van der Horst

Rally van de Condroz: Geen Loix, maar wel Loeb aan de start

Sebastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sebastien Loeb - Citroën DS3 WRC
De 40ste editie van de Rally van de Condroz zal opnieuw een volkstoeloop kennen komend weekend. Al was het maar om negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb aan het werk te zien die een Citroën DS3 WRC zal delen met zijn echtgenote Séverine. Zijn trouwe copiloot, Daniel Elena is ook van de partij, maar zal plaats nemen naast de Belgische patron van Citroën Racing, Yves Matton, voor de gelegenheid aan de start met een Citroën Xsara WRC. Loeb is de meest succesvolle rallyrijder uit de geschiedenis met naast negen wereldtitels ook nog eens 78 zeges op 168 deelnames. Het is niet de eerste maal dat zijn echtgenote in het stoeltje plaats neemt. Ze won samen met Sébastien eerder de Rallye du Chablais en Rallye du Var in 2009.
Matton met zijn vroegere goudhaantjes Loeb -Elena
Matton met zijn vroegere goudhaantjes Loeb -Elena
We verwachten weinig tegenstand voor Loeb, zeker niet uit de hoek van kersvers Belgisch kampioen Freddy Loix die moet passen wegens budgetproblemen. Via een groep op Facebook hebben een aantal rallyfans een lovenswaardige poging gedaan om Freddy Loix alsnog aan de start te krijgen. Door het enthousiasme van enkele duizenden fans kwam er schot in de zaak, maar uiteindelijk werd het vereiste budget toch niet gevonden om Loix in een goede context te laten starten in Hoei. Daar werd hij als enige in staat geacht het duel aan te kunnen gaan met Sébastien Loeb. Het initiatief van de fans resulteert wel in een prachtige afsluiter, want het ingezamelde bedrag zal door de initiatiefnemers en Freddy Loix zaterdag overhandigd worden aan een goed doel.

Naast loeb en Matton krijgen we met Bertrand Grooten (Xsara WRC) en Xavier Bouche (C4 WRC) nog twee Citroëns WRC aan de aftrap. De enige die, net als Loeb, met een 1.6 Turbo aan de start komt is Dominique Jullien. Voor zijn jaarlijks optreden in de Condroz heeft de spektakelman deze keer gekozen voor een Mini WRC van First.

Verder nog twee Subaru Impreza's WRC aan de start die zeker niet onderschat mogen worden in de strijd voor de ereplaatsen. Met hun tweeliters en hun ruime ervaring in de Condroz, zijn Kris Princen en Chris Van Woensel zeker kanshebbers op een podiumplaats.

Nog WRC geweld voor David Bonjean, terug van de partij met zijn Skoda Fabia WRC na zijn knappe podiumplaats in de Rally van Wallonië, en Lionel Hansen, die zijn snelle Peugeot 307 WRC aan de start brengt.

Fiesta's R5 presenteren de toekomst

De World Rally Cars zijn vooralsnog de koningen van de rallywereld, maar in nationale kampioenschappen zal de fakkel vanaf volgend seizoen overgenomen worden door de wagens van categorie R5.

Het speerpunt van de R5-brigade in de Condroz Rally is Cédric Cherain, die een mooie kans krijgt om met de Fiesta R5 zijn snelheid te bekronen met een topresultaat. Voor Jourdan Serderidis staat deze Condroz Rally in het teken van de voorbereiding op zijn internationale campagne in het WRC 2014.

Verschueren met de VW Polo S2000 vice-kampioen?

Vincent Verschueren - VW Polo S2000
Vincent Verschueren - VW Polo S2000
Door de afwezigheid van Melissa Debackere, ligt de weg naar de tweede plaats in het BFO Belgian Rally Championship helemaal open voor Vincent Verschueren, die aan 3 punten genoeg heeft om vice-kampioen te worden. In Klasse 2 is Vincent Verschueren al kampioen, maar winnen in Hoei zal niet zo evident zijn. Davy Vanneste komt immers opnieuw aan de start met een Peugeot 207 S2000. Laat ons hopen dat Vanneste deze keer van pech gespaard blijft. Ook Veteraan Hubert Deferm start eveneens met een Peugeot 207 S2000, maar de snor uit Waremme wil zich in de eerste plaats amuseren. Met zijn Mitsubishi Lancer R4 zou Eric Cunin de atmosferische tweeliters in de klasse wel eens kunnen verrassen...

De BMA Porsche in handen van Lhonnay

Ook geen Patrick Snijers aan de start in Hoei, maar de Logi-technic Porsche 997 GT3, geprepareerd door BMA zal wel te bewonderen zijn. Stéphane Lhonnay gaat de uitdaging aan om de mythische GT over de snelle proeven van de Condroz te jagen. Spektakel verzekerd!

De rally start vrijdag 1 november met de show etappe van Ben-Ahin om 15.00u.
Zaterdag gaat het feest verder met 16 KP's terwijl er op zondag nog eens 10 proeven op het menu staan.

De volledige timing vind u via  http://www.condrozrally.be/m64-NL-Timing.html

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op woensdag 30 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye du Condroz.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons