van der Horst

Nogaro: Loeb en Parente pakken zege in kwalificatierace na spannende tweestrijd

Tumultueuze start race 1
Tumultueuze start race 1
Alvaro Parente en Sébastien Loeb hebben de eerste kwalificatierace van het seizoen 2013 op hun naam geschreven. Het Portugees-Franse duo vocht in zijn McLaren MP4-12C GT3 de hele race een knappe strijd uit met de WRT Audi #12 van René Rast en Niki Mayr-Melnhof die vanaf de pole was gestart. De HTP-Charouz Mercedes #1 van Buhk/Day naderde in de slotfase nog tot onder de achtervleugel van de Pro-Am Audi van Mayr-Melnhof, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Anthony Kumpen bracht de Phoenix Audi binnen in vierde stelling, maar dat op al meer dan 25 seconden van de winnaar en net voor de Novadriver Audi die al heel het weekend goed presteert. De meest opvallende Belgische prestatie kwam echter misschien wel van Wolfgang Reip, de GT Academy winnaar wist indruk te maken door zeer scherpe tijden neer te zetten.
  • STX Motorhomes
Belgian Audi Club team WRT - Audi R8 LMS ultra vs. Sébastien Loeb Racing - McLaren MP4-12C
Belgian Audi Club team WRT - Audi R8 LMS ultra vs. Sébastien Loeb Racing - McLaren MP4-12C
De eerste race van de nieuwe FIA GT Series mocht meteen gezien worden. Centraal stond het duel om de leiding tussen de polezettende WRT Audi van René Rast en Niki Mayr-Melnhof en de SLR McLaren van Alvaro Parente en Sébastien Loeb. Bij de start behield René Rast de leiding om deze vervolgens vast te houden tot aan zijn pitstop. Gedurende heel zijn stint moest hij echter alles uit de kast halen om de McLaren van farbriekspiloot Parente achter zich te houden. Vooral het rechte eind achteraan de omloop was het strijdtoneel voor dit knappe duel; de 2012 versie van R8 LMS ultra hield zich sterk in het bochtenwerk, maar op de rechte lijn beschikte de Britse GT steeds over meer topsnelheid. Na de pitstops bracht Niki Mayr-Melnhof de Pro-Am Audi opnieuw als leider op de baan; dankzij het snelle werk van de WRT-troepen zelfs met een kleine voorsprong. Negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb slaagde er vijf minuten voor het afvlaggen uiteindelijk in om aan de Belgische Audi in Oostenrijkse handen voorbij te gaan en zich zo te verzekeren van de pole positie voor de kampioenschapsrace van morgen én de acht bijhorende punten.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
De Pro-Am wagen van de Belgian Audi Club Team WRT presteerde dus opvallend sterk, de twee Pro wagens verging het echter een pak minder goed. De #13 gaf op en de #11 van Ortelli en Vanthoor onderging een rit op de achtbaan. Bij de start werd Laurens Vanthoor meteen rondgetikt door één van de Team Brazil BMW’s waardoor de safety car zijn opwachting maakte. Dit stelde Vanthoor in staat om terug achteraan het veld aan te sluiten en vervolgens weer aan een sneltempo posities goed te maken. Ortelli kon daarna, net als de #12, van een snelle pitstop profiteren om als vijfde terug de baan op te komen en druk te zetten op Anthony Kumpen. Een lekke band gooide echter roet in het eten waardoor Ortelli uiteindelijk als 16de over de streep kwam.

Op de derde plaats vinden we de HTP-Charouz Mercedes SLS AMG GT3 terug van Europees GT3 kampioen Maximilian Buhk en Alan Daly. De wagen met startnummer #1 naderde in handen van Buhk in de slotfase nog onder de achtervleugel van Mayr-Melnhof, maar kwam uiteindelijk net een ronde te kort om een aanval te lanceren. De tandem Ide/Kumpen werkte een meer dan degelijke eerste race af; Ide kon tijdens zijn stint zijn startpositie handhaven en dankzij een snelle pitstop kon Kumpen oprukken naar P4.

De verrassing was echter het competitieve debuut van Wolfgang Reip in de Nissan GT-R GT3. Zijn teamgenoot Mark Shulzhitskiy kon tijdens de eerste stint geen hoge ogen gooien, maar toen Wolfgang Reip het stuur overnam, werden de tijden meteen een heel stuk competitiever. In die mate zelfs dat hij onder de chrono’s van Lucas Ordóñez dook en in de buurt kwam van enkele grote namen. Reip bracht de wagen in veertiende stelling binnen, maar is ongetwijfeld een naam om in het oog te houden komend seizoen.

Elders op deze website treft u eveneens een fotoboek aan met meer beelden uit de kwalificatierace voor de FIA GT seizoensopener te Nogaro.

Foto's: Georges de Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA GT Series op zondag 31 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Coupes de Pâques.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons