van der Horst

Ook volgend jaar geen salon in Genève - GIMS verkocht!

Autosalon van Genève 2019
Autosalon van Genève 2019
Nadat de organistoren van het Autosalon van Genève, de GIMS, eerder dit jaar op het allerlaatste ogenblik hun evenement dienden af te blazen wegens het begin van de Europese coronacrisis, komt er vier maanden later bijzonder slecht nieuws. Zowel dit jaar als volgend jaar zal er namelijk geen Zwitsers Salon International de l'Automobile worden georganiseerd. De reden valt volgens de organisatie te zoeken bij de standhouders die aangaven dat ze naar alle waarschijnlijkheid hun kat zouden sturen in 2021. Nog volgens de organisatoren wordt de schade van het laattijdig afgelasten dit jaar geraamd op meer dan 10 miljoen euro en de overheid wordt in de kritiek allerminst gespaard.
  • LTF
De organisatie meldt dat men "besloten heeft om in 2021 geen evenement te organiseren." De meerderheid van de standhouders die deelnamen aan een bevraging zou aangegeven hebben te mikken op een GIMS in 2022. "Bovendien", zo vervolgt men "is het verre van zeker dat in de huidige situatie het organiseren van een evenement met 600.000 bezoekers en 10.000 journalisten in de lente volgend jaar mogelijk zal zijn." Daarmee verliest Zwitserland haar grootste publieke evenement.

Er volgt bovendien ook een sneer naar de lokale overheid, die trachtte bij te springen om de gevolgen van de financiële aderlating na de afgelasting dit jaar te verminderen en een lening voorstelde. "De voorwaarden van de lening vormen geen garantie voor de financiële stabiliteit op lange termijn. De reden is dat de organistie verplicht wordt om een terugbetaling te doen van 1 miljoen Zwitserse Frank (ca. 935.000 euro n.v.d.r.) voor juni 2021 en dat voor de mogelijkheid om bijkomende inkomsten te genereren, aangezien de GIMS in 2021 niet kan plaatsvinden. Het is tevens onaanvaardbaar dat een voorwaarde voor de lening is dat er in 2021 een evenement moet georganiseerd worden. Daarom weigeren we de lening." In de plaats van de lening te aanvaarden, verkoopt de organisatie de rechten van de GIMS aan Palexpo, de publiek-private organisatie die het congrescentrum uitbaat waar onder andere de GIMS wordt gehouden.

FEBIAC, de organisator van het grootste Belgische Salon, kondigde eerder reeds aan dat de 99e editie gepland staat van 15 tot 24 januari 2021 en ook tal van kleinere en specifieke beurzen maken reeds plannen voor 2021. Zo mikt Flanders Collection Cars in Flanders Expo in Gent bijvoorbeeld op 20 & 21 februari 2021.



Foto: Audi AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Autosalon op maandag 29 juni 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons