van der Horst

Riyad: Robin Frijns op pole in verrassende kwalificatiesessie

Robin Frijns - Envision Virgin Racing
Robin Frijns - Envision Virgin Racing
De tweede kwalificatie voor de Ad Diriyah ePrix zit er op en het was Robin Frijns die zijn allereerste pole in zijn Formule E-carrière claimde. De Envision Virgin Racing-piloot was al de snelste in de groepskwalificaties. Naast Frijns start verrassend de Dragon / Penske Autosport van Sérgio Sette Câmara vanaf plaats twee, terwijl de Jaguar van Sam Bird en Oliver Turvey met zijn NIO 333 op startrij twee plaatsnemen. Toch was de start van de kwalificatie er een waar er veel drama te vinden was, vooral bij Mercedes en ROKiT Venturi Racing dan.
Stoffel Vandoorne die uitstapt na het nieuws
Stoffel Vandoorne die uitstapt na het nieuws
Terwijl André Lotterer al niet kon starten in de kwalificatie vanwege de opgelopen schade tijdens de vrije training en dus achteraan op de grid moet plaatsnemen, werd net voor de kwalificaties bekend gemaakt dat zowel Mercedes-Benz EQ als ROKiT Venturi Racing niet aan de kwalificaties mochten deelnemen. Dit was te wijten aan de crash van Edoardo Mortara op het einde van de vrije training, veroorzaakt doordat de rem niet functioneerde. Daarop besloot de FIA om een onderzoek in te stellen en hielden zij de Mercedes-aangedreven wagens aan de kant totdat de oorzaak van het probleem werd gevonden. Als de ingenieurs van Mercedes de veiligheid van hun rijders niet kunnen garanderen voor de wedstrijd, kunnen de wagens ook geweerd worden voor de race. Als dit wel lukt, moet Stoffel Vandoorne en co helemaal achteraan starten.

In de kwalificaties zelf kregen we ook een aantal verrassingen. Zo kwamen Mitch Evans (Jaguar) en René Rast (Audi) te laat om hun kwalificatieronde af te werken en starten zij dus eveneens achteraan. De volgende verrassing was dat zowel beide Dragon / Penske Autosport en NIO 333-wagens de superpole haalden, naast Frijns en Bird. Met deze uitslag, waar overigens Tom Blomqvist de top vijf vervolledigde, is het al heel het weekend Nederland boven, gezien Nyck de Vries de vorige twee dagen domineerde.

Of de Maastrichter de Nederlandse hegemonie in de woestijn helemaal afmaakt met een overwinning? Dat zullen we straks weten. De start wordt net zoals gisteren om 18 uur gegeven.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 27 februari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons