van der Horst

Rusland: Bottas wint, Hamilton derde na straf

Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Rusland gewonnen. De Fin kon bij de start één plaats opschuiven, en had vervolgens het voordeel van de betere bandenstrategie. Daarenboven kreeg Lewis Hamilton tien seconden straftijd omdat hij, vóór de race gestart was, twee oefenstarts uitgevoerd had op een plaats waar dat niet toegestaan was. Max Verstappen werd na een eenzame race tweede, zo'n vijftien seconden voor Hamilton.
Lewis Hamilton wist al voor de aanvang van de race dat hij 'under investigation' stond omwille van het uitvoeren twee oefenstarts. Er is één zone, op het einde van de pitlane, waar zo'n oefenstarts kunnen uitgevoerd worden. Hamilton besloot echter om de oefenstarts elders uit te voeren. Daarvoor kreeg de Brit na enkele ronden wedstrijd twee keer vijf seconden straftijd opgelegd.

De Brit slaagde er wel in om goed weg te komen toen de startlichten doofden. Teamgenoot Bottas was zeer goed weg en kon Verstappen verschalken, om vervolgens te slipstreamen bij Hamilton. De Finse Mercedes-rijder kon bij het aanremmen voor de tweede bocht aan de buitenkant voorbij Hamilton raken, maar hij ging met iets teveel snelheid de bocht in. Bottas gleed en moest Hamilton terug voor zich dulden. Verstappen miste de tweede bocht, maar sloot alsnog aan op de derde positie. In het middenveld kozen ook enkele rijders voor de 'escape road' in bocht twee, maar bij Carlos Sainz ging dat mis. De Spanjaard wilde die te snel nemen en knalde met zijn linkervoorwiel tegen de muur, wat het einde van zijn race betekende. Door de brokstukken die op de baan terecht gekomen waren, hinderde hij ondermeer zijn teamgenoot Lando Norris, die de pits moest opzoeken.

In de vierde bocht tikte Charles Leclerc het achterwiel van Lance Stroll aan, waardoor de Canadees in de muur crashte. De stewards besloten dat het een race-incident was, maar de safety car moest wel de baan opkomen omdat de wagens van Sainz en Stroll gevaarlijk op de baan stonden.

Hamilton koos bij de herstart om snel te vertrekken, wat de goede strategie bleek. Bottas kon niet profiteren van een slipstream en lag één ronde later al anderhalve seconde achter. Verstappen volgde op een gelijkaardige afstand, terwijl Esteban Ocon - die heel goed gestart was - erin slaagde om teamgenoot Daniel Ricciardo achter zich te houden. Sergio Perez volgde op P6, terwijl Pierre Gasly, Charles Leclerc, Kevin Magnussen en Romain Grosjean de top tien afsloten.

Sergio Perez - Racing Point
Sergio Perez - Racing Point
We kregen in die top tien geen enkele positiewissel te zien tot in ronde vijftien. Dan slaagde Perez erin om Ricciardo in te halen, waardoor de Australiër op het einde van die ronde als eerste een reguliere pitstop maakte. Dat was meteen het signaal voor Mercedes om ook Hamilton één ronde later binnen te roepen. De Brit moest immers eerst tien seconden blijven staan en als ze niet achter Ricciardo de baan wilden opkomen, moesten ze dus snel handelen. Hamilton kwam met tegenzin binnen en wist dat hij goed op z'n banden ging moeten letten voor de rest van de wedstrijd. Hij kwam als elfde terug de baan op, maar toen al was dit een virtuele derde plaats, rekening houdend met alle pitstops die de rijders voor hem nog moesten uitvoeren.

Valtteri Bottas bleef nog tien ronden langer buiten en bleef aan de leiding van de wedstrijd. De Fin kon uiteindelijk onbedreigd naar de overwinning rijden en finishte zo'n zeven seconden voor Max Verstappen. Lewis Hamilton sloot aan op P3, ruim na Verstappen maar wel met een mooie voorsprong op Sergio Perez. De Mexicaan reed een heel degelijk race en kon Riccardio ver achter hem houden. Dat de Australiër vijf seconden straftijd gekregen had voor het missen van de tweede bocht maakte niets uit. Ricciardo nog tien seconden voor Charles Leclerc.

Esteban Ocon werd zevende, nipt voor lokale held Daniil Kvyat die met een alternatieve strategie mooie dingen liet zien. Pierre Gasly eindigde als negende, terwijl Alexander Albon de top tien afsloot. De meeste inhaalacties kregen we verderop te zien, maar uiteindelijk is de uitslag ook daar niet zo verrassend.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Rusland 2020

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes1:34:00.364
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+7.729s
3.Lewis HamiltonMercedes+22.729s
4.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+30.558s
5.Daniel RicciardoRenault+52.065s
6.Charles LeclercFerrari+62.186s
7.Esteban OconRenault+68.006s
8.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+68.740s
9.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+89.766s
10.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+97.860s
11.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1  ronde
12.Kevin MagnussenHaas+1  ronde
13.Sebastian VettelFerrari+1  ronde
14.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1  ronde
15.Lando NorrisMcLaren Renault+1  ronde
16.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1  ronde
17.Romain GrosjeanHaas+1  ronde
18.George RussellWilliams Mercedes+1  ronde
19.Carlos Sainz Jr.McLaren RenaultDNF
20.Lance StrollRacing Point BWT MercedesDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 27 september 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons