van der Horst

Rally van Zweden: Ogier autoritair leider met VW Polo R WRC na eerste lus

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Nadat Sébastien Loeb gisteren de showetappe achter zijn naam zette, begon vandaag het grote werk. Sébastien Ogier toonde onmiddellijk dat zijn tweede plaats in de Monte Carlo met de VW Polo R WRC geen toevalstreffer was. Hij zette de eerste KP achter zijn naam met 2,2 sec. voorsprong op teammaat Latvala, 3,5 sec. op Loeb en 6,5 op plaatselijke vedette Tidemand. Thierry Neuville werd tiende op reeds een halve minuut. Nog erger verging het Hirvonen die in een sneeuwmuur dook en 24 minuten verloor. Ook Wilson en Al-Qassimi verloren een pak tijd en zijn op achtervolgen aangewezen. Na de eerste KP pakte de Fransman Ogier de leiding over van zijn landgenoot Loeb en met een voorlopige tweede plaats voor Jari-Matti Latvala waren dus de beide Polo’s helemaal vooraan.
  • Powercars
Ogier deed het nog eens over in de tweede KP van de eerste wedstrijddag met 3 tellen voor op Østberg, 5 op Loeb en 9 op Latvala. Een elfde chrono was er voor Neuville op 40 sec. Ogier versterkte hierbij zijn leidersplaats tot 6,2 sec. op Loeb die de tweede plaats overnam van Latvala.

KP 3, of de laatste van de eerste lus, werd na 24 km beslecht in het voordeel van Ford-rijder Østberg met amper 1/10 sec. voor op Ogier, 1,6 op Latvala en 4 op Loeb. Onze landgenoot Neuville komt blijkbaar in het goede ritme met een knappe achtste chrono op 15 sec. van de winnaar.

Het waren vooral de VW Polo’s van Ogier en Latvala en de Citroën van Loeb die het voortouw namen en geen fouten maakten. Tidemand is eerste Ford-rijder en volgt op een knappe vierde plaats op 35 seconden, met in zijn spoor nog meer Ford's van Novikov en Østberg. De rest met Hanninen (Ford) en Sordo (Citroën) op kop verloren reeds minstens een volle minuut tijdens de eerste lus. Neuville volgt op een voorlopige negende plaats in het spoor van Sordo, maar voor Henning Solberg, Ketomaa en Prokop. Hirvonen staat nog steeds in de onderste gelederen op meer dan 25 minuten. 

Foto: Racing Intl. Photo



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 8 februari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Sweden.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons