van der Horst

Rally van Mexico: Neuville in strijd voor de tweede plaats

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
We krijgen dan toch nog wat animo op de slotdag van de Rally van Mexico. Niet voor de overwinning, want Sébastien Ogier heeft in zijn VW Polo R WRC een gigantische voorsprong opgebouwd van bijna drie minuten op Mikko Hirvonen en Thierry Neuville, die op zondag een strijd gaan leveren voor de tweede plaats. Onze landgenoot start morgen met een achterstand van 7,5 tellen op de Fin Hirvonen, terwijl de vierde in de tussenstand, de Spanjaard Sordo, 1min45sec. achterstand heeft op Neuville.
Zoals we reeds eerder meldden, had de Noor Østberg tijdens de eerste lus van dag 3 pech en moest de handdoek werpen in tweede positie. Hierdoor konden Hirvonen en Neuville een plaats opschuiven en stonden op plaatsen 2 en 3.

Thierry Neuville - Frod fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Frod fiësta RS WRC
Bij het ingaan van de tweede lus telde Ogier 1min8sec voorsprong op Hirvonen, die op zijn beurt 1min36sec. bonus telde op Neuville die vast gebeiteld zat op een mooie derde plaats. Ogier zette tijdens KP17 opnieuw de snelste tijd op de chono, voor teammaat Latvala en Hirvonen die 15 tellen sneller was dan Neuville en dus zijn voorsprong verder uitdiepte. Maar op de 42 km lange Otates reed Neuville een mooie tweede chrono achter Latvala, terwijl Hirvonen door een lekke band 1min44sec. moest inleveren op onze landgenoot. Ook Ogier verloor meer dan een halve minuut toen iemand net voor zijn doortocht een hek op de omloop had gesloten. De Fransman moest uit de wagen om die terug te openen en kon het voorval na de finish relativeren gezien zijn grote voorsprong in het klassement.

Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Hirvonen - Citroën DS3 WRC
De lekke band van Hirvonen maakt het nog enigszins interessant voor de slotdag op zondag. Neuville is genaderd tot 7,5 seconden van de tweede plaats van Hirvonen waardoor we nog een spannende ontknoping kunnen verwachten. Er staan nog drie KP’s op het programma waaronder de marathonrit Guanajuatito over maar liefst 55 kilometer. Nadien is er nog de Power Stage over 21 km en de Super Speciale over 4,4 km.

Dat Ogier met een voorsprong van bijna drie minuten, gevrijwaard van pech, deze rally zal winnen staat, buiten kijf. De Franse Volkswagen rijder kan zijn voorsprong in het kampioenschap gigantisch uitbouwen. Vooral omdat de tweede in de tussenstand, zijn landgenoot en regerend kampioen Loeb, niet aan de aftrap kwam en Østberg (derde in de tussenstand) uitviel met mechanische problemen. Ook Sordo (4de) zal geen goede zaak kunnen doen in het kampioenschap, terwijl Hirvonen en Neuville reeds elk eerder een nulscore lieten optekenen. Zij staan respectievelijk zesde en negende en kunnen morgen wel een uitstekende zaak doen. De kans is vrij groot dat Neuville eerste Ford-rijder wordt in de tussenstand.

Foto's: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 10 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Mexico.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons