van der Horst

Pure ETCR: het nieuwe elektrische toerwagenkampioenschap voorgesteld (+ Video)

François Ribeiro, Marcello Lotti en Xavier Gavory
François Ribeiro, Marcello Lotti en Xavier Gavory
Na lang afwachten is het eindelijk zover. Vandaag werd in Parijs het nieuwe elektrische toerwagenkampioenschap voorgesteld: Pure ETCR. Onder leiding van François Ribeiro, hoofd van Eurosport Events en tevens de promotor van het WTCR, en onder toeziend oog van TCR-bedenker Marcello Lotti, werden vandaag de eerste stappen bekend gemaakt voor dit nieuwe kampioenschap. Dit jaar zal het vooral een eerste kennismaking zijn met de nieuwe serie alvorens een volledig seizoen betwist wordt. Nu al kunnen we kennis maken met de nieuwe elektrische wagens en tevens een zeer speciaal raceformat.
Hyundai Veloster N ETCR
Hyundai Veloster N ETCR
De wagens zullen uitgerust worden met een 500 Kilowatt krachtbron waaruit zij een topsnelheid van 270 kilometer per uur halen. De batterij zelf zou goed zijn voor een bereik van 40 kilometer. Dat lijkt weinig maar gezien het raceformat - wat verder in de tekst uitgelegd wordt - zullen de wagens toch voluit kunnen gaan. Een eerste kennismaking komt er met een demonstratie tijdens het Goodwood Festival of Speed. Vanaf dan gaat het kampioenschap rondtoeren in Europa en Azië - waarbij het drie keer het WTCR vervoegt - alvorens een laatste demo wordt gegeven tijdens de Rolex 24 at Daytona volgend jaar. Het raceformat daarentegen is zonder meer speciaal te noemen en heeft meer weg van een rallycrosswedstrijd zoals u kunt zien in het filmpje hier beneden.

Raceformat Pure ETCR
Raceformat Pure ETCR
Alle piloten zullen vier keer aan de bak komen waarbij ze het drie keer onder elkaar zullen uitvechten over één ronde, afleggen tegen de klok. Tijdens de eerste twee battles zullen de rijders verdeeld worden in zes groepen van drie waarbij de eindpositie van de tweede battle bepaalt in welke finale ze zullen uitkomen. Bij de finalegroepen moeten er dan ook nog eens twee gedeeltes afgewerkt worden. Eerst wordt er een snelle ronde afgewerkt voor het bepalen van de startpositie om vervolgens te eindigen met de finales. Ook zullen er in drie van de vier onderdelen punten te verdienen zijn. Gezien hoe het format er nu uitziet, mikt de organisatie op zes constructeurs. Op dit moment zijn er met Hyundai, Cupra en Romeo Ferraris al zeker drie merken bevestigd en zit er met Lisheng Shanghai Racing een vierde in de pijplijn.Kalender seizoen 1 Pure ETCR:

9-12 juli 2020: Goodwood Festival of Speed, Groot-Brittannië (Demo en tijdrit)
24-26 juli 2020: Salzburgring, Oostenrijk
1-2 augustus 2020: Kopenhagen, Denemarken
16-18 oktober 2020: Inje Speedium, Zuid-Korea
November 2020: Guangdong, China
30-31 januari 2021: Rolex 24 at Daytona, Verenigde Staten

Foto's: Pure ETCRSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op woensdag 19 februari 2020.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons