van der Horst

Ook Audi nu officieel in wereldkampioenschap rallycross

Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Nadat eerder bekend werd dat Volkswagen Motorsport officieel het team Volkswagen RX Zweden met Solberg en Kristoffersson zal steunen, bleef de reactie van Audi niet uit. Het EKS team rond Mattias Ekström krijgt nu ook officieel de ondersteuning van Audi Sport. Het WK Rallycross evolueert stilaan richting een kampioenschap waarin alleen nog plaats zal zijn voor constructeurs en welke actief is in grote evenementen waar er amper nog plaats is voor privé teams.
  • Oeste Kart
Heikkinen voor Doran
Heikkinen voor Doran
Regerend wereldkampioen Mattias Ekström zal in 2017 zijn titel verdedigen met zijn vertrouwde Audi S1 EKS RX Supercar. EKS werd reeds ondersteund door partners van Audi, maar pas vanaf 2017 zal het Zweeds team op papier en officieel worden bijgestaan door het moederhuis. Ekström zal in ieder geval zijn titel verdedigen, maar de naam van de tweede piloot is nog niet gekend. Zal Heikkinen volgend seizoen nog te zien zijn in de Audi?

Er zijn reeds een pak vedetten de revue gepasseerd die mogelijk interesse hebben om zich te komen amuseren in het World RX. Zelfs de naam van Nico Rosberg doet de ronde in de paddock en ondertussen heeft ook Jenson Button reeds een test achter de rug in een RX-wagen. Tijdens de seizoensfinale zagen we ook Timo Scheider ei zo na op het podium bij zijn debuut.

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Voor zover het nog niet het geval was voor topteams zoals EKS, Volkswagen RX Zweden, Team Peugeot Hansen, enz. inzake steun van de fabriek, wordt het nu ineens officieel bij zowel Volkswagen als Audi. Hoelang gaat het duren alvorens ook nog andere constructeurs mee op de kar springen? Volgens ingewijden zal de World RX evolueren richting een kampioenschap waarin alleen nog constructeurs een rol van betekenis zullen spelen en het voor privé teams te duur wordt. Deze kunnen dan terecht in het European RX dat onlangs door promotor IMG te koop werd gezet. Het World RX stevent af naar weekends die een totaal spektakel aanbieden zoals we reeds zien in Hockenheim waar World RX samen met de DTM het weekend deelt.
 
Robin Larsson - Audi S1 Supercar
Robin Larsson - Audi S1 Supercar
Petter Solberg verklaarde ooit dat hij met een fractie van een WRC budget kon meedingen voor de wereldtitel in RX. En we moeten hem stilaan gelijk geven, want ondanks het inkrimpen van WRC programma van Volkswagen, het stoppen of inkrimpen van de LMP1, DTM en GT3 bij Audi is het geen probleem om een team met twee wagens officieel te steunen in het WK rallycross. Het is nu wachten op andere merken zoals Peugeot, Ford,.... om mee op de zogezegde officiële kar te springen. Maar de zitjes worden schaars voor de reguliere piloten nu er enkele teams reeds aangaven om het WK te ruilen voor het EK.

DA Racing
DA Racing
ALL-INKL.COM Münnich Motorsport maakt in ieder geval de overstap naar het EK, net als Marklund Motorsport met de Polo's van vorig jaar. De geruchten doen de ronde dat ook Robin Larsson met zijn Audi A1 richting het Europees kampioenschap zou trekken, terwijl DA Racing dan weer via twee Peugeot's 208 van Team Peugeot-Hansen overkocht en richting het WK kijkt. De regerende kampioen binnen de Andros Trophy zal met een van de twee broertjes Dubourg richting het WK trekken en meer dan waarschijnlijk zal ook Davy Jeanney de Franse stal vervoegen. Meer hierover later.

Foto's: Johnny & Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 21 januari 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons