van der Horst

Porsche 963 bekent kleur - Laurens Vanthoor opgenomen in LMDh-programma

Penske Motorsport - Porsche 963
Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche heeft de laatste maanden een aantal mijlpalen verzet. Zo spitste het Duitse merk zich als eerste toe op een LMDh-programma, begon dit jaar ook als eerste met zijn testprogramma en bekent met de Porsche 963 ook als eerste kleur. Tijdens het Goodwood Festival of Speed werden de kleuren en de naam van de LMDh bolide onthuld. Daarenboven maakte men ook de namen van de rijders bekend, ook onze landgenoot Laurens Vanthoor maakt deel uit van de selecte groep.
Penske Motorsport - Porsche 963
Penske Motorsport - Porsche 963
De nieuwe telg van Porsche geeft vooral een knipoog naar het verleden. Zo is er voor het nummer 963 gekozen, verwijzend naar de vroegere 956 en 962, die in de jaren '80 en '90 de circuits in Europa en de Verenigde Staten onveilig maakten. Ook de livery zelf - rood, wit en zwart - is een hommage aan de wagens die in het verleden reden zoals de 919 Hybrid. Qua motor gaf het merk ook meer details vrij. Zo zal er een 4.6 liter twin-turbo V8 motor als krachtbron dienen, die afstamt van de  huidige straatwagen, de Porsche 918 Spyder. Die zal in combinatie met een Bosch Hybride-systeem en een batterij van Williams Advanced Engineering een maximumvermogen van 670 pk geven. Het chassis, dat gebouwd is door Multimatic, zal vanaf 2025 ook als basis dienen voor de NextGen LMP2.

Penske Motorsport - Porsche 963
Penske Motorsport - Porsche 963
Ook het raceprogramma voor dit en komend seizoen staat nagenoeg op poten. De FIA gaf in maart toestemming aan de constructeurs van LMDh's om dit seizoen al een race in het FIA WEC mee te rijden en Porsche lijkt die mogelijkheid te overwegen.  Waar Team Penske zijn LMP2-programma stopzette na de 24 uren van Le Mans, kan het misschien in november terugkeren tijdens de 8 Hours of Bahrain, voor een eerste echte test. In 2023  zullen er vier wagens, gerund door Team Penske,  aan de start staan: twee in de IMSA GTP-klasse en twee in de Hypercar-klasse van het FIA WEC. Daarvoor rekent men op acht piloten die reeds werkzaam zijn voor het merk uit Weissach.

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
Dane Cameron en Felipe Nasr, die al in december vorig jaar officieel fabriekspiloten werden, krijgen ondersteuning van Kévin Estre, Michael Christensen, André Lotterer, Matt Campbell, Mathieu Jaminet en dus Laurens Vanthoor. De Hasselaar maakte het nieuws ook zelf bekend op zijn sociale media-kanalen en krijgt nu zijn kans om een seizoen af te werken in de topklasse van de enduranceracerij en er mee te dingen naar de algemene winst. Overigens is hij - naast Nasr en Cameron -  één van de weinigen van de geslecteerde piloten die ook degelijk ervaring heeft in een prototype, naast Lotterer, die na drie jaar afwezigheid terugkeert naar endurance. Wie waar zal rijden is nog niet gekend en er zullen ook nog extra piloten opgetrommeld worden voor de manches van de Michelin Endurance Cup: de Rolex 24, 12H Sebring en Petit Le Mans.
 
Foto's: Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op vrijdag 24 juni 2022.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons