van der Horst

Höljes: Davy Jeanney leidt knap deelnemersveld

Petter Solberg - Citroën DS3 Supercar
Petter Solberg - Citroën DS3 Supercar
De zesde ronde van het ERC RallycrossRX biedt ons een onuitgegeven startveld in SuperCar met niet minder dan 35 deelnemers en tal van nieuwkomers en enkele plaatselijke Vikingen. Een van de meest opvallende piloten die aanwezig is in het Zweedse Holjes, is thuisrijder Mattias Ekström die we beter kennen uit de DTM aan boord van een Audi. De Zweedse sterrijder omschrijft het rijden met een SuperCar in Rallycross als “nooit eerder meegemaakt” en “indrukwekkender dan Nascar, DTM en LMP1”. Ook Pontus Tideman, vorige week nog actief in de Geko Ypres Rally met een Ford Fiësta R2, maakt dit weekend zijn debuut in rallycross op zijn thuisbasis met een VW Scirocco Supercar van Tommy Kristoffersson, ook een naam die bekend in de oren klinkt. Verder nog onder meer ex-JWRC kampioen Patrick Sandell, die zijn debuut maakt in een Ford Fiësta Supercar.
Op zaterdag werden de eerste twee kwalificatieheats afgewerkt. In SuperCar was Citroën tijdens de eerste manche heer en meester met de DS3 van de Noor Petter Solberg als snelste, voor de C4 van de Fransman Jeanney die vorig jaar nog regelmatig met onze landgenoot Michaël De Keersmaecker in duel was. Zoals we reeds eerder meldden, houdt de JDK-rijder dit seizoen voor bekeken en zal pas volgend jaar opnieuw zijn rentrée maken. Timmy Hansen, Patrick Sandell en Alexander Hvaal maakten de voorlopige top 5 rond, voor Walfridsson, Ekström, Bakkerud, Thiman en Henning Solberg. De Brit Liam Doran, een man van veel up's en down's scoorde niet, net als leider in het kampioenschap de Rus Timerzyanov, Tidemand, Rustad en Marklund.

Rustad zette de scheve situatie recht en snelde naar de beste chrono in de tweede kwalificatie voor Bakkerud, Jeanney, Tidemand, Henning Solberg, Timerzyanov, Hvaal, Holten, Hansen en Petter Solberg. Jeanney staat met zijn ‘oude’ Citroën C4 dus voorlopig aan de leiding voor Bakkerud, Petter Solberg, Hansen en Hvaal. Van de reguliere kampioenschapsrijders zijn er enkele die nog niet binnen de top 12 zitten die doorgaan naar de halve finales. Hedström staat op een voorlopige twintigste plaats, leider Timerzyanov op een teleurstellende eenentwintigste, Walfridsson tweeëntwintigste, Marklund tweeëndertigste en Doran vierendertigste. Drie piloten binnen de top 5 van het klassement dus in de problemen. Voor Doran en Marklund is het quasi onmogelijk om het gat nog te dichten. Onze enige landgenoot in dit mooie gezelschap is Jos Jansen en staat op een voorlopige achttiende plaats.

Ook bij de Touring Cars is er met 22 ingeschreven wagens een knappe affiche met voorlopig de Tsjechische Opel-rijder Castoral die er met een eerste en een derde chrono het beste voor staat, voor de Ierse Ford-rijder Tohill en Lundh. Via een vijftiende en een zesde chrono staat Koen Pauwels voorlopig op een tiende plaats en reeds met één been in de halve finales. Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op zaterdag 6 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Höljes Motorstadion.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons