van der Horst

Rusland: Hamilton en Mercedes lopen uit

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton
Valtteri Bottas en Lewis Hamilton
Lewis Hamilton en Mercedes hebben een uitstekende zaak gedaan om Ferrari ook in 2018 onder de knie te krijgen. Vertrokken vanop de eerste rij eindigden de zilveren pijlen tevens één-twee, zij het in een andere volgorde. Vertrokken vanop de pole en op kop rijdend diende Valtteri Bottas zijn ploegmakker Lewis Hamilton te laten gaan op last van de Mercedes-leiding. Een zichtbaar teleurgestelde Fin schikte zich in het ploegenspel. Sebastian Vettel beperkte de schade met de derde plek en heeft nu vijftig punten achterstand op Hamilton. Ook bij de constructeurs heeft Mercedes, dat nog steeds een score heeft van honderd procent in Rusland, een degelijke voorsprong op Ferrari: 53 punten. In andermaal een wedstrijd om snel te vergeten bij McLaren werd Stoffel Vandoorne zeventiende.
  • Powercars
Start GP van Rusland 2018
Start GP van Rusland 2018
Bij het doven van de rode lichten was Bottas uitstekend weg terwijl Vettel zich langs Hamilton plaatste. Geholpen door de zuigkracht kon Hamilton toch weer verder rijden dan Vettel en plaatste zich naast Bottas richting eerste bocht. De Fin liet, opvallend, de Brit niet zomaar door en in die volgorde werd de eerste stint afgewerkt. Bottas kwam binnen in de 13de ronde, Vettel in de 14de en Hamilton nog een rondje later. Opvallend was dat de wereldkampioen achter de Duitser de baan op kwam tot grote woede van Toto Wolff. Een ronde later was de Mercedes echter opnieuw voorbij de Ferrari. Zodra de banden op temperatuur zijn lijkt Mercedes de bovenhand te hebben op dit circuit. Deze inhaalactie ging echter niet zonder een verdedigingsmanoeuvre van Vettel dat nog onder toezicht staat.

Podium GP van Rusland 2018
Podium GP van Rusland 2018
Nadat ook Kimi Raikkonen zijn pitstop afwerkte was de werkelijke leider Max Verstappen. De Nederlander, achteraan vertrokken, reed door op zijn ultrasofts terwijl de Mercedessen naderden. Hierbij kreeg Bottas de opdracht om Hamilton door te laten om geen tijd te verliezen ten aanzien van Vettel. Opvallend was dat het kampioenschap niet als excuus werd gebruikt maar de bandenstrategie. Nadat Verstappen binnen kwam, na meer dan 40 rondjes op zijn startbanden te hebben gereden, veranderde er vooraan niets meer en Bottas vroeg in de laatste ronde of hij zijn positie zou terug krijgen. Helaas voor de Fin. Hamilton boekte zijn 70ste zege en loopt verder uit op Vettel voor het kampioenschap. In een wedstrijd waarin de topteams andermaal domineerden, Red Bull reeds zich probleemloos van achteraan naar vijfde en zesde, gingen de overige kruimels naar een uitstekende Charles Leclerc (Sauber), Kevin Magnussen (Haas) en de Force India's van Esteban Oco en Sergio Perez.
 

Uitslag Grote Prijs van Rusland 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u30:11.611
2.Valtteri BottasMercedes+2.545
3.Sebastian VettelFerrari+7.487
4.Kimi RaikkonenFerrari+16.543
5.Max VerstappenRed Bull-Renault+31.016
6.Daniel RicciardoRed Bull-Renault+1:20.451
7.Charles LeclercSauber-Ferrari+1:38.390
8.Kevin MagnussenHaas-Ferrari-1 ronde
9.Esteban OconForce India-Mercedes-1 ronde
10.Sergio PerezForce India-Mercedes-1 ronde
11.Romain GrosjeanHaas-Ferrari-1 ronde
12.Nico HülkenbergRenault-1 ronde
13.Marcus EricssonSauber-Ferrari-1 ronde
14.Fernando AlonsoMcLaren-Renault-1 ronde
15.Lance StrollWilliams-Mercedes-1 ronde
16.Carlos Sainz Jr.Renault-2 ronden
17.Stoffel VandoorneMcLaren-Renault-2 ronden
18.Sergey SirotkinWilliams-Mercedes-2 ronden
 Pierre GaslayToro Rosso-HondaOpgave
 Brendon HartleyToro Rosso-HondaOpgave

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Formule 1 op zondag 30 september 2018.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons