van der Horst

Nieuwe McLaren MP4-28 vandaag voorgesteld (+ Foto's)

Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Vandaag werd in het McLaren Technology Center in Woking de nieuwe Formule 1 bolide van het Britse merk voorgesteld. De wagen luistert naar de naam MP4-28 en is een evolutie van zijn voorganger de MP4-27. Na een imposante openingsceremonie waarbij Button onder meer toekwam in de toekomstige McLaren P1 supercar werd in aanwezigheid van beide rijders de laatste Formule 1 creatie uit de McLaren stal onthuld.
Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Bij McLaren golden blijkbaar dezelfde overwegingen bij het ontwerpen van de wagen als bij Lotus. Aangezien het reglement stabiel is gebleven tegenover vorig seizoen en het huidige reglement nog maar één jaar geldig is, loonde het niet de moeite om een volledig nieuwe wagen te ontwerpen, maar om voort te bouwen op het bestaande model. De MP4-28 is dus een evolutie geworden van zijn voorganger en vertoont ogenschijnlijk dan ook veel gelijkenis met de MP4-27, al opteerden de troepen van Martin Whitmarsh er hier en daar wel voor om een (berekend?) risico te nemen.

Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Op het eerste zicht is er bijna geen onderscheid te maken tussen beide wagens. Ook het kleurenschema van de chromé-bolides bleef behouden, voornamelijk de hertekende zijkanten en de gewijzigde ophangingen vallen uiteindelijk op. Zo opteert McLaren eindelijk voor een pull-rod ophanging, in navolging van Ferrari afgelopen seizoen, omdat het meer voordelen zou bieden op aerodynamisch vlak. Ook het plaatwerk achteraan de wagen werd onder de loep genomen en flink getrimd, wederom met het oog op het optimaliseren van de luchtstromen. Maar volgens Button zitten er onder de carrosserie wel talrijke updates verwerkt. Evenals zijn voorganger bezit de nieuwe McLaren een vlakke neus zonder de knik die menig Formule 1 bolide ontsiert, mede dankzij een afdekpaneel. In tegenstelling tot de ingenieurs bij Lotus, biedt het toevoegen van het paneel volgens de knappe koppen bij McLaren niet dermate veel nadelen op vlak van gewicht.

McLaren P1
McLaren P1
Er werd ook hard gewerkt aan de betrouwbaarheid, waar verleden jaar de McLaren wel de snelste wagen op de baan was, kreeg hij wel regelmatig af te rekenen met pannes. Jenson Button, die aan zijn vierde seizoen bij het Britse merk gaat beginnen, heeft er alleszins alle vertrouwen in dat hij met de MP4-28 over een wagen beschikt om mee voor de titel te gaan. “Wij waren in 2012 zeer competitief, maar om één of andere reden slaagden wij er niet in om alles correct te laten functioneren en alzo voor de titel te strijden. Dat hebben wij voor dit jaar willen vermijden en ik heb gemerkt hoe iedereen minutieus aan de wagen gewerkt heeft om voor een goede betrouwbaarheid te zorgen van bij de start van het seizoen.”, aldus de Brit, “Wij hebben verleden jaar veel geleerd wat ons nu zal helpen om het dit maal beter te doen. De MP4-28 is de beste McLaren ooit gemaakt, de ingenieurs hebben er alles aan gedaan om op alle sectoren te winnen aan prestaties.”Foto's: Vodafone McLaren Mercedes  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons