van der Horst

Porto sluit Europees luik af

Yvan Muller: riante voorsprong
Yvan Muller: riante voorsprong
Met de terugkeer naar het Portugese Circuito da Boavista in Porto wordt dit weekend alweer een streep getrokken onder het Europese WTCC-luik. Na het treffen aan de monding van de Douro worden de wagens richting Argentinië verscheept voor de eerste overzeese manche op de Autódromo Termas de Río Hondo (3-4/8). Voor het zo ver is trekken de rijders evenwel hun stoutste raceboots aan voor de confrontatie op het eind van de kilometerslange Avenida da Boavista.
  • Dreamdrive

Yokohama Trophy: James Nash v. Michel Nykjaer
Yokohama Trophy: James Nash v. Michel Nykjaer
Een stratenomloop die door de nabijheid van de alomtegenwoordige betonmuren en het ontbreken van uitloopzones nog het meest weg heeft van de Guia-omloop in Macau. Uiterste concentratie is er vereist en een crash is er nooit ver weg. Afwachten dus of puntenleider Yvan Muller er zijn riante voorsprong van 113 punten op achtervolger Gabriele Tarquini kan uitbouwen. Uitkijken ook of er zich na Muller (4 zeges), Nykjaer (3),Tarquini, Nash, Huff, Coronel en Oriola (elk 1 zege) nog een achtste of zelfs negende winnaar op de hoogste podiumtrede meldt. En wie van Michel Nykjaer (92p) of James Nash (91p) vertrekt als leider in de Yokohama Trophy naar Argentinië?

Iemand die er, ongeacht zijn prestaties, met veel aandacht zal gaan lopen is local hero Tiago Monteiro, inmiddels 37. De in Porto geboren maar in Parijs opgegroeide Portugees rijdt er letterijk in de eigen woonwijk en weet telkens vele tienduizenden fans naar de omloop te lokken. Voor Monteiro, die niet bepaald op een succesrijke start van het seizoen kan terugblikken,betekent de straatrace in het eigenste Porto een uitgelezen gelegenheid om de eerste seizoenshelft op een hoge noot te eindigen. Dat de Honda Civic hier 30 kilogram lichter aan de start verschijnt kan hem daarbij zeker helpen.
  

Aan steun zal het Tiago Monteiro in Porto niet ontbreken
Aan steun zal het Tiago Monteiro in Porto niet ontbreken
"Het wordt hoe dan ook een belangrijk weekend voor ons." weet de oud-F1-rijder. "Honda plant hier een grootse promotionele campagne en naast liefst 700 Europese dealers die zijn uitgenodigd zal ik ook door vrienden, familie en veel fans aan de arm worden getrokken. Best een leuk facet van deze job maar een en ander impliceert ook extra druk. Ik zal mijn uiterste best moeten doen om geconcentreerd te blijven en om met de Civic vooraan in het veld te eindigen. Ik heb overigens mijn deel van de pechkoek al wel gekregen. Ik was bij verschillende incidenten betrokken, maar da's nu eenmaal racen. Vergeet ook niet dat dit voor het Honda JAS Team nog maar het eerste seizoen is en we nog elke wedstrijd bijleren. Het zal iedereen die het kampioenschap tot dusver volgde wel duidelijk zijn dat het extra gewicht dat we na ons succesrijk weekend op de Slovakia Ring meezeulden het ons niet makkelijk heeft gemaakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Porto, waar we beduidend lichter aan de start verschijnen, een keerpunt in onze campagne zal betekenen en dat we opnieuw vooraan zullen kunnen meevechten" besluit de Castrol Honda World Touring Car Team-rijder.

Kampioenschap:

1.MULLER Yvan 246 p
2 TARQUINI Gabriele 133p
3 NYKJÆR Michel 127p
4 NASH James 113p
5 HUFF Rob 107p
6 MICHELISZ Norbert 90p
7 CORONEL Tom 88p
8 CHILTON Tom 87p
9 MACDOWALL Alex 73p
10 ORIOLA Pepe 67p
11 MONTEIRO Tiago 60p

Yokohama Trophy:

1. NYKJÆR Michel 92p
2. NASH James 91
3. MACDOWALL Alex 74
4. BENNANI Mehdi 54
5. D'ASTE Stefano 38
6. O'YOUNG Darryl 36
7. BARTH Fredy  30
8. ENGSTLER Franz  21
9. MONJE Fernando  19
10.NG Ka Ki Charles 12


Foto's: Hans van Onsem
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 28 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Porto.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons