van der Horst

Rallye Monte Carlo Historique: Dirk Van Rompuy aan de start met Opel Ascona

Monte Carlo Historique - Van Rompuy/Vanoverschelde - Opel Ascona
Monte Carlo Historique - Van Rompuy/Vanoverschelde - Opel Ascona
Een week nadat de moderne wagens de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap rally 2013 afhaspelden, is het de beurt aan de historische wagens. Niet minder dan 314 teams, waaronder enkele klinkende namen uit het verleden, schreven zich in voor deze hoog aangeschreven wedstrijd. Op die indrukwekkende inschrijvingslijst vinden we ook Antwerpenaar Dirk Van Rompuy terug die samen met West-Vlaming Jens Vanoverschelde een Opel Ascona zal bemannen.
Voor Dirk Van Rompuy, die reeds decennia lang actief is in autosport in quasi alle disciplines, is dit een jongensdroom die in vervulling gaat.

Zoals de traditie in de jaren ’60 en ’70 het wil, start de Monte Carlo vanuit enkele steden in Europa zoals Varsovie, Kopenhagen, Glasgow, Reims & Barcelona. Voor de Belgische delegatie wordt dit Reims met een verbindingsetappe van 1000 km richting Monaco. In totaal zal er bij de deelnemers na vier dagen rally 2160 kilometer op de teller staan, waarvan 407 tegen de chrono en gespreid over 15 proeven.

“Het betreft hier een regularity rally met een gemiddelde snelheid van 50 km/uur. Het is best ingewikkeld”, aldus co-piloot Jens Vanoverschelde die uit een bekende rally familie komt.

Monte Carlo Historique - Van Rompuy/Vanoverschelde - Opel Ascona
Monte Carlo Historique - Van Rompuy/Vanoverschelde - Opel Ascona
“In theorie moet je trachten een constante snelheid van 50 km/uur aan te houden. Het is niet zo dat je in het begin van een etappe kan voluit gaan om het dan op moeilijke plaatsen in de bergen rustig aan te doen. Via satelliet zijn er verschillende controles en worden strafpunten uitgedeeld. Op bepaalde gemakkelijke gedeeltes van de proef moet je het rustig aan doen, maar eens op sneeuw, ijs en in de talrijke haarspeldbochten moet je ook die snelheid weten te benaderen. Het is geen geheime rally en dus zijn we reeds uitgebreid gaan verkennen. Je moet ook kunnen rekenen op een dosis geluk. Met meer dan 300 wagens aan de start die om de minuut vertrekken duurt het 5 uren voor iedereen de start heeft genomen en kunnen de weersomstandigheden omslaan. Wie vooraan rijdt is niet altijd in het voordeel, want die kan mogelijk problemen hebben met mist of verse sneeuw. We hebben het niet altijd zelf in de hand”, aldus Jens die het zal moeten opnemen tegen zijn broer Bjorn die aan de zijde zit van Dominique Holvoet.

Ook Dirk Van Rompuy leeft intens naar deze rally toe.
“Mijn eerste ervaring met Jens was een schot in de roos en we wonnen samen de Rally St. Nicolas enkele maanden geleden. De rol van een co-piloot is in een regularity rally niet te onderschatten. Jens is een perfectionist en weet me constant te zeggen op welke gemiddelde snelheid we op dat moment zitten. Er is een blindelings vertrouwen en zelfs in de mist durf ik via zijn nota’s op stafkaart, gecombineerd met de tripmaster risico’s nemen. Dat was ons sterke punt in de Rally St. Nicolas”.

Monte Carlo Historique - Dirk Van Rompuy
Monte Carlo Historique - Dirk Van Rompuy
“We zijn ingeschreven onder de organisatie van ex winnaar José Lareppe (Belgium CER) met de bedoeling ook een gooi te doen naar winst in het teamklassement. We gaan echt niet over één nachtje ijs. Alles is in de kleinste details voorbereid. We hebben een goed assistentieteam en ouvreur mee die ons ten allen tijde kan informeren over de toestand op de proef en zodoende helpen met de bandenkeuze”.

“Zelfs over het eten tijdens een dergelijke uitputtingslag hoeven we ons geen zorgen te maken. Via een sponsordeal met StarMeal, ook gekend bij grote sporters als Sven Nys en Kim Clijsters, kunnen we ter plaatse beschikken over gezonde schotels met onder meer veel koolhydraten. Een niet te onderschatten probleem dat via de tussenkomst van StarMeal opgelost is”.

“Wat we beiden verwachten van deze rally? Vooreerst uiteraard uitrijden en alle valkuilen ontwijken en we ambiëren een plaats binnen de top 20 dit jaar. Lareppe won vorig seizoen, maar de concurrentie wordt jaar na jaar alsmaar zwaarder”.     

Na de Monte Carlo wordt alles in gereedheid gebracht om de familie Van Rompuy in optimale omstandigheden richting de Legend Boucles de Spa te loodsen. ¨

Meer nieuws over de verdere grootse plannen van Dirk & Tom Van Rompuy in 2013 later.

Foto's: Eddy Coppée



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Historic Rally op dinsdag 22 januari 2013.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons