van der Horst

Spa: Slecht weer speelt deelnemers parten - Vandoorne maar dertiende in kwalificatie

Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Niet alleen op de Nürburgring heeft men problemen met het slechte weer ook in Spa gooide de mist deze morgen roet in het eten. Echter werd er in Duitsland niet gereden, dan werden de deelnemers aan de Formule Renault klasses met twee uren vertraging toch de baan opgestuurd voor een ingekorte kwalificatie. Het kwam er dus op aan om onmiddellijk het juiste ritme te vinden en dat lukte Stoffel Vandoorne blijkbaar niet, de Belg klokte een magere dertiende tijd nadat hij in zijn snelste afgestopt werd. Erger is dat zijn twee voornaamste tegenstanders in het kampioenschap Magnussen en Félix da Costa zich naar de eerste startrij reden. Jaafar en Pic delen de tweede startrij.
Het zal voor Vandoorne zeer moeilijk worden om deze namiddag in de eerste race nog een goed resultaat neer te zetten nu hij moet starten van op de zevende lijn. Met meer dan twee uur vertraging werd de kwalificatiesessie dan toch in gang geschoten maar om het tijdschema niet helemaal in het honderd te laten lopen werd besloten om de sessie tot 20 minuten te beperken. Het kwam er dus op aan om snel het juiste ritme te vinden en een goede kwalificatieronde af te leggen. Oorspronkelijk ging alles nog goed voor Vandoorne die een vierde tijd neerzette na Magnussen, Nato en Félix da Costa. Toen Magnussen in de helft van de sessie als eerste onder de twee minuten dook volgde Vandoorne kort daarop.

De laatste minuten zouden dus bepalend worden en het klassement wijzigde dan ook voortdurend. Even verscheen de naam van Pic bovenaan de lijst, maar Magnussen pakte al snel de snelste tijd terug. Müller verkeek alle kansen op een mooie startpositie na een aanrijding  en ook Fantin ging er af. Dit laatste incident betekende het einde van de hoop van Vandoorne om zich vooraan te kwalificeren;  de Belg zou juist aan een snelle ronde beginnen maar dit ging wegens de crash dus niet door. Vandoorne heeft wel degelijk de snelheid, maar pech hield hem van een betere positie af. Het wordt nu wel moeilijk om punten terug te pakken op Magnussen die in bloedvorm verkeert en bovendien vanop de pole vertrekt.

Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule Renault 3.5 op zaterdag 1 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons