Racing af. Steve Vanbellingen en Wiebe Wijtzes sloten wederom af als beste toerisme en winnaar in Belcar 4, een mooie opsteker nadat de bolide tijdens de eerste training na enkele ronden reeds af te rekenen kreeg met een stukke motor. De Euroracing BMW sloot af als tweede, voor de merkgenoten van Van De Water Motorsport.

PG Motorsport - Porsche Cayman
PG Motorsport - Porsche Cayman
Belcar 3 was een kolfje naar de hand van PG Motorsport in de Porsche Cayman van Tjarco Jilesen en Paul Geeris, de wagen die na de seizoensopener in Spa op een knappe derde plaats in het klassement prijkte. Lange tijd leek de zege naar de VGL Racing Saker te gaan, tot een stukke aandrijfas de bolide tot stilstand bracht. Vannerum Motorsport sloot in de gepimpte BMW M235i Racing als tweede aan, voor de broers Verhoeven in de V8 BMW M3 van Hamofa Motorsport.

QSR Racing - BMW 235i
QSR Racing - BMW 235i
QSR Racing won de strijd bij de BMW Clubsports in Belcar 5, voor het exemplaar van Convents en dat van Skylimit Yokohama Racing #70. De Lamborghini zegevierde zoals gemeld in de gastklasse; de PG Motorsport Porsche 944 van de Nederlandse familie Van Peperzeel sloot als tweede af, voor de EuroRacing Radical van de debuterende Marnik Battryn en Stienes Longin, die problemen kende aan de versnellingsbak.

Lees ook: Reacties na afloop van de eerste race te Circuit Zolder

Uitslag volgt zodra beschikbaar...

Foto's: Marnik Mouchaers



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 4 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons