van der Horst

Rally van Haspengouw: Belgisch rallykampioenschap klaar voor open titelstrijd

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Met de Rally van Haspengouw staat komend weekend de traditionele seizoensopener van het Belgische Rallykampioenschap (BRC) op het programma. Heel wat prominenten dienen zich aan om een belangrijke rol te spelen in de titelstrijd. Freddy Loix maakt jacht op zijn vierde opeenvolgende titel, terwijl Kris Princen gebrand is op een tweede kroon en sinds eind vorig jaar mogen we ook Vincent Verschueren bij het kransje titelpretendenten rekenen.
  • Hamofa Performance
Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Vorig jaar kreeg het BRC in het seizoensbegin een handjevol kanshebbers op de titel, maar na enkele rally’s bleef daar maar weinig van over. Pieter Tsjoen haakte af, Cédric Cherain vond geen budget en andere kanshebbers lieten al snel teveel punten liggen. Dit jaar dienen er zich iets minder titelkandidaten aan, maar die bevestigden wel dat ze nagenoeg het hele seizoen zullen strijden. Eén titelkandidaat zijn we inmiddels wel kwijt. Kevin Demaerschalk moet verstek geven voor de seizoensopener en lijkt het te moeten doen met een beperkt programma bij DS Belux, net zoals Guillaume Dilley. Demaerschalk zou vijf rally’s afwerken in de DS3 R5 van J-Motorsport, maar het is wachten op officiële bevestiging.

Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS 3 R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS 3 R5
Vooreerst is er uiteraard regerend Belgisch kampioen Freddy Loix die met zijn Skoda Fabia R5 aan het kampioenschap begint met twee doelen: een vierde opeenvolgende titel en een elfde zege in Ieper. Evident wordt dat niet, want Kris Princen toonde zich in 2015 meer dan eens de evenknie van Fast Freddy. Princen werd in het seizoen wel een paar keer genekt door technische pech, maar de Peugeot 208 T16 toonde zich wel steeds betrouwbaarder. Princen wordt ongetwijfeld dé belangrijkste uitdager van Loix.


Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Sinds eind vorig jaar behoort ook Vincent Verschueren tot de topfavorieten. De Oost-Vlaming toonde in Roeselare plots dat hij het tempo kon volgen van de allersnelsten. Verschueren bevestigde in de East Belgian Rally met een podiumplaats na een verbeten strijd met Hermen Kobus en Kris Princen en ook in de Condroz zat Verschueren in een goed ritme tot hij moest opgeven. Verschueren beschikt dit jaar over een Fabia R5. Hij zal misschien nog moeten wennen, maar met zijn team Godrive is hij een van de weinige piloten die reeds bevestigde dat hij alle negen manches van het BRC zal afwerken.Guino Kenis - MINI WRC
Guino Kenis - MINI WRC
Naast die drie piloten zijn er nog maar een handvol piloten die reeds bevestigden voor het volledige kampioenschap. Eén van de belangrijkste namen is die van Tom Van Rompuy die wil meedingen naar een dichte ereplaats in BRC-einduitslag in de voormalige DS3 R5 van Verschueren. Jourdan Serderidis en Philippe Stéveny willen ook, op enkele rally’s na, het BRC afwerken, maar koesteren minder ambitie. Tuur Vanden Abeele gaf al aan 7 van de 9 rally’s te betwisten in zijn Mitsubishi Lancer gr. N. Ook Steve Becaert mikt op het BRC, maar lijkt al forfait te moeten geven voor de seizoensopener.


Cedric Cherain - Citroën DS3 R5
Cedric Cherain - Citroën DS3 R5
Verder is het koffiedik kijken. Patrick Snijers wil zich opnieuw in de debatten mengen in 2016 maar ontbreekt al in de Haspengouw. Cédric Cherain staat dan wel aan de start van de Haspengouw maar hij lijkt te gaan kiezen voor een internationaal programma. Voorts is het nog afwachten wat de Nederlander Bob de Jong zinnens is in België. Ook achter Guino Kenis, met de Mini WRC, staat er nog een vraagteken.

Voor het kampioenschap lijkt het dus te gaan tussen het trio Loix, Princen en Verschueren, maar het ziet er wel naar uit dat ze doorheen het seizoen zullen kunnen rekenen op stevig weerwerk van Alexander Romain, Cedric Cherain, Kevin Demaerschalk, Guillaume Dilley, Claudie Tanghe en uiteraard Hermen Kobus die al aangaf in Tielt aan de start te staan.

27/2                 Rally van Haspengouw
18-19/3             Spa Rally
9/4                   TAC Rally
29/4-1/5            Rallye de Wallonie
21/5                 Sezoensrally
24-25/6            Kenotek Ypres Rally
2-3/9                ConXioN Omloop van Vlaanderen
24/9                 East Belgian Rally
5-6/11              Condroz Rally

Foto's: Vincent Wouters, RIP, G&A Racing & BHCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 23 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons