van der Horst

Spa Euro Race: Deldiche Racing zegeviert wederom

Luc De Cock-Tim Joosen - Deldiche Norma M20FC
Luc De Cock-Tim Joosen - Deldiche Norma M20FC
Deldiche Racing is bezig aan een knappe reeks prestaties; het team stond dit jaar reeds bij elke sessie van het Belcar Endurance Championship bovenaan de resultatentabel en dat was ook vandaag bij de uitstap naar Spa-Francorchamps niet anders. Net als zo vaak, kruidden ook ditmaal de weergoden de Belcar-manche in de Ardennen, maar Tim Joosen en Luc De Cock bleven de meteorologische omstandigheden de baas en mochten fier plaatsnemen op het hoogste schavotje van het algemene podium.
Koen Wauters-Kris Wauters-Xavier Stevens - MExT Porsche 991 Cup
Koen Wauters-Kris Wauters-Xavier Stevens - MExT Porsche 991 Cup
Koen Wauters, Kris Wauters en Xavier Stevens stuurden de MExT Racing Porsche in extremis nog naar de tweede podiumplek door in de eindfase van de wedstrijd, geschoeid op Michelin regenrubber, de Ferrari 458 Challenge van de gebroeders Thiers, op slicks, te passeren. In de openingsfase leek de MExT Racing Porsche zowaar voor een stunt te gaan zorgen, toen deze in moeilijke omstandigheden bij het doven van de lichten van P4 naar de kop van de wedstrijd schoot. Koen Wauters bouwde rustig een voorsprong uit op de DVB Racing-Ferrari en merkgenoten Guy Verheyen/Vincent Despriet en Pierre-Yves Paque/Gregory Paisse. Luc De Cock, die in de Deldiche Racing Norma M20 FC vanop de pole was gestart, nam de wijze beslissing een kalme openingsfase af te werken.

De ervaren Oost-Vlaming wachtte geduldig tot de piste opdroogde en hij het volle potentieel van zijn proto kon aanwenden. Hoe meer water er van de piste verdween, hoe minder de GT's een vuist konden maken richting de prototypes. Uiteindelijk nam De Cock logischerwijze de koppositie opnieuw over en wanneer hij de bolide naar de pitstraat stuurde voor slicks, nam Tim Joosen het stuur over en leek de race in zijn definitieve plooi te gaan vallen. Joosen was echter iets te enthousiast en dook tot tweemaal toe onder de door de reglementen gedefinieerde normtijd van 2:26...

Frank & Hans Thiers - Ferrari 458 Challenge
Frank & Hans Thiers - Ferrari 458 Challenge
Het slechte weer had dit weekend nog maar weinig slachtoffers gemaakt, maar in de openingsfase werd Raphaël van der Straten toch verrast. De man achter VDS Racing Adventures knalde met de, overigens in de Belcar debuterende, Focus V8 loeihard in de vangrails bij het uitkomen van Speakers Corner en mocht meteen een kruis maken over het verdere verloop van de race. De Wolf GB08 van Sven Van Laere en Thomas Piessens was ook slachtoffer in het incident want de proto moest door het gras. "Het gras bleef op de wagen hangen waardoor de koeling gevoelig verminderde. Nog voor het einde van de ronde liep de temperatuur zo hoog op, dat de wagen in een soort van veilige modus terugviel waarbij er weinig vermogen beschikbaar is", licht Thomas Piessens toe. De Wolf kon evenwel de pitbox bereiken, mede geholpen door de safety car die op de baan verscheen, en zou na een knappe remonte nog als vijfde algemeen eindigen en zelfs een podium in de klasse pakken.

Ook voor die andere top-proto, de Norma M20 FC van David Houthoofd en François Bouillon, verliep de wedstrijd niet ideaal. Net nadat Houthoofd de pitbox opzocht voor slicks, kreeg hij een klapband in de remzone naar Les Combes. Er ging heel wat tijd verloren alvorens de Norma opnieuw voor de pitbox aan het einde van de endurance-pitlane stond... Een vierde plaats in de algemene einduitslag was hun deel, wetende dat een tweede plaats zeker tot de mogelijkheden behoorde. Nog een knappe remonte was er van de VGL Racing Saker RAPX van Luc Branckaerts, Danny Wagtmans en Ronald Thienpont. De wagen moest vanuit de pitlane starten nadat deze niet tijdig op de grid geraakte, vanwege een uitgelopen wedstrijd van de Supercar Challenge waar deze bolide eveneens aan de start stond.

Verhoeven-Verhoeven - Hamofa BMW GTR
Verhoeven-Verhoeven - Hamofa BMW GTR
Uiteindelijk zou de groene Saker nog opklimmen naar een elfde plaats algemeen, tweede in de Belcar 3 klasse achter de zegevierende Hamofa Motorsport BMW. De laatste podiumtrede in de klasse ging naar de BMW M235i Racing Cup van John Rasse en Niels Lagrange. Het duo ging in de eindfase nog voorbij aan kampioenschapsleider Maxime Dumarey en verzekerde zich zo van de zege. Bert Redant en Pieter Vanneste vervolledigden tot slot het podium in de BMW M235i Racing Cup Belgium.


Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Ook in Belcar 4 was BMW dat via JR Motorsport zegevierde, voor de merkgenoten van Euroracing en de Ford Mustang van Davy Suffeleers en Menno Kuus. De Italiaanse familie Donniacuo pakte ook in Spa de zege, nadat ze reeds tijdens de seizoensopener te Circuit Zolder als overwinnaars uit de bus kawmen. Ze hielden ditmaal respectievelijk Bernard Claes/Benoit Philips en Jimmy De Breuker/Bart Van Haeren af.


Onze fotograaf Marnik Mouchaers trotseerde de regen en zorgde voor enkele knappe foto's van de Belcar in het kader van de Spa Euro Race 2016.

--- Uitslag Race Belcar Endurance Championship Spa Euro Race 2016 (pdf) ---

Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 12 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons