van der Horst

Singapore: Hamilton wint, Rosberg valt uit

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
De Brit Lewis Hamilton heeft de best mogelijke zaak gedaan in de strijd om de wereldtitel door de Grote Prijs van Singapore te winnen terwijl zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg geen punten pakte. De Duitser bleef in de opwarmronde stilstaan en moest zijn bolide in de 14de ronde definitief in de pits parkeren met verschillende elektronische problemen. Red Bull Racing kende ook een goede dag met Sebastian Vettel tweede en Daniel Ricciardo derde.
  • STX Motorhomes
Net als Rosberg geraakte ook de Caterham van Kamui Kobayashi niet op de grid. De Japanner moest opgeven terwijl de Duitser vanuit de pitlane kon vertrekken. Bij de start behield Hamilton de leiding terwijl Fernando Alonso zijn Ferrari naar de tweede plaats katapulteerde. Hierbij moest hij wel de chicane afsnijden waardoor hij de tweede plaats teruggaf aan Vettel. Ricciardo was vierde. Naar goede gewoonte dit seizoen reed de Mercedes weg van de concurrentie maar deze maal was het Vettel die als enige het tempo kon volgen. Na de eerste serie pitstops noteerden we geen positiewisselingen in de top vier. Felipe Massa was voorbij Kimi Raikkonen geraakt en reed nu als vijfde rond.

Tijdens de tweede serie pitstops kwam de Safety Car de baan op nadat de Force India-voorvleugel van Sergio Perez voor brokstukken zorgde na een incident met de Sauber van Adrian Sutil. De enige topper die dan nog zijn pitstop moest afwerken was Alonso waardoor de Spanjaard één plek verloor en achter Ricciardo zou vertrekken bij de herstart. De Australiër had evenwel enkele technische problemen maar kon doorrijden. Hamilton stond op een afwijkende strategie waardoor hij nog één keer moest binnen komen terwijl Vettel, Ricciardo en Alonso met iets minder dan de helft van de wedstrijd te gaan hun laatste pitstop al achter de rug hadden. Hamilton deed wat hij moest doen en in amper zeven ronden bouwde hij met de super zachte banden een indrukwekkende voorsprong op van zeventien seconden. 

Met nog acht ronden te gaan kwam Hamilton binnen met 25 seconden voorsprong op Vettel. Hij kwam als tweede weer buiten, verschalkte op nieuwe banden al snel Vettel en kon rustig naar zijn zevende seizoenszege rijden. Ondanks hevige bandenslijtage bij Vettel kon de wereldkampioen toch Ricciardo en Alonso achter zich houden. Felipe Massa werd eenzaam vijfde terwijl er voor de zesde plaats tot de laatste ronde hard geknokt werd. Terwijl Valterri Bottas alle zeilen moest bijzetten om Kimi Raikkonen en Nico Hülkenberg achter zich te houden kwamen  twee rijders vanuit het middenveld  aanzetten. Zowel Jean-Eric Vergne als Sergio Perez hadden jongere banden. In de spectaculaire laatste twee ronden werd Vergne nog zesde vóór Perez. Raikkonen, Hulkenberg en Kevin Magnussen namen de laatste punten mee naar huis terwijl Bottas met een leeglopende band nog buiten de punten eindigde. 

In de tussenstand draait Hamilton een achterstand van 22 punten op Rosberg om in een voorsprong van drie punten. Bottas zakt van vier naar zes ten voordele van Alonso en Vettel. In de strijd om de derde plaats bij de constructeurs knabbelt Ferrari wat van zijn achterstand op Williams-Mercedes af. Het verschil is nu negen punten. Dankzij de zevende plaats van Perez en door de opgave van Jenson Button is Force India-Mercedes  voorbij aan McLaren-Mercedes in de strijd om de vijfde plaats.

UITSLAG GROTE PRIJS VAN SINGAPORE

Foto: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons