van der Horst

Slovakia Ring: Yvan Muller wint opnieuw, Citroën lukt hattrick

Muller-Lopez-Loeb
Muller-Lopez-Loeb
Net zoals in de kwalificatie een dag eerder domineerde constructeur Citroën ook in race 1 de debatten op een zonnige Slovakia Ring. Polesitter Yvan Muller leidde de hele wedstrijd en liet aan de finish een vierde zege optekenen voor José Maria Lopez en Sebastien Loeb, niet toevallig ook de rangorde na afloop van Q3. Ook Rob Huff hield in deze race zonder veel animo moeiteloos vast aan zijn vierde startplaats, zij het een heel eind achter het Citroën-trio. Hugo Valente maakte de top vijf rond terwijl Gabriele Tarquini met een zesde stek zowat het maximum voor Honda uit de brand sleepte. Dankzij zijn vierde zege van het seizoen komt Muller tot op 27 punten van leider Lopez terug.
Yvan Muller - Citroën Total
Yvan Muller - Citroën Total
Dat de Citroën-armada de concurrentie slechts de kruimels zou laten was al duidelijk bij de eerste bocht na de start waar het trio Muller-Lopez-Loeb zich met een reeds veelzeggende voorsprong op Huff en C° aandiende. Nicky Catsburg van zijn kant kende een barslechte start en viel van vijf naar acht terug. De Nederlander kampte met een stuurbekrachtigingsprobleem en zou later opgeven.

Terwijl leider Muller probleemloos afstand nam van zijn beide medevluchters - Lopez en Muller hielden elkaar nagenoeg de hele race gezelschap -  viel het veld verder uit elkaar. Valente moest afhaken bij Huff maar schudde zelf Tarquini van zich af. Pas als negende van start gegaan, redde de Italiaan met een zesde stek nog enigszins de meubelen, al maakte vooral Tiago Monteiro indruk door zich, mede door de vele opgaves, vanuit zeventiende stelling naar een achtste stek achter Tom Chilton terug te vechten. Merkgenoot Norbert Michelisz kende pech toen hij zijn Zengo Motorsport Civic na een lekke band in een diepe grintbak begroef. Tom Coronel tikte enigzins onverhoopt als negende aan terwijl Nestor Girolami zijn debuut vierde met een eerste punt.

Ook Ma Qing Hua zorgde voor enig animo. De Chinees was door een koppelingsprobleem bij de start ter plaatse blijven staan maar tekende naderhand voor een mooie remonte. Na  Tom Coronel voorbij te zijn gesneld, ging de Chinees evenwel in de fout, hij zou later opgeven. Druk werd het in de pitlane waar achtereenvolgens Demoustier, Homola, van Lagen, Ma en Bennani al dan niet definitief tot stilstand kwamen.

Met zijn vierde overwinning van het seizoen komt een zichtbaar herboren Yvan Muller qua aantal zeges nu op gelijke hoogte als Lopez. De Argentijn telt weliswaar nog altijd 27 punten voorsprong op zijn naaste achtervolger maar onvermijdelijk moet er toch enige twijfel in het hoofd van de man met het nummer 37 sluipen.

Uitslag Race 1

Foto's: FIA WTCC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 21 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakia Ring.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons