van der Horst

Ningbo: WTCC-titelstrijd herneemt zonder puntenleider Monteiro

Ryo Michigami - Gabriele Tarquini - Norbert Michelisz
Ryo Michigami - Gabriele Tarquini - Norbert Michelisz
Midden oktober, in de meeste raceklassen is de ontknoping in de titelstrijd nabij, zo al niet een feit. Niet zo in het WTCC, dat met nog vier racemeetings te gaan net iets meer dan de helft van het kampioenschap heeft afgewerkt. Decor voor de op drie na laatste afspraak is het nagelnieuwe Ningbo International Speedpark, zo'n 250 km ten zuiden van Shanghai. Verwacht wordt dat de toch al spannende strijd om de rijders- en merkentitel er onverminderd wordt verdergezet, ook al ontbreekt kampioenschapsleider Tiago Monteiro er jammer genoeg op het appèl.
  • Powercars
Mehdi Bennani - Rob Huff
Mehdi Bennani - Rob Huff
Monteiro's gedwongen afwezigheid na diens zware testcrash in Barcelona is vanzelfsprekend een flinke streep door de rekening van constructeur Honda, ook al leverde intensief testwerk merkbare tijdswinst op. In de strijd om de merkentitel telt het JAS-team van Alessandro Mariani momenteel acht punten meer dan rivaal Volvo. Monteiro wordt in China weliswaar vervangen door diens maatje Gabriele Tarquini maar hoewel de Italiaan ervaring zat heeft en nog steeds actief is, wordt het wellicht ook voor Spiderman even aanpassen. Honda's hoop op de voor de serie nieuwe Ningbo-omloop rust dan ook op de schouders van Norbert Michelisz, alvast gevrijwaard van (nooit uit te sluiten) teamorders. De immer innemende maar daarom niet minder gedreven Hongaar staat momenteel derde in de stand op 29 punten van diens ongelukkige teamgenoot en volgt op 17 punten van Volvo-rijder Thed Björk, tweede. De Zweed zelf telt amper 12 punten achterstand op Monteiro en is met andere woorden momenteel zowat virtueel leider.

 
Polestar Cyan Racing
Polestar Cyan Racing
Volvo-topper Björk heeft na zijn maiden-zege anno 2016 goede herinneringen aan Shanghai en maakt zich net als teamgenoot Nick Catsburg sterk de rest van het seizoen te kunnen domineren. "De wagen was nooit beter en we verschijnen goed voorbereid aan de start" klinkt het unisono. De 4 km lange Ningbo-baan heeft weliswaar geen uitstaans met het Shanghai International Circuit want merkelijk trager en een stuk technischer. "We wisten ons tot dusver wel steeds snel aan voor ons nieuwe omlopen aan te passen" weet echter Argentijn Nestor Girolami, tot dusver bijzonder ongelukkig en meer dan ooit uit op revanche. Een zelfde opmerking geldt overigens ook voor Nick Catsburg, de Nederlander keerde als gevolg van drie lekke banden met lege handen uit Argentinië huiswaarts. Dat de drie Volvo's S60 hier 10 kilogram lichter aan de start komen dan de Honda Civic's die het maximum van 80 kg succesballast moeten meezeulen, kan nauwelijks als een voordeel worden beschouwd.

Honda Racing WTCC
Honda Racing WTCC
Neen, dan is Mehdi Bennani met 50 kg ballast op diens Sebastien Loeb Racing Citroën C-Elysee beter af. De Marokkaan won dit seizoen al twee wedstrijden, staat vierde en kan mogelijk andermaal voor een verrassing zorgen. In de strijd om de WTCC Trophy voor privérijders staat de Marokkaanse volksheld overigens gelijk met co-leiders Tom Chilton (SLR) en Rob Huff, diens merkgenoot bij Münnich Motorsport, dat belooft.

Daniel Nagy - Tom Coronel - Yann Ehrlacher
Daniel Nagy - Tom Coronel - Yann Ehrlacher
De Chevrolet's en Lada's zijn dit weekend ballastvrij. Indien de omloop de Cruze's ligt moeten ook Esteban Guerrieri en Tom Coronel in staat worden geacht even aan de boom te schudden. De Argentijn heeft net als Lada-vertegenwoordiger Yann Ehrlacher reeds een overwinning op zak, in tegenstelling tot onze Noorderbuur die tot dusver tegen een pechvol seizoen aankijkt.
Naast Amerikaan Kevin Gleason krijgt Ehrlacher er binnen RC Motorsport nog een tweede teamgenoot bij: zowel in China als in Japan maakt Macanees Felipe de Souza zijn WTCC-comeback. Na zijn geslaagd debuut in Argentinië mag de 21-jarige Hongaar Zsolt Dávid Szabó’s het seizoen naast Daniel Nagy volmaken bij Zengo Motorsport.

Tot slot nog even vermelden dat de afwezigheid van kampioenschapsleider Tiago Monteiro dit weekend niet onopgemerkt blijft. Om de onfortuinlijke Portugees een hart onder de riem te steken worden er heel wat acties op het getouw gezet. 

Ningbo International Speedpark Digest

Ningbo International Speedpark,  Yanhai Middle Road, Chuanxiao, Ningbo, Zhejiang, China
Lengte: 4.015 km
Opening Race: 14 ronden
Main Race: 15 ronden

Timing (Belgische tijd):
Zaterdag 14/10:
03.00 Free practice 1 (45')
06:45 Free practice 2 (45')
09.15 Qualifying
10.30 MAC3

Zondag 15/10:
08.25: Openingsrace
09:35: Hoofdrace

Kampioenschapsstand:
Rijders:
 1 Monteiro 200p
 2 Björk 188
 3 Michelisz 171
 4 Bennani 164
 5 Catsburg 159
 6 Chilton 147
 7 Huff 135
 8 Guerrieri 113
 9 Girolami 68
 10 Ehrlacher 45...

Merken:
 1 Honda 574p; 2 Volvo Polestar 566p

WTCC Trophy:
1 Bennani 87
 2 Chilton 87
 3 Huff 87
 4 Guerrieri 70
 5 Ehrlacher 47
 6 Coronel 40
7 Filippi 31
 8 Gleason 12
 9 Panis 11
 10 Nagy 9....

Teams:
1 Sébastien Loeb Racing 108p
2 ALL-INKL.COM Münnich Motorsport 82
3 Campos  Racing 73
4 RC Motorsport 60
5 ROAL Motorsport 51
6 Zengő Motorsport 41

Seizoen 2017 tot dusver:
Overwinningen:  Bennani, Björk, Michelisz en Monteiro 2; Catsburg, Chilton, Ehrlacher en Guerrieri 1
Pole positie: Michelisz 2; Björk, Huff, Catsburg, Monteiro 1
Snelste ronde:  Björk 3; Catsburg, Guerrieri, Huff 2; Chilton, Michelisz en Nagy 1

Foto's: FIA WTCC, Honda Racing WTCC, Polestar Cyan RacingDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 13 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ningbo.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons