van der Horst

Spa: Eerste winst in World RX voor Timerzyanov

Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov won afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd in het World RX nadat hij er als een van de weinigen reeds bij is vanaf de eerste wedstrijd in 2014. De sympathieke Rus heeft veel teams afgedweild, maar lijkt bij GRX nu toch een wagen en een team te hebben gevonden waarmee hij opnieuw kan winnen. Want het was reeds geleden van 2012 dat hij nog eens op het hoogste ereschavot stond.
Audi en Hyundai te snel voor Peugeot in Spa
Audi en Hyundai te snel voor Peugeot in Spa
De eerste wedstrijd voor het World RX in Spa-Francorchamps had iets magisch en niemand kende de omloop. En met een dag op natte en een dag op droge ondergrond kregen de heren alle omstandigheden voor de wielen geschoven. De omloop is er wel eentje voor echte lefgozers met een tricky eerste linkse bocht na de start en een strook onverhard net voor de finish en een dito jokerlap waarbij de stuurmanskunst de bovenhand krijgt. Het doet ons een beetje denken aan de Andros Trophy waarbij de wagens ellelange drifts maken.

Joni Wiman - Hyundai i20
Joni Wiman - Hyundai i20
Tijdens de eerste wedstrijddag op zaterdag en in natte weersomstandigheden waren de Audi’s S1 van Liam Doran en Andreas Bakkerud de te kloppen wagens en via twee snelste chrono's doorbraken ze de hegemonie van de broertjes Hansen die op zaterdag uitkwamen op een teleurstellende 10de en 11de plaats. Net een plaatsje beter dan ex-wereldkampioen Mattias Ekström in de Audi S1. Ook Joni Wiman, die de plaats van de afwezige Grönholm kreeg toebedeeld, deed het op zaterdag prima met een voorlopige derde plaats voor de Seat Ibiza van Scheider en de Audi van Szabo. Timerzyanov had toen met enkele gewaagde inhaalbewegingen reeds getoond dat zijn snelheid er nog steeds was. Moet uiteraard wel gezegd worden dat de Hyundai i20 van Grönholm, Timerzyanov en Wiman momenteel een van de snelste wagens is op de piste. Na Abu Dhabi en Barcelona was het geen toeval dat Niclas Grönholm met de Hyundai op de tweede plaats stond in de tussenstand van het kampioenschap tussen de Peugeots van de broers Hansen. Maar een operatie aan de appendix hield de Fin te bed. Wiman kreeg de taak om samen met Timerzyanov punten te scoren voor het teamkampioenschap.

Andreas Bakkerud - Audi S1
Andreas Bakkerud - Audi S1
Tijdens de tweede wedstrijddag doken de chrono’s naar beneden en deden de Peugeot's van Team Hansen MJP het ook een pak beter. Bakkerud zette zijn Audi nog maar eens aan de kop na de derde kwalificatie, maar Timmy Hansen lukte tenslotte de snelste chrono in de vierde kwalificatie en samen met zijn broer en WK leider-Kevin Hansen schoven ze op naar de vierde en zevende plaats na de kwalificaties.

Halve finales zonder Belgische driekleur, maar met doordachtheid

Enzo Ide: Audi S1 Supercar
Enzo Ide: Audi S1 Supercar
Buiten de poles van Wiman (Hyundai) en Bakkerud (Audi) tijdens de halve finales, waren er voor de rest geen grote verrassingen te noteren. We hadden uiteraard graag minstens twee Belgen in de halve finales gezien, maar De Ridder had technische problemen tijdens een snelle run, Duval kende pech na een contact en Ide reed tijdens zijn maidentrip in RX voor wat hij waard was. Hopelijk is dit voor de West-Vlaming geen bevlieging voor een dag, want naarmate de wedstrijd vorderde liet hij mooie dingen zien in zijn EKS Audi. Hij was tijdens de vierde kwalificatie op weg naar een goede chrono, maar verslikte zich een beetje tijdens de jokerlap en verloor kostbare tijd.

Bakkerud en Doran deelden de eerste startrij tijdens de halve finales, maar de ploegmaten, ondersteund door de aanwezigheid van Petter Solberg, reden elkaar niet voor de wielen en maalden een verstandige wedstrijd af met winst voor Bakkerud voor Timerzyanov en Doran. Kevin Hansen, Scheider en Szabo mochten gaan douchen.

De tweede halve finale werd gewonnen door de man van het weekend, de Fin Wiman voor een oerregelmatige Baumanis en Timmy Hansen.

Finale: Eindelijk Timerzyanov

Start finale met Bakkerud, Wiman en Timerzyanov
Start finale met Bakkerud, Wiman en Timerzyanov
Bakkerud en Wiman dus op de eerste startrij van de finale voor Timerzyanov, Baumanis, Doran en Timmy Hansen. De Noorse Audi-rijder lukte een goede start, maar de Fin Wiman stuurde zijn Hyundai iets te vroeg naar binnen in de eerste bocht en beiden gingen de boer op. Wiman ging wat in de muur hangen en Timerzyanov kon binnendoor naar de leiding. Doran kwam iets later in aanraking met Baumanis en moest nog voor de haarseld bovenop de raidillon naar de kant. Wiman kon nog terug vechten en pakte het podium voor de neus van Hansen. Maar voor de winst ging het tussen Timerzyanov en Bakkerud, een duel dat uitdraaide in het voordeel van de Hyundai-rijder.

Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Voor Timerzyanov ongetwijfeld een schitterend moment. De Rus is reeds actief in rallycross sinds 2008 en na twee seizoenen in de klasse 1600 en de Europese titel in 2010 vervoegde hij de Supercars in 2011 met een eerste zege in België op de Duivelsberg in een Citroën C4. In 2012 werd hij via zes zeges voor de eerste maal Europees kampioen in een Citroën DS3. Een jaar later zou hij zijn titel verlengen zonder zeges. In 2013 stapte hij over naar het World RX en reed met een Peugeot 208, verschillende Ford's Fiesta en nu voor het tweede seizoen op rij met een Huyndai bij GRX. Tijdens de twee voorbije seizoenen reed hij geen platte prijs en raakte ook nooit in de finale. Maar de Rus bleef doorbijten en was in Spa door het dolle heen met een eerste zege in een wedstrijd voor het wereldkampioenschap.     

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 13 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa World RX of Benelux.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons