van der Horst

Rally van Frankrijk: Ogier pakt eerste wereldtitel tijdens Power Stage

Ogier-Ingrassia - Wereldkampioenen Rally 2013
Ogier-Ingrassia - Wereldkampioenen Rally 2013
We hadden het vanmorgen reeds gemeld, Sébastien Ogier had vandaag al de kans om de wereldtitel Rally 2013 te grijpen. Het eerste match point was meteen raak voor Sébastien Ogier. Nog voor de Rally van Frankrijk goed en wel van start ging, is Sebastien Ogier nu al zeker van de titel. Het feit dat de Power Stage ditmaal als eerste KP werd afgewerkt waren er reeds 3, 2 & 1 punten te verdelen op dag 1.
Puur theoretisch en mathematisch was Sébastien Ogier pas zeker van de titel indien Thierry Neuville niet alle resterende rally’s en Power Stages kon winnen, terwijl de Fransman niet meer zou scoren. We schreven het reeds eerder dat Ogier wereldkampioen zou worden, maar de vraag was wanneer. Wel, het is vanavond geworden.

Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Toen bleek dat Neuville de tweede chrono draaide na de Spanjaard Sordo, viel het verdict. Ogier graaide zelfs nog een extra puntje mee door de derde chrono te draaien. In de rand van deze gebeurtenis mag Dani Sordo morgen als leider vertrekken met 7/10 sec. voorsprong op Neuville die een schitterende openingsproef achter de rug heeft. Hij was 1/10 sec. sneller dan Ogier die de derde chrono draaide voor Hirvonen, Mikkelsen, Latvala en Loeb die 2,9 sec. moest toegeven tijdens de 4,55 km lange Power Stage. De Pool Kubica was met een sterke tiende chrono algemeen de snelste in WRC2 met zijn Citroën DS3.

Neuville zelf bleef zeer nuchter en nu de kampioen gekend is kan onze landgenoot zich ten volle concentreren op het duel met Latvala voor de tweede plaats in het kampioenschap of de titel van vice kampioen. Ogier zal uiteraard zijn titel willen vieren met een overwinning op eigen bodem en de daaraan verbonden belangrijke punten voor de merkentitel die nog niet is beslist.

En ook Loeb zal zijn meer dan schitterende carriere willen afsluiten met een zege en de punten voor Citroën inzake de merkentitel.

Morgen vrijdag staan twee lussen van telkens drie KP’s op het menu. Goed voor 116 km tegen de klok. 

Foto's: RIP/FerraroSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 3 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de France.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons