van der Horst

Promotor Marcello Lotti verlaat WTCC - Eric Nève tekent voor comeback

Marcello Lotti
Marcello Lotti
Ingrijpende verschuivingen vandaag binnen de WTCC-top, hoewel nog niet officieel bevestigd. Eerder op de dag meldde TouringcarTimes dat general manager/promotor Marcello Lotti in onderling akkoord met promotor Eurosport Events het World Touring Car Championship verlaat. Later vandaag raakte bekend dat voormalig Chevrolet-sportbaas Eric Nève de WTCC-rangen zou komen versterken als rechterhand van Eurosport Events-directeur François Ribeiro, die de taak van Lotti overneemt.
  • Oeste Kart
Voor wie het WTCC van dichterbij volgt komt het vertrek van Lotti toch wel als een verrassing. Marcello Lotti was immers een van de mensen die eind 1999 de European Super Touring Cup (ESTC) boven de doopvont hield, naderhand Eurosport als partner aantrok en nog later mee aan de wieg stond van het FIA ETCC, het Europees Toerwagenkampioenschap dat in 2005 als springplank naar het huidige FIA WTCC fungeerde. In de voorbije acht jaar liet Lotti niks onverlet om zijn kampioenschap wereldwijd te promoten. Spijts zijn inzet kon de Italiaan weliswaar niet voorkomen dat constructeurs Alfa Romeo, SEAT, BMW en in 2012 ook het door Eric Nève geleide Chevrolet Racing zich van de inmiddels tot wereldkampioenschap gepromote serie afkeerden. Na een spijts het overwicht van Yvan Muller best te smaken seizoen waarin met Honda en Lada toch al twee nieuwe constructeurs konden worden aangetrokken, leek het dankzij de komst van Citroën (mét publiekslieveling Sebastien Loeb) en het RML-opzet meer dan ooit de goede kant uit te gaan voor het WTCC dat via een ingrijpend gewijzigd reglement aan de vooravond van een nieuw era staat. Lotti zal voortaan dus vanaf de zijlijn toekijken hoe zijn geesteskind deze nieuwe kaap rondt.
Lotti's vertrek komt er nota bene dezelfde dag waarop Eurosport Director of Operations Jean-Louis Dauger na vijf jaar Eurosport verlaat om binnen de JN Holding Group van Jacques Nicolet (Oak Racing, Onroak Automotive, DPPI media, ecodime, HP Composites) tot Deputy General Manager Marketing-Development & Communication te worden benoemd.

Eric Nève
Eric Nève
Lotti's taak wordt vanaf heden overgenomen door François Ribeiro, Motorsport Business Director bij Eurosport Events, tevens promotor van het FIA ERC. Het lijkt er sterk op dat Ribeiro zal worden bijgestaan door Eric Nève, wat dan weer géén verrassing kan worden genoemd.
Nève die ten onrechte de Belgische nationaliteit wordt toegedicht maar wel hier ten lande school liep, racete en zijn carrière bij General Motors Belgium begon, was na zijn vertrek bij Mercedes immers op zoek naar een nieuwe job. Nève's eenjarig contract bij HWA Mercedes in het DTM en Duits F3 liep eind vorig jaar af; het lag dan ook voor de hand dat de man die als Chevrolet Europe Motorsport Director aan de basis lag van de drie opeenvolgende rijders- en merkentitels voor de Amerikaanse constructeur in het WTCC, naar de vertrouwde schaapsstal zou terugkeren.

Foto's: Hans van Onsem & FIA WTCCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op woensdag 15 januari 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons