van der Horst

24H Le Mans: Porsche domineert gehalveerde eerste kwalificatie

Porsche Team - Porsche 919 Hybrid #20
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid #20
Bij de start van de eerste van drie kwalificaties zetten de beide Porsche's LMP1 meteen enkele snelle tijden op de tabellen. Zo reed Neel Jani in de #14 al vroeg in de woensdagnachtsessie een 3:23.928, een slordige drie seconden sneller dan tijdens de vrije training eerder op de dag. Brendon Hartley dook in de #20 even later nog een kleine seconde onder de besttijd van zijn merkgenoot, met achter zich de beide Toyota's al op een goede twee seconden. De openingskwalificatie kende echter een vroegtijdig einde na een dik uur door een crash van Fernando Rees in de #99 Aston Martin.
Rode vlag in Le Mans 2014
Rode vlag in Le Mans 2014
De Braziliaan bleef gelukkig ongedeerd maar de vangrail liep zoveel schade op dat de wedstrijdleiding rond 23u30, een half uur na de crash, besliste de sessie niet meer te herstarten. De eerste nachtkwalificatie wordt traditioneel door vele teams wel gebruikt om de rijders hun verplichte vijf rondjes in het donker te laten afwerken, maar desalniettemin bleef het talrijk opgekomen publiek in Le Mans toch een beetje op hun honger zitten. Door de koelere temperaturen kort voor middernacht durfden sommige topteams in het verleden namelijk al eens op woensdagavond voor een snelle tijd gaan. Deze editie wordt het dus nog een dagje wachten op de aanvallen van Toyota en Audi op de voorlopige poletijd van Porsche.

Toyota Racing - Toyota TS040 - Hybrid
Toyota Racing - Toyota TS040 - Hybrid
Ongeveer op hetzelfde ogenblik als de crash van Fernando Rees zagen we ook de anders toch erg solide Toyota #7 van Stéphane Sarrazin stilvallen vlak na het start/finish gedeelte. De Fransman smeekte de marshalls nog zijn auto terug te duwen naar de pits, op dat moment nog onwetend dat de sessie uiteindelijk geen voortzetting zou krijgen. Ook de erg ervaren Nicolas Minassian ging na slechts een half uur verrassend van de baan in de #27 Oreca LMP2, tot duidelijk ongenoegen van zijn team SMP Racing.

In LMP2 was de besttijd overigens voor de #26 G-Drive Racing Morgan van Rusinov/Pla/Canal, zij eindigden als negende algemeen. De GTE-klasses werden dan weer volledig gedomineerd door Ferrari, het #51 AF Corse exemplaar van Bruni/Vilander/Fisichella was de snelste in GTE-Pro terwijl de #72 SMP Racing van Bertolini/Shaitar/Bassov de beste was in GTE-Am.

De kwalificaties op donderdag kennen twee sessies van twee uur elk en starten respectievelijk om 19u en 22u.

--- Uitslag eerste kwalificatie 24 Heures du Mans 2014 (PDF) ---

Foto: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op donderdag 12 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons