van der Horst

Rallye Monte Carlo: Sébastien Loeb wint de 81ste editie

Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
De twee laatste proeven, waaronder de derde doortocht over de beroemde en beruchte Turini werden geannuleerd wegens te veel volk op de proef. Hierdoor kon de veiligheid niet worden gegarandeerd en dus eindigt deze rally na 16 van de 18 KP’s. KP 16 moest eerder op de avond worden stil gelegd, nadat enkele toeschouwers in een ravijn terechtkwamen. Meer nieuws daaromtrent hebben we nog niet.
  • De Swert Opticiens
We schreven reeds eerder dat, indien de rijders gevrijwaard van pech, de tussenstand voor de laatste lus van de twee resterende KP’s niet veel zou veranderen.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Het werd een lastige en moeilijke editie door de zware weersomstandigheden en Loeb toonde nogmaals zijn suprematie. Ondanks zijn beperkte programma vragen we ons af wat men bij Citroën zal beslissen indien de Franse meervoudige wereldkampioen ook in Zweden met de volle puntenpot gaat lopen. De schitterende tweede plaats van Ogier bij de maidentrip in WRC van de VW Polo R WRC maakt dat de Fransman virtueel de leider is in het WK, als Loeb en Citroën bij hun beslissing blijven... De VW Polo is geboren onder een goed gesternte; Ogier won de openingsproef en dat is reeds een referentie voor de komende wedstrijden. Verder moest Ogier met zijn debuterende Polo ook maar anderhalve minuut toegeven op de Citroën van Loeb. We gaan ervan uit dat er nog progressie huist in de kleine Polo R WRC en zijn razend benieuwd hoe Volkswagen de onverharde rally’s zal verteren.

Na winst van Ogier in de openingsproef nam loeb het commando over en controleerde perfect de wedstrijd. We weten niet eens of de Citroën rijder ooit heeft moeten pushen deze rally...

Andere opmerkelijke feiten waren onder meer de wat tegenvallende prestaties van Jari-Matti Latvala op de tweede VW Polo. Ook Mikko Hirvonen kon niet echt overtuigen in de Citroën, terwijl Evgeny Novikov dan weer wel een uitstekende rally reed in de Ford Fiësta RS WRC. Maar een afgebroken wiel hield de Rus van een mogelijke podiumplaats. En Thierry Neuville heeft opnieuw zijn meest gehate rally niet overleefd, al heeft hij volgens ons wel heel wat pech gekend. Onze landgenoot bleef met zijn voorwiel hangen in een put bij het couperen van een bocht. Niet echt een stuurfout, maar eerder brute pech. Hirvonen tenslotte kon op de slotdag profiteren van de foutjes van Hanninen, Latvala en Østberg en de pech van Novikov om zodoende onbedreigd naar de vierde plaats te rijden na zijn teamgenoot bij Citroën, de Spanjaard Sordo.

Foto's: racing intl photo



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 19 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons