van der Horst

NRF: Reacties na de openingsmanche van het Belcar-seizoen 2018

Podium Belcar 5 - New Race Festival 2018
Podium Belcar 5 - New Race Festival 2018
De Russell Racing Norma M20 FC scoorde een dominante zege bij de Belcar-seizoensopener 2018. Onder een stralende zon scoorde de winnaar van de meest recente editie van de 24 Hours of Zolder een nieuwe overwinning en wederom bleek Gilles Magnus een groot aandeel te hebben gehad in die triomf. Autosport.be noteerde aan de voet van het podium enkele reacties bij de verschillende laureaten.
  • LTF
Russell Racing - Norma M20 FC
Russell Racing - Norma M20 FC
Hans Thiers (Russell Racing - Norma M20 FC): "Geweldig om het seizoen zo te kunnen starten. Het was wel balen voor mij dat ik niet meer aan rijden toe kwam, je traint namelijk toch een ganse winter en je leeft echt naar die openingsrace toe. De strategie klopte echter volledig, Jeffrey (Van Hooydonk n.v.d.r.) kwam net voor de safety car binnen om het stuur aan mij over te geven. Toen ik echter terug buiten reed, werd de race meteen geneutraliseerd. Het zou onverstandig zijn geweest om dan te blijven verder rijden, want dat had ons de zege gekost."

Koen Wauters
Koen Wauters
Koen Wauters (Independent Motorsports - Porsche 991 GT3 Cup): "Het was een zeer interessante wedstrijd. Ik denk dat ik op pure snelheid gewaagd was aan Dylan Derdaele, maar zij hebben wat geluk gehad met de neutralisatie. Het kan soms in kleine dingen zitten. We hebben echter een dijk van een race achter de rug met bovendien een podiumplaats. Ik keer dus zeker tevreden huiswaarts."

QSR Racing - Mercedes-AMG GT4
QSR Racing - Mercedes-AMG GT4
Jimmy De Breucker (QSR Racing - Mercedes-AMG GT4): "In de openingsfase hadden we een probleem met de motor. Hij sputterde rond de grens van 5000 toeren, om vervolgens verder door te gaan zoals normaal. We hebben dan wat vroeger dan gepland de pits opgezocht om het euvel te controleren, maar we konden het niet verhelpen. Zeker dus iets dat nog nagekeken moet worden, maar uiteindelijk maakt het weinig uit: we winnen. Eenmaal de problemen de kop op staken, heb ik besloten mij te focussen op het rijden zelf - zonder druk. Ik kon relax mijn rondjes afmalen en het stuur aan Yannick doorgeven. Hij reed tenslotte een enorm sterke eindstint waardoor we bovenaan het podium mogen plaatsnemen."

AR Performance - BMW E90 325
AR Performance - BMW E90 325
Davy Suffeleers (AR Performance - BMW E90 325i): "Eindelijk! Mijn allereeste klassewinst! Bij de openingsfase bleef het onderlinge verschil tussen mijzelf en de concurrenten klein en ik heb even de kat uit de boom gekeken. Nadien heb ik het tempo wat verhoogd en dankzij een perfecte strategie met de safety car en goede stints van mijn teamgenoten konden we een ronde bonus verzamelen op de concurrentie. Dat was een gigantisch voordeel, want de strijd was enorm close."

Startgrid New Race Festival 2018
Startgrid New Race Festival 2018
Frank Thuriaux (Russell Racing - Norma M20 FC): "Schitterend, een 100% score voor mij persoonlijk na de zege in de VW Fun Cup vorig weekend. De strategie dit weekend klopte als een bus en ik denk dat het een verdiende zege is. We hebben ons plan omgegooid toen we zagen dat de safety car de baan op kwam en hebben daarbij meteen geanticipeerd. Jeffrey reed een goede openingsstint, Hans kwam helaas niet veel aan rijden toe, maar de man van de race was voor mij zonder meer Gilles Magnus. Na zijn zeges in de Blancpain GT heeft die jongen zijn kunnen eens te meer bewezen."

Deldiche racing - Norma M20 FC
Deldiche racing - Norma M20 FC
Tim Joosen (Deldiche Racing - Norma M20 FC): "De polepositie, de snelste wedstrijdronde en een podium in onze eerste wedstrijd met de nieuwe Norma, hiervoor had ik vooraf gerust willen tekenen. We keren tevreden huiswaarts en beseffen dat er in deze Norma een gigantisch potentieel zit. Het was nog wat zoeken naar de ideale set-up, maar dat mag in feite niet verbazen. We gaan ons nu goed voorbereiden op de volgende wedstrijd in Spa-Francorchamps.

VDW Motorsport - BMW Z3 M
VDW Motorsport - BMW Z3 M
Nico Vangeel (VDW Motorsport - BMW Z3 M): "Het was een zeer interessante wedstrijd, want alles zat dicht bij elkaar. Gezien we maar met twee rijders waren, heb ik twee stints afgewerkt. Ik had eigenlijk verwacht dat Heli Racing ons met hun Diesel-BMW zou voorbijsteken, maar ik kon hen tot mijn verbazing wel achter mij houden, niettegenstaande dat ik benzine aan het sparen was én er geen radioverbinding meer was met de pits. Ik heb me super geamuseerd, een perfecte voorbereiding voor de 24 Hours of Zolder die ik met stip heb aangeduid in mijn agenda."

Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
François Bouillon (Aqua Protect Racing - Norma M20 FC): "Dit was een zeer mooi weekend; een prachtig programma met veel volk en een podiumplaats voor ons. De start was moeilijk met de strijd tussen Koen (Wauters, Independents Motorsports Porsche 991 n.v.d.r.) en Dylan (Derdaele, Belgium Racing Porsche 991 n.v.d.r.). De Porsches zetten zich steevast naast elkaar op de rechte lijn zodat passeren quasi onmogelijk was. In de bochten was ik een pak sneller, maar zij acceleerden dan weer sneller bij het uitkomen van de bochten. Sven (Van Laere n.v.d.r.) kende maar een zeer korte stint, vanwege de safety car. Marc (Goossens n.v.d.r.) heeft dan vervoglens de race afgemaakt, is terug opgeklommen in het klassement en nog de Wolf en de Norma van Vauterin gepasseerd met als eindresultaat een podiumplaats. Niet slecht, zeker niet als je weet dat de auto ondertussen vier jaar oud is en er toch al veel veranderd is in die tijd."

Heli Racing - BMW 120D
Heli Racing - BMW 120D
Gunther Van den Hove (Heli Racing - BMW 120D): "We lagen aan de leiding in onze klasse tot we problemen kregen met de inlaatcollector. Na ongeveer 45 minuten wedstrijd ging hij stuk en dienden we een noodreparatie uit te voeren. Die lukte wonderbaarlijk snel, in een recordtempo eigenlijk - knap werk dus van het team. We verloren uiteindelijk vijf ronden en als je dan beseft dat we op vier ronden van de zege stranden, is dat wel wat zuur. We hebben echter gevochten en getracht de race uit te rijden en dat is gelukt. Op het einde reed ik op maximaal 75% om de turbo niet te hard te belasten. Ik merkte dat ik in de bochten en bij het remmen telkens dichterbij kroop op de leider (de BMW Z3 M van VDW Motorsport n.v.d.r.), maar bij het versnellen nam deze vanzelfsprekend terug voorsprong omdat we niet volgas konden gaan."

Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Glenn Van Parijs (Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup): "Ik heb echt genoten van deze race! Er was een felle strijd met onze directe concurrenten en de strategie van Jan (Gabriëls, de teamchef n.v.d.r.) klopte als een bus. Ik nam het stuur over tijdens de neutralisatie en toen we merkten dat de safety car buiten bleef, instrueerde Jan me om meteen nogmaals te stoppen voor de tweede verplichte stop. Dat legde ons geen windeiren, want we konden daarmee een beslissend kloofje slaan op de concurrentie. Het was wel wat lastig met het verkeer op de baan en met de prototypes. Bovendien kreeg ik vroeg in de stint al een drive through penalty, vanwege een inbreuk (track limits n.v.d.r.) die Dylan in de strijd met Independent Motorsports had begaan. Ik heb me echter goed geamuseerd, vooral toen ik op het einde een opzittende proto moest afhouden met banden die hun beste tijd hadden gekend. Op naar de volgende afspraak nu, de openingsmanche van de Porsche Carrera Cup Germany!"

PG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
PG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Paul Geeris (PG Motorsport - Porsche Cayman GT4 & Porsche 991 GT3 Cup): "Het was een wedstrijd met twee gevoelens. Enerzijds was er de vroege opgave van de GT4-Porsche van Stienes Longin, Joeri Van Humbeeck en Marnik Battryn met een stukke cardan en kapotte versnellingsbak. Het team slaagde er wel in de set-up problemen van de voorbije twee dagen het hoofd te bieden, wat Stienes toeliet op te klimmen van P7 naar P2. Anderzijds was er de Porsche 991 van Jos Menten en Thijs Heezen die in strijd was voor het podium, tot we een spijtige penalty kregen omdat er was ingehaald voor de safety car lijn toen de pace car terug de pits in dook. Een spijtige fout, want we meldden het in de briefing, maar het zij nu zo. Zowel Jos als Thijs houden een goed gevoel over en dat is wat telt. Voor hen is het ook een leerproces."

Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Marc Goossens (Aqua Protect Racing - Norma M20 FC): "Het was geen eenvoudige wedstrijd, maar het is mooi dat we op het podium eindigen. We hadden een klein probleempje met het gaspedaal, waarschijnlijk te wijten aan mijn rijstijl, maar niets onoverkomelijk. We merken wel dat we bij het uitkomen van de bochten wat moesten inleveren tenopzichte van de nieuwere Norma's. Het verkeer maakte het er ook niet eenvoudig op om de normtijd te benaderen. Helaas heeft Sven niet veel kunnen rijden vanwege de safety car, maar het weekend bekronen met een podiumplaats is een leuke beloning voor het ganse team."

--- Uitslag race Belcar Endurance Championship New Race Festival 2018 (pdf) ---

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 8 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons